Orešković: o Milanovićevu sukobu interesa samo na temelju dokaza i činjenica

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković istaknula je danas da Povjerenstvo može o optužbama bivšeg ministra finacija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović pogodovao svojim rođacima i prijateljima odlučiti samo u zakonom propisanom postupku na temelju dokaza i činjenica.

Ocjenu je li neka situacija sukob interesa ili ne, Povjerenstvo može dati samo nakon što na temelju prikupljenih dokaza utvrdi relevantne činjenice, i to isključivo u propisanom postupku na sjednici Povjerenstva koja je javna, naglašava Orešković u priopćenju.

U svim situacijama kada Povjerenstvo smatra da informacije objavljene u medijima po svom sadržaju predstavljaju povod za provjeru je li u postupanju dužnosnika došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo će od nadležnih državnih tijela zatražiti potrebne obavijesti, pojašnjenja i dokumentaciju, dodala je.

Povjerenstvo će pokrenuti postupak ako iz prikupljene dokumentacije proizlazi da postoje razlozi za to, a u ovom slučaju postupit će na isti način kao i u svim drugim predmetima do sada.

Orešković je u telefonskom razgovoru rekla Hini da pojedini analitičari ili udruge iz nevladinog sektora mogu donositi ocjene o sukobu interesa kakve žele, no Povjerenstvo je kolektivno tijelo koje, kako bi zaštitilo svoj autoritet, ocjene o sukobu interesa mora donijeti isključivo na temelju činjenica i na javnoj sjednici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Narod.hr/Hrvoje Pilić