Penava: ‘Nema uvjeta za ćirilicu u Vukovaru – to nije moje mišljenje, to su činjenice’

ivan penava grad vukovar
Foto: Grad Vukovar

Gradsko vijeće Vukovara na sjednici je raspravljalo o zaključku o “dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine”.

S 12 glasova za i 6 protiv prihvaćen je zaključak gradonačelnika Vukovara da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

“Rasprava je pri samom kraju, nije bilo povišenih tonova. Rasprava je otišla u smjeru pitanja školstva. Tonovi su bili mirni”, kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dodao da se uglavnom pričalo o modelu prihvatljivosti toga što se uči u školama, kakvo je gradivo i slično.

Komentirao je i zaključak da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

“Moj zaključak je na tom tragu, da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava”, kazao je gradonačelnik Vukovara i počeo govoriti o stradanjima u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata.

“Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na stranu, idemo dalje… Valjda je 1991. trebala bit prije 2000., 2020., svih godina koje su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, do svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika sprske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu Obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju, kažu “okej idemo priznati prava koja su potrebna”, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu ocu susjedu, sinu…”, kaže Penava, piše N1.

Upitan kako bi ćirilične ploče točno utjecale na narušavanje odnosa Penava je kazao:

“To je pitanje koje je odraz nerazumijevanja, nedostatka svijesti o tome što se dogodilo i na koji način se dogodilo. Teško mi je ne biti emotivan, ali to su takve situacije. 30 godina nakon rata i stradavanja, postavlja se pitanje kako se to reflektira? Meni je to nepojmljivo. Gdje je tu razumijevanje? Ti isti koji bi potraživali to nekakvo pravo, izbjegavaju riječ Domovinski rat, neke ulice koje im ne pašu, pa ih nazivaju starim imenima…i sada postaviti takvo pitanje. Ratovi, životi, silovanja nisu bitni, nego je bitna ploča. Neće vas to usrećiti jer gazite najvrednije, živote, temeljna ljudska prava”, konstatirao je Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr