Peović opet o Franji Tuđmanu: ‘On je, i to svi znamo, odgovaran i za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju’

Zagreb, 23.09.2020. - Nastavak 3. sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji Katarina Peović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u N1 Studiju uživo komentirala je prozivke zbog izjave o Franji Tuđmanu.

Naime, tijekom rasprave o imenu novog Sveučilišta obrane i nacionalne sigurnosti ona je izjavila da ono ne bi trebalo nositi ime utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika samostalne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana jer je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu.

“Moram priznati da meni nije posebno drago vraćati se na prošlost, baviti se prošlošću, ali isto tako treba postaviti pitanje zašto su oni tako uporni u toj opasnoj reviziji prošlosti. Moj odgovor je da dok se ne odredimo prema razdoblju tuđmanizacije, dok ne provedemo jedan oblik realnog sagledavanja prošlosti, mi ni ekonomski ne možemo napredovati. Franjo Tuđman je, i to svi znamo, itekako odgovaran i za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju. Dok to ne riješimo mi ćemo na tim mitovima graditi i svoju privredu i ekonomiju”, ističe Peović.

Raspudić: ‘Peović je Tomaševiću današnjom izjavom upropastila kandidaturu’ 

Odvjetnik Mišetić demantirao Peović (RF): ‘MKSJ Tuđmana nije proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela’

Podsjetimo, na njezin istup ranije je reagirao odvjetnik Luka Mišetić, hrvatskoj javnosti najpoznatiji po obrani generala Ante Gotovine upravo pred Haaškim sudom.

“MKSJ presudilo je da, “Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s [Tuđmanovim] sudjelovanjem u UZP-u i nije ga [ni] proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela,” te da i dalje smatra Tuđmana nevinim. Stavak 9: http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Decision/NotIndexable/IT-04-74-A/MRA24991R0000483864.pdf, tako da možete slobodno glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, objavio je.

“Smatram da ne treba padati na te plitke jugo-provokacije“, kaže za Narod.hr Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista.

“Meni osobno dovoljno je prisjetiti se da Jugoslavija ne postoji, a da Hrvatska postoji, i da ne živimo u komunizmu, već živimo u demokraciji – da mi se odmah vrati osmijeh na lice i toplina oko srca”, ističe Raspudić.

“Na koncu, jedina osoba koja doista danas treba biti povrijeđena time je Tomislav Tomašević, jer je dana 24. rujna, njegova kandidatura za gradonačelnika Zagreba definitivno upropaštena. Nemoguće je da bi građani glavnog grada Hrvatske, izabrali osobu čija kolegica iz kluba izjavljuje da je prvi hrvatski predsjednik de facto zločinac”, zaključuje za Narod.hr Mostov zastupnik Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr