Ispovijest majke odgojiteljice za Narod.hr nakon najavljenog rezanja naknada: ‘Kako ću prehraniti djecu kad je moje staro radno mjesto odavno popunjeno?’

Foto: Hrvojka Gabrić Antunović

“Jasno mi je da proračun ne može “izdržati” ovu mjeru u ovom obliku, ali kod izmjena bi se trebalo voditi računa i o “starim” korisnicima, jer su mnogi od nas u podređenijoj situaciji od potencijalnih novih korisnika. Gradu ću svakako uložiti primjedbu, jer mi je neshvatljivo da se od pokušaja motiviranja roditelja na poboljšanje populacijske slike došlo do toga da se od ljudi, koji su godinama punili taj gradski proračun, radi socijalne slučajeve. Nismo svi “proračunski paraziti” kako nas nazivaju!“, rekla je u razgovoru za Narod.hr Hrvojka Gabrić Antunović, majka troje malodobne djece korisnica mjere roditelj odgojitelj.

Podsjetimo, demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

> Udruga roditelja odgojitelja nakon sastanka s pročelnicom apelira: ‘Bandić treba shvatiti dio odgovornosti koju ima oko mjere’

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

> Majka jedanaestero djece za Narod.hr o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Moja stalna prisutnost u obitelji presudna je za odgoj djece’

Majka odgojiteljica: “Napokon smo mogli kvalitetno provoditi vrijeme”

Hrvojka Gabrić Antunović trenutno je posvećena odgoju troje maloljetne djece od jedanaest, deset i osam godina. Istaknula je da je ova mjera poboljšala kvalitetu njihovog svakodnevnog života i omogućila više kvalitetno provedenog vremena sa djecom.

“U vrijeme donošenja ove mjere radila sam u Ledu, u tri smjene,na Ugovor o radu na određeno vrijeme. Iako sam imala izuzetno dobre, susretljive i obzirne šefove,često djecu nisam pošteno ni vidjela po pet dana. Tako da sam se po isteku Ugovora o radu na određeno odlučila na korištenje ove mjere, jer mi je djelovala sigurnije od rada na određeno! A bila je i pravo osvježenje za moju djecu! Napokon smo mogli kvalitetno provoditi vrijeme, a kako su mi dvoje mlađih školaraca polaznici nastave po individualiziranom programu – to zahtjeva puno vremena i rada za učenje i zadaće. Osim toga, temeljem Rješenja uspjela sam dobiti kredit.”, naglasila je Hrvojka Gabrić Antunović za Narod.hr.

“Roditelji odgojitelji nisu proračunski paraziti!” 

Nakon najava o smanjenju prava kaže da je u strahu, jer ostaje bez jedinog “sigurnog” primanja. Kao rastavljenoj majci, teško će naći posao s odgovarajućim radnim vremenom.

“Ukoliko dođe do promjena uvjeta i smanjenja prava, ODMAH gubim pravo na korištenje, jer mi je najmlađa kćer već prošla 8 godina. Ne bojim se rada, ali kako sam sama, jer sam rastavljena, imam 42 godine, troje male djece i bolesnog oca na brizi, teško da ću moći naći posao s odgovarajućim radnim vremenom. S tim da ostajem bez jedinog “sigurnog” primanja i s kreditom od još šest godina.”

Najavila je i kako će Gradu uložiti primjedbu.

“Neshvatljivo mi je da se od pokušaja motiviranja roditelja na poboljšanje populacijske slike došlo do toga da se od ljudi, koji su godinama punili taj gradski proračun, ponovo radi socijalne slučajeve. Nismo svi “proračunski paraziti” kako nas nazivaju!”, rekla nam je u razgovoru razočarana majka odgojiteljica.

“Bez obzira što sam u bivšoj firmi ostala sa svima u dobrim odnosima na svoj se posao ne mogu vratiti jer je moje mjesto popunjeno. U Ledu rade veliku kadrovsku rekonstrukciju i dugogodišnji, stalni djelatnici dobivaju otkaze. Kako ću u jednom danu naći posao, platiti kredit i prehraniti djecu?“, zaključila je Hrvojka Gabrić Antunović za Narod.hr.

Trenutno, pravo na status roditelja odgojitelja ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koje traje do četvrtka, 23.1. možete sudjelovati tako da:

1. Preuzmete OBRAZAC sudjelovanja javnosti u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga odluke ili drugog općeg akta 

2. Ispunite obrazac i pošaljete ga na adresu elektroničke pošte: uredzademografiju@zagreb.hr  zaključno do 23.1.2020. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr