Otkriveni novi detalji: Premlaćivanje varaždinskog profesora promatralo još 15 ljudi, među osumnjičenima i suvlasnici kluba

Foto: Snimka zaslona/Facebook (Fotomontaža: Narod.hr)

Jučer je u Varaždinu pokopan profesor Nino Čengić, žrtva premlaćivanja iz Varaždina. Profesora engleskog jezika u Gospodarskoj školi Varaždin nasmrt je pretuklo četvero osumnjičenih, koji se danas nalaze u varaždinskom Istražnom zatvoru. Dvojica osumnjičenih, Ivor Vujasinović i Dominik Žnidarić, bili su suvlasnici kluba ispred kojeg se ubojstvo dogodilo.

Brat i sestra Asja (24) i Ivan Gorski (24), Ivor Vujasinović (29) i Dominik Žnidarić (25) u noći su se s četvrtka na petak prvo verbalno sukobili s profesorom i izbacili ga iz kluba Kulturana. On je pozvao policiju, koja je došla i otišla – kako doznaje Jutarnji list – bez intervencije. PU varaždinska dosad se nije izjasnila o toj intervenciji. Nakon što su policajci otišli, četvorka je na vježbalištu pretukla Ninu Čengića i ostavila ga ondje da umre.

Sve je promatralo 15-ak svjedoka, koji nisu pokušali spriječiti napad niti pomoći Čengiću dok je teško ozlijeđen u nesvijesti ležao na tartan-podlozi vježbališta. Osumnjičena Asja Gorski o cijelom je događaju izvijestila prijateljicu SMS porukom.

Dva odvjetnika odbila preuzeti slučaj

Odvjetnik prvooptuženog Ivora Vujasinovića za Jutarnji je u utorak izjavio da se optuženici kaju i da nisu znali da je profesor u tako teškom stanju. Međutim, iz sudskog se spisa vidi da su se ostali osumnjičenici, izuzev Ivora Vujasinovića, branili šutnjom.

Izabrani odvjetnik Asje Gorski, Marino Hrain, otkazao je punomoć svojoj branjenici, nakon čega je pozvan odvjetnik po službenoj dužnosti, ali je odbio preuzeti slučaj. Njezina će brata, najmlađeg od četvorke, braniti Valentina Galić.

Od dana ubojstva do danas, Kulturana, opskurno mjesto na kojem se okupljaju rijetki pripadnici varaždinske alternativne scene, zatvorena je.

Otac pokojnika za 24 sata rekao je kako u Kulturani ima svega, a najmanje kulture. Na prostorima udruge Kulturana u međuvremenu su, preko noći, ispisani grafiti s natpisima ‘ubojice’. Roditelji vjeruju da bi im sin bio spašen da je pozvana hitna i da mu nisu uništili mobitel jer hematom koji je ušao četiri centimetra mogao se riješiti operativnim putem, ali zbog dugog vremena prije nego se našao u bolnici, došlo je do krvarenja u mozgu

Što će biti s Kulturanom?

Osobe osumnjičene za zločin pod istragom su i u pritvoru. Ujedno, osobe koje se tereti za ubojstvo su i odgovorne osobe u udruzi Kulturana, što je vidljivo uvidom u online registar udruga.

Ta udruga za svoje djelovanje i programe koristila je prostor u Sportskoj dvorani Varaždin u Graberju. Na temelju javnog natječaja Ugovor s udrugom Kulturana sklopila je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, koja upravlja Sportskom dvoranom Varaždin u Graberju.

Nakon tragičnog događaja, a po saznanju tih informacija, upućen je prijedlog Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina da se ugovor raskine, a o tome je obaviještena i policija, pišu Varaždinske vijesti.

Također, udruga Kulturana se za svoje programske aktivnosti prijavila na javni poziv Grada Varaždina za 2021. godinu. No udruzi Kulturana nisu dodijeljena sredstva u 2021. godini jer je provjerom u Registru neprofitnih organizacija utvrđeno da udruga Kulturana, OIB: 41776593268 do 19. travnja 2021. godine nije podnijela financijsko izvješće za 2020. godinu. Slijedom navedenog, s Udrugom Kulturana nije sklopljen ugovor o donaciji financijskih sredstava za projekt/program „Godišnji rad udruge“ za koji su sredstva odobrena Odlukom o odobravanju financijskih sredstava za projekte/programe udruga i ostalih neprofitnih organizacija za javne potrebe u odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi i zdravstvu i kulturi za Grad Varaždin u 2021. godini KLASA: 402-08/21-01/6, URBROJ: 2186/01-10/5-21-12 od 8. travnja 2021. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr