Petar Jurčević: Krunica je moćno ‘oružje’ u borbi hrvatskog naroda za slobodu

Hrvati kao narod skloni su obaranju mnogih svjetskih rekorda, a ovaj jedan svakako je među najposebnijima. Naime, u Dalmaciji je izrađena najveća krunica (rožarij) na svijetu, koja je dugčka nevjerojatnih 300 metara.

Razgovarali smo s idejnim začetnikom izrade krunice i autorom ovog djela, gospodinom Petrom Jurčevićem, koji nam je pobliže opisao radost izrade rožarija, trenutno najvećeg na svijetu.

Gospodine Jurčević, tko je sve sudjelovao u izradi krunice velike 300 metara?

“U izradi krunice sudjelovali su članovi zajednica ‘Obnove u Duhu Svetome’ splitsko-makarske nadbiskupije, a kao nositelj izrade vodi se molitvena zajednica sv. Ivan od Križa iz župe sv. Mihovila, Kamen, Split, uz veliku pomoć Tomislava Slavića iz zajednice Novo rađanje, Župa Gospe Fatimske, Škrape – Split.”

Možete li nam reći tko je došao na ideju o izradi krunice, tog prekrasnog poklona Gospi Sinjskoj?

“Sv. Ivan Pavao II pozivao nas je na svetost, dakle imperativ vjerniku je biti svet, a ne dobar, a njegova zemljakinja sv. Faustina Kovalska kaže da je najbrži put svetosti biti otvoren poticajima Duha Svetoga. Mi smo članovi zajednica Obnove u Duhu Svetome prema kojemu njegujemo posebnu pobožnost. U mojoj župi sv. Mihovila na Kamenu bivši župnik o. Branko Zebić s članovima zajednice koja djeluje u župi od 1990 godine pokrenuo je 24-satno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Članovi zajednice uz druge župljane i šire pokrivaju 24 sata moleći osobno pred Presvetim. Tako je moja ura od 7 do 9 sati svaki petak. U molitvi pred Presvetim primio sam ideju za izradu ove krunice, kao i cijeli scenarij za snimanje spota za pjesmu “Zauvijek Okrunjena”, pjesmu koja je nastala upravo u ovoj obljetnici 300 godina Čudotvorne Gospe Sinjske.”

Koliko dugo je trajala sama izrada krunice, kad ste započeli te koliko vam je vremena oduzela izrada?

“Krunicu smo započeli u ponedjeljak u 17 sati i radili smo do 22:30 taj dan i sutra dan isto tako, nas desetak. Dakle radi se o krunici – ružariju, sva 4 otajstva. Dok smo radili moli smo cijeli ružarij i zanimljivo je da je nakon završene molitve litanija i zadnjega “amen” zavezan zadnji čvor. Svjedoci smo kako je Marija vodila ovaj rad, a mi smo bili otvorena srca i prihvaćali nadahnuća.”

Gdje ste izrađivali rožariji i od kojeg materijala je krunica napravljena? Postoje li neke posebne vrijednosti utkane u izradu ovog djela?

“Krunicu smo izrađivali u samostanu časnih sestara Anćela na Kamenu kojima ovim putem zahvaljujem na prostoru i srcu koje su otvorile za nas. Sama krunica je napravljena od brodskog konopa i pluta. Dužina konopa je točno 300 metara, a kad se oduzme gubitak na čvorove koje smo vezali između svakog zrna ukupna dužina je 200 metara. Križ je velik dva metra, i on je donacija stolara Gorana Terze, kao i sinjska alka koja se nalazi u središtu te je gambetima zakačena za križ. U sredini je slika Čudotvornre Gospe Sinjske ugravirana na drvo, što je donacija foto Marka iz Kaštel Starog.”

Što za Vas osobno znači ta velika krunica koju ćete nositi na hodočašću i gdje će ona biti postavljena nakon hodočašća?

“Kako mi je prije nekoliko dana rekla časna majka Ivana iz benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru: ‘Nismo mi u samostanu da bi obraćali druge nego sebe. Tako i ova krunice je prvenstveno za moje obraćenje i poticaj na ustrajniju molitvu, a onda ako bude poticaj i drugima bit će to Gospino djelo. Eto to za mene znači krunica koju smo izradili, a što se tiče njenog postavljanja, nakon hodočašća mi krunicu darujemo Gospi, a Gospa će nama darovati 300 krunica jer glavna nakana je potaknuti narod na molitvu krunice koja se već pokazala moćno oružje u borbi hrvatskog naroda za slobodu, od Lepanta do domovinskog rata. Obzirom da je krunica doista velika još ne znamo gdje će je fratri trajno pohraniti.”

Za kraj, recite nam da li vam je ovo prvi takav projekt ili ste već imali sličnih iskustava u izradi krunica i nabožnih predmeta?

“Naš poznati franjevac prof. dr. sc. fra Josip Marcelić s kojim sam obišao gotovo cijelu Europu i dobar dio svijeta, za svako marijansko svetište napravio je sličnu krunicu samo manjih dimenzija, oko 30 metara i tu smo krunicu darovali Gospi u Lurdu, Fatimi, Knocku, Efezu, Betlehemu, Guadalupi itd. Tako da mi ovo nije prvo iskustvo u izradi velikih krunica.”

Autor 300 metarske krunice o kojoj smo objavili i video snimljen tijekom izrade, Petar Jurčević, član je Zajednice Obnove u Duhu Svetome, koja je u suradnji s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, pokrenula povezivanje i koordinirano djelovanje Zajednica prije nekoliko godina.

Do sada su u svrhu povezivanja ali i evangelizacije počeli s organizacijom više projekata i u mnogim sličnima sudjelovali. To su projekti poput redovitih susreta u Biskupijskom sjemeništu u Splitu, organizirane posjete župama u Nadbiskupiji, hodočašća u Rim na susret zajednica Obnove sa Svetim Ocem Papom Franjom, karitativne akcije, a tu su i brojni drugi projekti.

4

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: narod.hr