Otac dječaka s leukemijom: ‘Nakon 86 dana u boravka u bolnici, tu sam dobio koronu i onda su nas optužili za širenje bolesti’

Foto: Getty Images

Otac dječaka oboljelog od leukemije koji je sa sinom boravio na odjelu hematologije KBC-a Split doživio je iznimno neugodno iskustvo kada su ga, nakon 86 dana boravka u bolnici tijekom kojeg nije izlazio van, utvrdivši da je pozitivan na koronavirus, optužili za proširivanje tog virusa.

“Ja sam s mojim sinom koji se liječi od leukemije u bolnici bio 86 dana, a jučer (28.8.) smo trebali izaći jer mu je gotov I. protokol liječenja pa smo slobodni do 9.9. Ja sam s njim bio cijelo vrijeme u bolnici na odjelu dječje hematoonkologije u KBC Split, znači nismo smjeli izlaziti upravo radi korone.” – rekao je za Narod.hr Josip Gunjača, otac dječaka, te nastavio:

“U četvrtak (27.8.) ujutro ja sam dobio temperaturu i tamo je nastala panika jer odmah se sumnjalo na covid.”

“Testirali su nas i nalaz je tobože bio gotov oko podneva, a liječnici su mi najprije kazali da je negativan. Pao mi je kamen sa srca, ali kasnije su opet došli u našu sobu, onako u “skafanderima” i kazali kako je došlo do pogreške jer su pogledali nalaz od početka lipnja kad smo ulazili u KBC Split, a da je pravi nalaz – pozitivan!”

I njegov i sinovljev test bio je pozitivan, nakon čega su ih prebacili na Infektologiju.

“Mene i mog sina su se tako olako riješili jer pošto mu je gotov I. protokol na brzinu su mu napisali otpusno pismo i poslali nas u bolnicu Križine na zaraznu, a tamo nisu uvjeti za dijete, niti ima dovoljno osoblja da bi se brinuli o onkološki bolesnom djetetu” – priča nam g. Gunjača.

“Da ne duljim, ja taj virus sigurno nisam donio u bolnicu jer u bolnicu smo ušli 3.6. i tada smo bili testirani na covid – oboje smo bili negativni. Isto tako ima još oboljelih tamo, ali ne želim o njima pričati niti ih izlagati medijima.”

G. Gunjača nastavlja:

“Činjenica je da se od osoblja nitko ne testira i mogao je bilo tko donijeti virus, a taj odjel je među najosjetljivijima jer se tu liječe teško bolesna djeca. Što se tiče djece i roditelja, svi se moraju testirati da bi ušli u bolnicu na liječenje. Ovako tretiranje osoblja je krajnje neozbiljno i neprofesionalno, što je odgovornost i države, Ministarstva zdravstva – trebali bi osigurati osoblju da se testira: da su se testirali, ne bi došlo do svega ovoga.” – ističe.

“Jučer sam pričao s doktoricom preko telefona, imaju toliko obraza da mi kažu da smo krivi za proširenje virusa, da smo se međusobno družili i tako. Ali mi virus sigurno nismo donijeli. Mislim da je sramota je na koji način nas tretiraju.” – kaže nam i dodaje:

“Mi svi roditelji koji smo u bolnici znali smo da ne smijemo ulaziti jedni drugima u sobe i to nitko od nas nije radio, to vam mogu garantirati. Jedino što imamo je druženje popodne – ali sve je na odjelu i nikamo ne izlazimo. A u bolnicu ne možemo ući ako nismo testirani. Istovremeno, osoblje se ne testira. Po meni je to problem i to se nije smjelo dogoditi na dječjem hematoonkološkom odjelu.”

I otac i sin trenutno se nalaze doma u samoizolaciji. Kako nam je otac rekao u razgovoru, izašli su iz infektivne bolnice na vlastitu odgovornost.

“Sin mi nema nekih simptoma, ja se isto osjećam dobro, sada nemam ni temperaturu. Tako da nema smisla da budemo tamo u zaraznom odjelu, gdje su svi stariji i teško bolesni ljudi, pa sam izašao na vlastitu odgovornost. Ako meni ili sinu bude gore, ponovno ću se javiti u bolnicu, ali zasad smo dobro.” – poručio nam je ovaj otac te zaključuje kako se nije smjelo dogoditi da koronavirus dođe na dječji hemotoonkološki odjel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr