Petrov o porezima: ‘Ova država ne podržava poduzetnike, kao što nema ni suvislu poreznu politiku’

Foto: Most

Na trećem po redu Okruglom stolu Mosta NL razmatrale su se mjere Mosta kojima se potiče ulaganje u obrazovanje, istraživanje i razvoj, te poticanje inovacija što je do sada zanemareno, te predlaže promjenu poreznih propisa kako bi se povećalo ulaganje u ova važna područja.

Moderator okruglog stola i jedan od autora Mostovih mjera Mislav Kraljević, objasnio je dvije jednostavne Mostove mjere vezane za ovo područje:

„Prva mjera je jedinstveno dvostruko umanjenje porezne osnovice za sva ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj. Druga mjera predviđa delimitiranje iznosa za porezno priznate donacije obrazovnim i znanstveno-istraživačkim insitucijama. Priznavanje ovih troškova kao porezno relevantnih koji umanjuju poreznu osnovicu zasigurno bi povećalo investicije zasnovane na znanju i novim tehnologijama koje stvaraju visoku dodanu vrijednost. Time bismo napravili korak više prema zemlji znanja, pametne ekonomije i visoke tehnologije“, istaknuo je Kraljević.

Gosti okruglog stola Vedrana Pribičević, ekonomska analitičarka, Stevica Kuharski, poduzetnik i ulagač u startup tvrtke i Davorin Štetner iz CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela, analizirali su prijedloge Mosta.

Vedrana Pribičević je rekla da porezni sustav mora predstavljati jedan od potpornih stupova za ekosustav startupa: „Država mora podržati, odnosno rasteretiti i osloboditi poslovne subjekte koji svojim djelovanjem najviše doprinose gospodarskom rastu, koji ulažu u razvoj i istraživanja.“

Stevica Kuharski je naglasio potrebu za potpunim zaokretom u radu državne administracije: „Trom i zaostao sustav ne može pratiti korak s naprednim brzorastućim gospodarstvima Europe i ostatka svijeta. Možemo puno naučiti od Estonije, u koju se, nažalost, seli mnogo domaćih startupa. Najavljene promjene propisa u Hrvatskoj, umjesto u smjeru potpore, idu u smjeru još veće presije prema tvrtkama visoke tehnologije.“

Davorin Štetner ističe potrebu za uspostavom okvira koji će potaknuti kako investitore na ulaganja u nove poslovne projekte, tako i mlade da se odvaže na ulazak u poduzetnišvo. „Treba ohrabrivati samozapošljavanje, a ne stvarati nove barijere onima koji žele svojim radom ostvariti korist za sebe i za cijelu zajednicu.“

Na kraju se predsjednik Mosta Božo Petrov osvrnuo se na sva tri održana okrugla stola na kojima je Most s neovisnim stručnjacima analizirao svoje prijedloge u svjetlu najavljenog tzv. četvrtog kruga Vladine porezne reforme. Naglasio je kako Mostova tri cilja, demografija, poduzetništvo, te ulaganje u istraživanje i obrazovanje, daju cjelinu kojom je Most zaokružio svoj prijedlog porezne reforme, osmišljenih u korist građana:

„Zaključili smo da ova država ne podržava poduzetnike, kao što nema ni suvislu poreznu politiku vezanu za ulaganje u istraživanja i obrazovanje. Ne potiču se ulaganja u zaposlenike i njihovu edukaciju. Ovakvim pristupom potiču ekonomiju koja se ne temelji na razvoju, a bez toga niti jedna ekonomija ne može preživjeti. Most ide na ruku zaposlenima i umjesto poreznih olakšica nudimo fiksne iznose, idemo u susret poduzetnicima jer ih ne gušimo dodatnim davanjima, već im omogućujemo ulaganja u zaposlenike, obrazovanje i razvoj“, rekao je Petrov.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr