Pavičić Vukičević: Shvatili smo, preduvjet za pregovore s Esih je promjena imena Trga maršala Tita

FaH

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i potpredsjednica stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnosti, izjavila je u četvrtak nakon neuspjelog konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, kako kreću s razgovorima s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih koji će, kako je rekla, prvenstveno biti orijentirani na programe, ali i da su shvatili kako je preduvjet zahtjeva Brune Esih, da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika koji će izglasati promjenu imena Trga maršala Tita.

“Danas smo imali prvi pokušaj konstituirajuće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba. Na žalost, Skupština se nije konstituirala, ali zato su 26-ero gradskih zastupnika koji će u perspektivi vjerujem tvoriti većinu u Gradskoj skupština grada Zagreba, ipak na neki način dali dobru vjeru da će do dogovora doći”, izjavila je novinarima u Gradskoj skupštini Pavičić Vukičević. Podsjetila je da su o tome ranije danas objavili priopćenje za javnost.

Pavičić Vukičević najavila je da će danas stranka BM 365 i njezini koalicijski partneri krenuti s razgovorima s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih koji će prvenstveno biti orijentirani na programe, na poboljšanje kvalitete života i javne usluge u Zagrebu.

“Naši sugrađani od nas ne očekuju daljnju ideološku polemiku nego dapače konkretne mjere, konkretne planove. Veliki projekti su započeti u Zagrebu, od novog projekta stanogradnje na Podbrežju, izgradnje sljemenske žičare, besplatnog interneta, daljnjeg jačanja start-up zajednice. To su zapravo teme o kojima bismo i mi s našim kolegama danas voljeli razgovarati, ali isto tako to su teme koje će činiti tu kvalitativnu razliku – teme koje mogu dovesti do novog zapošljavanja, do povećanja standarda i doista do daljnjega razvoja našega grada”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Na pitanje kako komentira što je izabrana zastupnica Bruna Esih novinarima izjavila kako im je preduvjet da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika za promjenu imena Trga maršala Tita, Pavičić Vukičević je rekla kako su shvatili da je to preduvjet u razgovorima. Ali, dodala je, kada krenu s razgovorima oni će biti programski orijentirani, jer, prema njenom mišljenju, taj preduvjet baš i nije program.

Pavičić Vukičević očekuje da će se razgovori sigurno završiti za dva do tri tjedna.

Ustvrdila je kako “svjedočimo na žalost dubokoj podijeljenosti unutar zagrebačke javnosti, ali i hrvatskog društva”.  Istaknula je kako Stranka rada i solidarnosti smatra da to za razvoj i grada Zagreba i Hrvatske u cjelini nije dobro.

“To nam je iskreno žao, ali isto tako moram reći da ne možete forsirati nešto što očito nema i svoju težinu i kod naših sugrađana. Iskreno se nadam da bez obzira kako se bude razvijala situacija, da se ona neće podvući pod kontekst odustajanja od antifašističkih vrijednosti na kojima je između ostalih sazdana i naša državotvornost, odnosno pravni temelj Republike Hrvatske”, rekla je Pavičić Vukičević.

Istaknula je kako je upravo zato prijedlog gradonačelnika Bandića da najljepši među zagrebačkim trgovima i nosi ime Republike Hrvatske.

Na novinarsko pitanje jesu li Bruna Esih i HDZ na samom početku iznijeli još neke zahtjeve, Pavičić Vukičević je rekla kako ne bi govorila o ultimatumima, zahtjevima i uvjetima, već bi govorila samo o programskim osnovama. Dodala je da će o tome danas po prvi put razgovarati.

Rekla je kako je riječ zapravo samo o tome, kao što su rekle i kolege, da su se sada stekli preduvjeti.

“Zagrebačkoj javnosti i svim zagrebačkim biračima koji su prije mjesec dana bili na izborima i dali svoj glas jednoj od političkih opcija i programa, dužni smo reći u kojem smjeru idu naši dogovori i mi ćemo to sasvim sigurno javno činiti svih idućih dana”, rekla je.

Na pitanje je li točno da traže pročelnička mjesta, Pavičić Vukičević je rekla kako će o programima početi danas razgovarati.

Upitana što će biti ako budu tražili još neke promjene imena ulica i trgova, odgovorila je da će o tome razgovarati ako do takvih prijedloga dođe. Poručila je novinarima neka ne stavljaju ljudima u usta nešto što nisu rekli.

Na pitanje hoće li se zbog toga što je većina u Gradskoj skupštini “vrlo tanka” pristati na bilo što, Pavičić Vukičević je podsjetila kako su u Zagrebu provedeni izbori na četiri razine – za gradonačelnika, Gradsku skupštinu, za vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora te da je Stranka rada i solidarnosti s koalicijskim partnerima zabilježila najveći uspjeh na sve četiri razine.

Također je u Gradskoj skupštini najjača stranka, najjači Klub, lista koja je dobila najveći broj glasova. “Prema tome,  ne može se govoriti ni o kakvim ucjenama nego se može dogovoriti samo o kolegijalnoj i korektnoj suradnji”, istaknula je.

Pavičić Vukičević: Konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine “vrlo skoro”

Na novinarsko pitanje što će biti ako će se u razgovorima i dalje inzistirati na ideološkim temama, Pavičić Vukičević je rekla kako smatra lošim da se hrvatsko društvo dijeli po ideološkim temama, kao što smatra dobrim da upravo Stranka rada i solidarnosti nije stranka opterećena ideologijom nego stranka koja kvalitetnim programima, neki od njih su implementirani i diljem Hrvatske, želi poboljšati i javnu uslugu i kvalitetu života u Zagrebu.

“I na tome ćemo inzistirati i dalje”, dodala je.

Upitana kada se može očekivati da će biti konstituirana zagrebačka Gradska skupština, Pavičić Vukičević je odgovorila – “vrlo skoro”, te podsjetila da imaju zakonski rok od 30 dana.

Na konstataciju da je izabrani gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović rekao da neće sudjelovati u koaliciji s HDZ-om i Milanom Bandićem onako kako se dosada formirala – klijentelistički, te na novinarski upit da to komentira Pavičić Vukičević je rekla da kao netko tko uvijek sudjeluje u pregovorima ne zna zašto kolega Hasanbegović programsku suradnju naziva klijentelističkom.

“No, moram reći da je naša dosadašnja komunikacija bila na zavidnoj razini. Nisam primjetila da bismo imali bilo kakvih problema oko postizanja programskog dogovora”, zaključila je Pavičić Vukičević.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon neuspjelog konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, novinarima nije htio dati izjavu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš