Petir: ‘Preveliki uvoz i dampinške cijene ugrožavaju hrvatska proizvođače‘

Foto: fah

Donedavna europarlamentarka Marijana Petir, koja je u Sabor ušla kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a, imenovana je predsjednicom Odbora za poljoprivredu. Potpredsjednica je Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta.

Predsjednica Petir kaže kako su “poljoprivreda i očuvanje hrvatskog sela važni za proizvodnju hrane i nacionalnu sigurnost i zato ćemo osim redovite zakonodavne aktivnosti, kroz Odbor organizirati i tematske sjednice kako bi se čuo glas poljoprivrednika”.

– Zajedno s poljoprivrednicima i stručnom javnošću pokretat ćemo inicijative prema Ministarstvu poljoprivrede sa željom da što bolje pozicioniramo hrvatski poljoprivredni proizvod na tržištu i da pomognemo u stvaranju uvjeta kako bi poljoprivrednici mogli normalno živjeti od svog poštenog rada. Podrška mladim poljoprivrednicima i postizanje generacijske obnove sela bit će visoko na listi prioriteta. Razmjenjivat ćemo iskustva sa srodnim odborima drugih država i EP-om kako bi kroz mjere koje će oni provoditi i način na koji će upravljati s EU sredstvima pomogli da poljoprivreda i samodostatnost u proizvodnji hrane doista postanu prioritet u Hrvatskoj – kaže Petir, piše Jutarnji list.

Na tom tragu priredila je i zastupničko pitanje za premijera Plenkovića u kojem upozorava kako je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza koja dolazi po dampinškim cijenama.

– Hrvatskim proizvođačima treba pomoć da održe vlastitu proizvodnju i uspiju na tržište plasirati svoj proizvod jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se zbog prevelikog uvoza i dampinških cijena stvore ogromni tržišni viškovi domaćih proizvoda i da se opstojnost hrvatskih poljoprivrednika dovede u pitanje. Kako je programom Vlade utvrđeno da su poljoprivreda i samodostatnost u proizvodnji hrane prioritet, zanima me koje će hitne i interventne mjere Vlada poduzeti kako bi se hrvatska poljoprivreda održala i osnažila kao strateška gospodarska grana, hrvatski poljoprivredni proizvod bolje pozicionirao na tržištu, a nelojalna konkurencija i nepoštene trgovačke prakse suzbile u korijenu? – navodi Marijana Petir.

Na taj problem nedavno su upozorili iz HPK.

– Zahtijevamo od Ministarstva poljoprivrede da uputi oštar apel ostalim nadležnim institucijama i inspekcijama, kako bi pojačale kontrole na tržištu te da se formira radna grupa koja će izraditi analizu cijena na tržištu na koja dolaze ogromne količine robe, kako bi se utvrdilo jesu li cijene po kojima se nudi uvozna roba u hrvatskoj trgovini niže od proizvođačkih cijena nego što su one u državama iz kojih se uvozi – rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr