Raspudić o potresu: Prilika da se istjera na čistac priča o poslijeratnoj obnovi

Foto: Snimka zaslona

Saborski zastupnik Nino Raspudić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o obnovi Sisačko-moslavačke županije nakon razornog potresa. Govoreći o poslijeratnoj obnovi, Raspudić je najavio zajedničku inicijativu oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva koje će tu obnovu analizirati.

“Vidjeli smo nevjerojatnu reakciju ljudi, ne od prvog dana već od prvog sata. Međutim, ako srce nije upitno, upitan je kod nas nekada bio razum, sustav i zakonodavni okvir. Očekuje nas vrlo odgovoran posao. Tjedni pred nama su ključni. U Saboru ćemo morati riješiti zakonodavni okvir, hoće li to biti proširenje postojećeg zakona o obnovi Zagreba, donošenje novog zakona ili neko drugo rješenje, to ćemo vidjeti. Temeljno pitanje je što staviti u fokus. Naše temeljno stajalište je da u fokus treba staviti ljude, a ne građevine. Tamo što prije treba omogućiti povratak normalnog ekonomski održivog života i to treba biti u prvom planu. Ljudima treba omogućiti smještaj na području županije, da su što bliže svojim domovima. Faza srce je položena s izvrsnim, a sada nastupa faza planiranja, razuma i davanja zakonodavnog okvira”, kazao je Raspudić.

> Otvoreno: Zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene?

“Obnova mora biti kvalitetna i sigurna”

Jedno od pitanja jest i hoće li se obnova Sisačko-moslavačke županije uklopiti u postojeći Zakon u obnovi Zagreba i okolice.

“Struka će reći svoje, ali kada se sasluša sva struka, uvijek ostaje politička odluka i jedna državnička odgovornost. Limitirana su sredstva koja Hrvatska može uložiti u obnovu i upravo zato ta obnova mora biti racionalna, transparentna i brza. Zapanjuju me ove najave da će tek za pola godine početi obnova jer kao treba pola godine za papirologiju. Kakvih pola godine? Svi smo spremni surađivati i maksimalno ubrzati sve što se tiče administracije. Ta priča o pola godine je nedopustiva. Ta obnova mora biti kvalitetna i sigurna. Ljudi na Banovini moraju biti sigurni da u toj novonapravljenoj kući mogu mirno zaspati, da će izdržati sve potrese predviđene u toj seizmičkoj zoni, što sada nije bio slučaj”, rekao je.

Raspudić je istaknuo da se tijekom obnove nakon potresa ne smiju ponoviti greške iz obnove nakon rata.

“Ne smijemo dopustiti da se ponovi ista stvar. Sad je trenutak da se istjera na čistac ta priča o poslijeratnoj obnovi. Poslijeratna obnova je bila veličanstvena vjerujem u većini slučajeva. Upravo zato potrebno je istražiti do kraja i procesuirati ove očito kriminalne slučajeve, gdje se vjerojatno radi o krađi građevinskog materijala”, rekao je.

“Potres je tragedija, ali i šansa da se neke stvari riješe”

Raspudić se osvrnuo na još jedan problem koji bi se sada trebao riješiti.

“Javio se još jedan problem, a to su problemi Hrvata doseljenih iz BiH u ratu koji su protjerani iz svojih krajeva u BiH, a koji su doselili na to područje. Oni se susreću s brojnim problemima, a imat će i dodatne probleme u ovoj obnovi jer vrlo često status nekretnina u kojima žive nije riješen. Ljudima se događalo da su dobili na korištenje neku kuću iz koje su Srbi otišli u ratu, a onda nakon što su uložili puno su je morali napustiti pa u projektu APN-a dobiju neku koja nije njihovo vlasništvo. Smatram da je ovo trenutak da se riješe problemi tog dijela stanovništva. Ovaj potres je tragedija i katastrofa, ali je i šansa da se neke stvari sada riješe na zdravim osnovama kako bi Banovina mogla prodisati i prestati biti pasivan kraj”, rekao je Raspudić.

Smatra da se predugo čekalo na osnivanje Stožera za obnovu nakon potresa.

“Problematično je što je previše vremena proteklo do osnivanja tog Stožera. Smatram da mi zakonski moramo imati predviđene ovakve katastrofalne situacije i da se sličan stožer aktivira sat vremena nakon što se katastrofa dogodi, a ne da se čeka šest dana. Već prvi dan je bilo jasno da se radi o događaju koji ima razmjere katastrofe”, kazao je Raspudić i dodao:

“Lako je biti general poslije bitke, sigurno je da nije jednostavno imati odgovornost koju sada premijer ima, ali je činjenica da je Stožer trebalo organizirati puno ranije.”

Poslijeratna obnova

Raspudić je najavio i zajedničku inicijativu oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi istraživalo poslijeratnu obnovu.

“Sve ovo što ispliva na površini, kad se slegne prašina, sve to će doći na dnevni red. Jedini segment koji smo isticali već sada kao problematičan je to pitanje kriminalne poslijeratne obnove u nekim dijelovima. Zato oporba kreće s inicijativom da se formira istražno povjerenstvo koje će analizirati tu poslijeratnu obnovu”, rekao je Raspudić i dodao da će to biti zajednička oporbena inicijativa.

“Nadam se da će vladajuća većina to prihvatiti jer ako to odbiju, možemo opravdano sumnjati da je nešto krivo”, dodao je Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1