Općina Podbablje uvela demografsku mjeru ‘majka odgojiteljica’: ‘Podignimo kvalitetu života jedne od najvažnijih skupina na planetu – majki’

Foto: GettyImages

Općina Podbablje predstavila je program pod nazivom „Majka odgojiteljica“ koji će omogućiti pravo na određenu mjesečnu novčanu naknadu za dvoje ili više djece svakoj mještanki koja ima prebivalište u Podbablju proteklih 6 mjeseci.

“Nastojimo podignuti razinu kvalitete života u našem Podbablju pa smo tako pripremili još jedan program koji se tiče jedne od najvažnijih skupina na planetu – a to su majke.”, istaknuli su u Općini.

Majka dvoje ili više djece mjeru može koristiti ukoliko jedno nije starije od 18 godina, a najmlađe ne ide u vrtić. Nacrt je izrađen, a spomenuta naknada će se isplaćivati trajno svaki mjesec sve dok majka odgojiteljica bude udovoljavala uvjetima Programa. Sredstva su u potpunosti osigurana iz proračuna općine Podbablje.

> Ispovijest majke odgojiteljice za Narod.hr nakon najavljenog rezanja naknada: ‘Kako ću prehraniti djecu kad je moje staro radno mjesto odavno popunjeno?’

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

Očekuje se kako će Program krenuti u realizaciju što skorije. Podbablje je najveća općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ima osam naselja – Grubine, Poljica, Kamenmost, Ivanbegovina, Drum, Hrščevani, Krivodol i Podbablje Gornje – u kojima prema zadnjem popisu živi 4680 stanovnika.

Načelnik općine je Ante Kujundžić, vjeroučitelj po zanimanju.

Hvalevrijednu vijest je podijelila i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja i pohvalila ih za uvođenje demografske mjere koja pruža podršku obiteljima:

“Pohvala za hrabro uvođenje konkretne demografske mjere koja će i stimulirati, ali i dati podršku obiteljima koje ju reliziraju.

Podsjetimo, i zagrebačka mjera je u samom početku nosila naziv “majka odgojiteljica”, ali vrlo je brzo (pod pritiskom upita očeva, a vjerojatno i prema reakciji pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova) promijenjeno u “roditelj odgojitelj”.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr