Pakistanac (21) koji se hvalio vezama s pakistanskom tajnom službom, nakon nagodbe ide na godinu i pol dana u zatvor, zbog krijumčarenja preko 150 migranata

Foto: fah, Facebook Sameer Parvez Khan

Pakistanski državljanin Sameer Parvez Khan (21) priznao je u srijedu krivnju za ilegalno prebacivanje 153 strana državljana te je na temelju dogovora s Uskokom osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora.

Khan će, temeljem sudske nagodbe, morati u zatvor na godinu i pet mjeseci, a ostatak kazne od godine i pol neće morati provesti iza rešetaka ukoliko u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Zbog krijumčarenja ilegalnih migranata u Zagrebu pao 20-godišnji Pakistanac koji se hvalio vezama s tajnom službom

Na nagodbu je pristao i Khanov pomagač, afganistanski državljanin Bache Saidullah (26), koji je osuđen na dvije godine i osam mjeseci. Od toga će u zatvoru provesti najmanje godinu i tri mjeseca, dok će ostatak kazne od godine i pet mjeseci provesti na slobodi ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Obojica krijumčara ostaju u istražnom zatvoru, doznaje se na Županijskom sudu.

Uskok je početkom lipnja, nakon provedene istrage, pored Khana i Saidullaha, podigao još optužnicu protiv 31-godišnjeg afganistanskog te 15 hrvatskih državljana zbog ilegalnog prebacivanja 153 stranih državljana iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u Sloveniju i Italiju.

Optuženicima se stavljalo na teret da su se u Zagrebu od 29. srpnja do 20. studenog 2018. povezali u zajedničko djelovanje radi pribavljanja znatne imovinske koristi prebacivanjem većeg broja stranih državljana iz Srbije i BiH u Hrvatsku, a potom dalje u Sloveniju i Italiju.

Kako bi realizirali prethodni dogovor, Khan je sa Saidullahom te s jednim afganistanskim državljaninom i jednim hrvatskim optuženikom dogovorio s nepoznatim osobama prebacivanje stranih državljana preko bosanskohercegovačko-hrvatske, srpsko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za tisuću eura po osobi.

Okrivljenici su potom, sukladno planu, organizirali preuzimanje, prijevoz i smještaj stranaca te njihovo daljnje prebacivanje iz Hrvatske u Sloveniju i Italiju. Na taj je način u 17 navrata iz Srbije i BiH u Hrvatsku te potom u Sloveniju i Italiju prebačeno 153 stranih državljana za što su okrivljenici primili ukupno 50.701 euro, priopćio je nakon provedene istrage Uskok.

Taj iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili.

Uhićeni Pakistanac dulje je vrijeme živio u Zagrebu, a na društvenim mrežama objavljivao je fotografije sebe u skupocjenom automobilu te se hvalio navodnim vezama s pakistanskom tajnom službom.

Foto: snimka zaslona Facebook Sameer Parvez Khan – značka lika koji se nalazi na logu Pakistanske obavještajne službe „Inter-Services Intelligence

Inače, bio je uhićen nedaleko od svoje adrese u ulici Andrije Žaje na zagrebačkoj Trešnjevci, a zanimljivo je da se na samo 400 metara udaljenosti od adrese nalazi Konzulat Islamske Republike Pakistana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr