Šeks o proceduri potrebnoj za prijevremene izbore

Saborski zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks pojasnio je za narod.hr proceduru po kojoj može doći do prijevremenih izbora, što je ovih dana česta tema javnosti, dok oporba poziva i na zajedničko održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

“Ako se Vladi izglasa nepovjerenje, ako Vlada podnese ostavku i ako članovi Hrvatskog sabora većinom odluče o raspuštanju sabora radi prijevremenih izbora su situacije kada može doći do prijevremenih izbora”, kazao je Šeks.

Naveo je članak 78. Ustava, prema kojem se Hrvatski sabor može raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora ako to odluči većina svih zastupnika. “Većina zastupnika u Hrvatskom saboru može odlučiti da se raspusti Sabor radi raspisivanja novih izbora i ako većina svih zastupnika donese takvu odluku, Sabor se raspušta i predsjednik Republike Hrvatske raspisuje prijevremene izbore”, pojasnio je HDZ-ov stručnjak za izborno i ustavno pravo.

Druga situacija se odnosi na članak 104. Ustava, ako na zahtjev Vlada RH zatraži od Sabora da joj se glasa o povjerenju, a Hrvatski sabor izglasa nepovjerenje. U tom slučaju, predsjednik RH na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a uz savjetovanje s predsjednicima klubova zastupnika parlamentarnih stranka može raspustiti Hrvatski sabor.

Način za prijevremene izbore može biti i ako se u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.

“Nakon što je Vlada predložila prijedlog proračuna Hrvatskom saboru, a u roku od 120 dana se ne donese hrvatski proračun onda dolazi do raspisivanja prijevremenih izbora. Tada predsjednik Republike, a na prijedlog vlade i uz supotpis predsjednika vlade – može raspustiti Sabor”, istaknuo je Šeks.

Dodao je kako do prijevremenih izbora može doći i ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vlade u cjelini, tada predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome obavještava predsjednika Republike koji nakon primjene obavijesti donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i istovremeno raspisuje izbore za Hrvatski sabor.

“Postoji i situacija ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vlade u cjelini, oni moraju podnijeti ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koji su predloženi za sastav Vlade, predsjednik Hrvatskog sabora obavještava predsjednika Republike koji donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i raspisivanju novih izbora za Sabor. Ista situacija i u slučajevima kada predsjednik Vlade ili Vlada podnesu ostavku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr