Petir: Potrebno je priznati rad i regulirati prava seoskih žena

Foto: Fah

Seoskim ženama nije priznat status te su u stalnoj borbi za svoja pripadajuća prava, upozorila je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir na konferenciji “Kako poboljšati uvjete i život žena u ruralnim područjima” održanoj u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, priopćio je ured zastupnice.

“Kada govorimo o seoskim ženama, važno je naglasiti njihovu višestruku ulogu – one se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane“, naglasila je Petir.

Konferencija, koji u su organizirali Marijane Petir (EPP) i španjolska zastupnica Clara Eugenia Aguilera García (S&D) u suradnji s najvećim europskim udruženjem poljoprivrednih proizvođača COPA, održana je povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se svake godine obilježava 15. listopada.

Petir je naglasila i neke od problema s kojima se susreću žene u ruralnim područjima poput česte ekonomske ovisnosti o suprugu. Pored toga one ne dobivaju priznanja za posao koji obavljaju na gospodarstvima, za njih ne postoji radno vrijeme jer održavaju kućanstvo, brinu se za obitelj, ali istovremeno i za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, upozorila je zastupnica.

“Kako njihov status nije priznat te nemaju prava, u stalnoj su borbi kad su u pitanju socijalna prava. Gotovo polovica seoskih žena nikada ne ide na godišnji odmor. Rad koji nikad ne prestaje mora biti priznat i reguliran na odgovarajući način. Moramo osigurati ne samo osnovna, već i pristojna i odgovarajuća socijalna, zdravstvena, ekonomska i mirovinska prava za seoske žene “, kazala je Petir.

Marijana Petir je izvjestiteljica Odbora za prava žena i jednakost spolova o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima, a njezino je izvješće Europski parlament prihvatio u veljači 2017., podsjeća se u priopćenju

“Rad na ovom izvješću bilo mi je dragocjeno iskustvo jer sam proširila saznanja o uvjetima u kojima žive seoske žene na području cijele EU i još važnije, o pravima koje nemaju“, rekla je Petir.

Prema podacima žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tijekom 2014. godine žene su ostvarile oko 35 posto ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu se o obitelji i domaćinstvu što je često okarakterizirano kao „nevidljivi rad“. Upravo zato, smatra Petir, potrebno je regulirati njihov profesionalni status čemu u prilog ide i današnja konferencija.

Predsjednica Odbora za žene COPA-e Lotta Folkesson rekla je da “žene u ruralnim područjima nemaju pristup informacijama što uvelike utječe na njihov život, ali s vremenom su postale svjesne važnosti socijalnog osiguranja. COPA potiče osnivanje tijela koje bi podizalo svijest o važnosti osiguranja i o rizicima koje sa sobom nosi nedostatak socijalne zaštite“.

Petir je sve sudionike ujedno upoznala i s Natječajem za izbor najuzornije hrvatske seoske žene čija je pokroviteljica. Izbor se ove godine održava 21. listopada u gradu Zagrebu jer je prošlogodišnju titulu ponijela Renata Bedeković iz mjesta Jakuševac koja se bavi uzgojem i proizvodnjom proizvoda od crne slavonske svinje.

Dan ranije, u ponedjeljak, 15. listopada zastupnica Petir nazočila je dodjeli nagrade za inovaciju za žene poljoprivrednice koju također dodjeljuje COPA. Nagrada za najinovativniji projekt pripala je Poljakinji Magdaleni Wegiel koja se bavi uzgojem pastrve, a natjecala se i jedna poljoprivrednica iz Hrvatske – Snježana Jakopović koja uzgaja ljekovito bilje i bundeve te od toga proizvodi kozmetiku, stoji u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.