Penava: ‘HDZ pod Plenkovićevim vodstvom ide u pogrešnom smjeru, a Milanovićeva stajališta o Vukovaru nisu normalna’

Foto: Fah

Dolazi vrijeme kada ću moći slobodno reći i komunicirati ideje i razmišljanja, a da ih se ne tumači u smislu činjenja štete stranci u osjetljivom trenutku. Ovo je bilo jedno za mene osobito teško vrijeme kada nisam bio u situaciji jasno izreći stavove i kada sam zbog lojalnosti stranci morao vlastita razmišljanja i osjećaje držati u sebi. Sada se nalazimo pred unutarstranačkim izborima za koje sam izrazito motiviran“, ističe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Penava je od samih početaka izborne kampanje javno podržavao kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović na izborima za predsjednicu Hrvatske. Tijekom skupa u zagrebačkome Lisinskom, Penava je jedini od govornika kazao kako je bilo i manje dobrih poteza, ali da je Grabar-Kitarović i dalje njegov prvi izbor. O izborima u Slavoniji i Vukovaru, porazu svoje favoritkinje KGK, novom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ali i svojoj kandidaturi za čelnoga čovjeka HDZ-a Ivan Penava kratko progovara za Hrvatski tjednik.

> (VIDEO) Stier poslao poruku: ‘Alternativa u HDZ-u bit će spremna za unutarstranačke izbore’

> Penava snažno podržao Grabar-Kitarović: ‘Neki su brzo zaboravili vrijeme dvojice njenih prethodnika’

> (VIDEO) 5 stvari koje trebate znati o Milanoviću i ćiriličnim pločama u Vukovaru

Kako komentirate rezultate izbora na kojima još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koju ste i sami podržali, nije uspjela osvojiti drugi mandat?

Poraz koji smo doživjeli na izborima još uvijek proživljavam s dozom razočaranja jer znam koliko sam truda uložio zajedno s ljudima u svojoj neposrednoj blizini kako bi ishod bio drukčiji, no to ipak nije bilo dovoljno. Narod je rekao svoje, rezultatima nam je poručio da nismo dovoljno dobri za pobjedu i to je jedino relevantno.

Kako ocjenjujete rezultate izbora u Vukovaru, odnosno Slavoniji, i slažete li se s ocjenom da je Slavonija podbacila jer je u prvome krugu bila naklonjena kandidatu Miroslavu Škori, a u drugome je imala malu izlaznost?

Nikako se ne slažem s ocjenom da je Slavonija podbacila jer je to teza koja počiva na pogrješnim pretpostavkama – da je Slavonija nečija i da je ona nekakva konstanta u jednadžbi koja se ne mijenja neovisno o okolnostima. To je podcjenjivanje birača i razmišljanje koje dovodi u pitanje samu logiku izbora. To što Predsjednica i kandidatkinja HDZ-a nije, po nekome, možda uzela postotak koji je netko očekivao, ili što razlika između dvaju kandidata nije bila veća, to ne znači podbačaj Slavonije nego podbačaj logike očekivanja onoga koji je mislio drukčije od onoga što se dogodilo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji postotci su identični onima iz drugoga kruga predsjedničkih izbora iz 2014. godine i na razini su omjera od 60 posto: 40 posto u korist Kolinde Grabar-Kitarović.

Tko je po Vašemu mišljenju odgovoran za poraz Kolinde Grabar Kitarović? Je li to HDZ, njegovo čelništvo ili netko treći?

Uzroke poraza, pa i odgovornost za njih, treba tražiti na više mjesta jer je ishod izbora uvijek produkt složenih procesa na koji utječe cijeli niz varijabli. Nikakve dvojbe nema da je ovo poraz HDZ-a jer pobjeda sigurno nije, a za odluke i rezultate zna se tko je u stranci odgovoran.

Predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković zaključio je prije nekoliko dana da je smjer kojim ide HDZ ispravan. Slažete li se s njegovom tvrdnjom i po Vašemu mišljenju kakav je i koji to smjer HDZ-a danas?

Apsolutno se ne slažem s tim jer na kraju krajeva tu tezu demantiraju rezultati izbora. Ta bi teza mogla opstati jedino da se HDZ odlučio odjednom voditi principijelnu i autističnu politiku kojoj rezultati izbora nisu važni, ali ja ne vidim i ne prepoznajem tu politiku i takav pravac. Daleko je, s druge strane, od toga da ništa ne valja, ali od prosvjeda u Vukovaru do rezultata ovih izbora mnogo je signala bilo da pravac nije dobar. Na žalost, nije se na vrijeme reagiralo i sada ubiremo plodove svoga rada.

Jeste li sada više ili manje motivirani da se kandidirate na skorašnjim unutarstranačkim izborima?

Dolazi vrijeme kada ću moći slobodno reći i komunicirati ideje i razmišljanja, a da ih se ne tumači u smislu činjenja štete stranci u osjetljivom trenutku. Ovo je bilo jedno za mene osobito teško vrijeme kada nisam bio u situaciji jasno izreći stavove i kada sam zbog lojalnosti stranci morao vlastita razmišljanja i osjećaje držati u sebi. Sada se nalazimo pred unutarstranačkim izborima za koje sam izrazito motiviran jer želim ponuditi ideje i stavove koje smatram ispravnim i na kraju krajeva vidjeti je li situacija oko prosvjeda u kojoj sam se zbog određenih vrijednosti u potpunosti razišao i bio na suprotnoj strani od HDZ-a samo splet nespretnih okolnosti unutar HDZ-a ili se mi bitno razlikujemo i vrijednosti do kojih je meni stalo više ne žive u tom ambijentu.

Kakvu politiku prema Hrvatskoj, a kakvu prema Vukovaru očekujete od budućega predsjednika Zorana Milanovića, ako znate da je za kolonu u Vukovaru rekao kako ondje nema mjesta za pristojne ljude, a ne smije se zaboraviti ni njegova naredba o postavljanju ćiriličnih ploča?

Kao i po pitanju ishoda zadnjih izbora kada nisam bio u pravu, optimističan sam i nadam se da će sve biti u redu. Izgovorene riječi i izneseni stavovi Zorana Milanovića po pitanju Vukovara nisu ni državnički, ni normalni, ni pošteni, a ni u duhu zakona. Ako je nešto naučio, a zbog svih nas se nadam da jest, onda će biti podnošljivo, a ako nije, onda ne će biti dobro. U svakom slučaju dat ćemo sve od sebe da poštujemo instituciju Predsjednika RH i osiguramo sve kako bi njegovo pojavljivanje u Vukovaru prošlo u najboljem redu mada je svojim prijašnjim potezima i nedavnim nevjerojatno iritantnim i podcjenjivačkim izjavama taj zadatak učinio maksimalno teškim.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrvatski tjednik