Patrijarh Irinej za Sputnik: Srbi u Hrvatskoj i danas žive u strahu, tu nema slobode

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ustvrdio je kako Srbi u Hrvatskoj i danas žive u strahu prisjećajući se zločina koji su nad njihovim precima počinjeni tijekom 2. svjetskog rata, a potvrdio je kako se zbog ponašanja zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca baš u tom razdoblju SPC i dalje odlučno protivi njegovu proglašenju svetim, objavila je u četvrtak ruska provladina novinska agencija Sputnik u svom servisu na srpskom jeziku.

“Strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode. Mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih netko promatra. To se događa u jednoj kršćanskoj, katoličkoj zemlji gdje smo do 11. stoljeća bili jedna crkva, gdje smo se do jučer smatrali srodnim narodom, gdje smo nekada zajednički živjeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo preko milijun njihovih predaka”, izjavio je patrijarh Irinej u intervjuu Sputniku.
Kao potvrdu te konstatacije naveo je izvješće što ga je upravo dobio iz “srpske škole internatskog tipa” iz Zagreba u kojemu stoji kako su svakodnevno izloženi napadima.

Poglavar SPC je dodao kako bi se, s obzirom na utjecaj kojega Katolička crkva ima u Hrvatskoj, i ona mogla povezati s takvim stanjem u društvu.

“Katolička crkva je vrlo prisutna (u Hrvatskoj) i bojimo se da ono što čini narod nije neki znak od njihovih duhovnika. Ne bih želio i nećemo vjerovati da je to istina, ali nažalost stvarnost nam govori svojom retorikom”, kazao je Irinej.

O Stepincu pisao papi Franji

Na pitanje o prijeporima vezanim uz najave proglašenja kardinala Stepinca svetim, patrijarh Irinej je kazao kako je sve što je o tome imao reći napisao u pismima papi Franji, a dodao je kako se i danas “prenosi i priča” da Stepinac nije učinio ništa kako bi Srbe u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj spasio od progona i smrti.

Irinej je istaknuo je kako cijeni spremnost Svetog oca na dijalog o onome što u SPC-u kod Stepinca smatraju spornim.

“Njemu osobno je stalo da dođe do saznanja koji su to razlozi da je među dva tako bliska kršćanska naroda prisutna takva mržnja i neprijateljstvo koji su se pokazali u minulim vremenima i da se formira komisija koja će tražiti korijene svega toga. Kad će ona početi s radom vidjet ćemo, ali mislim da je to dobar pokušaj da se stvari izmijene, da ljudi počnu razmišljati na drukčiji način i o sebi i o drugima”, kazao je Irinej.

Irinej najavio dolazak na proslavu u Banju Luku

Irinej je potvrdio kako će 9. siječnja putovati u Banju Luku kako bi tamo sudjelovao u obilježavanju dana Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim.

Irinej se pridružio i tvrdnjama predsjednika RS Milorada Dodika kako je taj entitet zapravo država.

“Republika Srpska de facto postoji i to postoji legalno i legitimno. Običaj je da država ima svoj dan”, kazao je poglavar SPC.
Odlazak u Banju Luku, na veliku proslavu čija je priprema već izazvala brojne svađe i napetosti u BiH, najavio je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Vlasti u RS-u 9. siječnja obilježavaju u znak sječanja na taj datum 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u tadašnjoj skupštini Socijalističke Republike BiH samostalno proglasila “republiku srpskog naroda” najavivši njeno odvajanje od ostatka zemlje.

Bio je to pokušaj sprječavanja proglašenja samostalnosti BiH nakon raspada bivše Jugoslavije, a Ustavni sud BiH je zaključio kako je obilježavanje 9. siječnja neprihvatljivo jer je nametnuto Hrvatima i Bošnjacima na teritoriju današnje RS i održava volju samo jednog od tri konstitutivna naroda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah