Milanović: Nakon 20 godina ne možete nekoga optužiti da je krivo projektirao ili ukrao

Petrinja, 05.02.2021. - Izjava za medije predsjednika Republike Zorana Milanovića u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” nakon sastanka s predstavnicima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. Na fotografiji Zoran Milanović. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Sisak. Tijekom boravka obišao je i kontejnersko naselje u ulici Ivana Fistrovića i Opću bolnicu “dr. Ivo Pedišić”. Nakon Siska posjetio je i naselje Nebojan te je potom u Petrinji u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” održao sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, javlja HRT.

> Obnova nakon rata: Tko je bio zadužen, izvodio radove i koliko je obnova koštala državu?

> Raspudić o potresu: Prilika da se istjera na čistac priča o poslijeratnoj obnovi

> Plenković: ‘Ne vidim dramu oko 69 kuća od 5888’

> Gregurić i Markuš: ‘Kriminalna poslijeratna obnova je također ratno profiterstvo’

Nakon sastanka u Petrinji obratio se javnosti.

Milanović o obnovi: Dosta se radi, stvari se korigiraju u koracima

Milanović je rekao kako ne može predvidjeti brzinu kojem će se raditi obnova potresom pogođenih područja na Banovini. Naglasio je da se dosta radi, te da se stvari korigiraju u samim koracima.

Milanović je dodao kako smatra da se sve do sada radi korektno. Naglasio je kako će uvijek biti nekog bijesa.

– Jer netko nije dobio nešto, ali dobit će na kraju, rekao je.

“Vrtače su opasne, ali nadležni rade na tome”

Istaknuo je da se sastao i sa Stožerom, gdje se razgovaralo  o problemu vrtača koje su se pojavile nakon potresa.

Kazao je kako su vrtače opasno za ljude, ali nadležni rade na tome.

“Suci nisu svećenici, ali služe kao uzor”

Komentirao je i održavanje zabave u konobi Željka Keruma, na kojoj je bilo i nekoliko sudaca.

– Suci nisu svećenici, ali služe kao uzor. Zna se što znači uzor, biti umjeren i suzdržan, rekao je Milanović.

Poručio je kako ne vidi sličnost s okupljanjima u Klubu Dragana Kovačevića.

Naglasio je kako ne bi optuživao te suce, te da ta situacija zaslužuje upozorenje.

– Ne treba to raditi. Ako imaš prijatelje i to ima granice. Ako je to prijatelj od ranije, onda znaš što možeš, a ako ti je to prijatelj od jučer, zato što ima puno novca, onda je to druga stvar, dodao je.

Milanović: Nakon dvadeset godina ne možete nekoga optužiti da je nešto krivo projektirao i ukrao

Milanović je komentirao zahtjeve oporbe za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti poslijeratnoj obnovi te obuhvatiti i posao Nikole Mažara.

– Ne znam tko je Mažar, rekao je predsjednik Republike.

Milanović je rekao da se ne može nakon dvadeset godina optužiti nekoga da je nešto krivo projektirao i ukrao “nešto armature”.

Za izjave Dalije Orešković koja je kazala kako je on “politički kišobran HDZ-a za obranu od korupcije”, rekao je kako ona “žica i cica” odvjetničku naknadu od Janafa.

Komentirao je informacije da su pod povećalom poslovi sina i snahe gradonačelnika Petrinje, Darinka Dumbovića. Milanović je poručio da uvijek postoji potencijal za sukob interesa, ali da on ne zna za takve informacije.

– Ja konkretno za ovo ne znam, čuo sam jutros, ali ono što znam je da je Petrinja mali grad i da u tom malom gradu svatko zna sve i očekivao bih da je gradonačelnika netko već prozvao, netko tko mu želi nešto napakirati ili ima nešto protiv njegovog sina. To dosad nisam čuo. Uvijek u takvim stvarima treba biti strog, ali ne treba pustiti da se sve pretvori u hajku, rekao je Milanović.

“Nisam za ukidanje Hrvatske gospodarske komore”

Predsjednik Republike Hrvatske naglasio je kako nije za ukidanje Hrvatske gospodarske komore, nego za ukidanje nameta.

– Kad se radi o naknadama i pristojbama, onda znam točno koja je usluga koju dobivam za to. Ako ne dobivam ništa, onda je ne želim plaćati, dodao je Milanović.

Milanović je istaknuo kako Hrvatska gospodarska komora nije institucija bez koje država ne može.

“Neka propišu obavezno cijepljenje”

Predsjednik Milanović komentirao je uvođenje COVID putovnica. Kazao je rekao kako ne zna što se time postiže, ako cijepljenje nije obvezno.

– Neka se ide korak dalje pa neka propišu obvezno cijepljenje, a to ne mogu napraviti. To je kao Kraševa čokoladna putovnica, pojedeš je i zaboraviš na to, naglasio je Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović o optužbama za zlostavljanja

Predsjednik se osvrnuo i na optužbe za zlostavljanja.

– Netko je pompozno izjavio da je to pandemija. To je kronična nezarazna bolest, nešto što te muči i što uništava kvalitetu života dugi niz godina. To je nešto s čim se moramo boriti stalno, ali nije loše raditi neprestani show od toga, još je gore šutjeti o tome, rekao je.

Dodao je da je uvijek bitna razina moći i dominacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt