Bivši premijer Milanović i kandidat za predsjednika daje upute sucima kako presuditi u slučaju Duhaček

Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

“Ono o čemu želim govoriti jest da je čovjek prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tvitova. I to godinu dana kasnije nakon nekakvog tvita u kojem se ruga policiji. To je meni neshvatljivo. Koliko god to može biti uvredljivo policiji, ovaj nalog je došao s vrha, ovo je režimska stvar. Ovo je stvar politike. Takvo nešto nas kao društvo gura natrag, zakopava nas,” ustvrdio je Zoran Milanović, bivši premijer i sadašnji kandidat za predsjednika.

“A da ne govorimo o ovoj pjesmici zbog koje je novinar jednog portala u formi rugalice, parodije, parsiflaže također prijavljen zbog narušavanja i udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana. Ne pozivam da se pale zastave Republike Hrvatske, izruguje s himnom, ali ovo je vrsta slobodnog, građanskog govora, zbog čega se ljude ne može procesuirati, privoditi”, smatra Milanović

Također je istaknuo kako je cijela “konstrukcija promašena. Ništa ne valja u toj priči, sve je pogrešno.” “Ovome smo se rugali u socijalizmu kada smo na klupicama pjevali Vilu Velebita – bez obzira na motive – samo da isprovociramo nekakvu reakciju režima.”, ocijenio je.

Afera do afere – za što su sve odgovorni Milanovićevi i Plenkovićevi ministri?

Progon udruge U ime obitelji

Zanimljivo, bivši premijer zaboravlja kako je upravo za njegovog mandata USKOK pokrenuo progon gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog ustupanja štandova udruzi U ime obitelji povodom organiziranja prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Naime, USKOK u veljači 2015. godine podigao optužnicu protiv gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika jer je navodno pogodovao udruzi te joj priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. Ta će optužnica pasti s obzirom na to da je dodjela štandova uobičajena stvar koju Grad odnosno gradonačelnik mogu napraviti kako bi pomogli udruge, sindikate i manifestacije, što je česti slučaj.

Dizanje, odbijanje pa ponovno odlučivanje o optužnicama

Ipak, u kolovozu 2016. USKOK će pokazati neviđenu revnost u progonu zagrebačkog gradonačelnika jer je bez naplate ustupio na korištenje štandove za prikupljanje potpisa tijekom izjašnjavanja građana o raspisivanju referenduma o promjeni izbornog zakona. Iako se je optužnica bila optužena, optužno vijeće je ponovno odlučivalo o osnovanosti ranije odbačene optužnice.

“Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je tada odvjetnik Krešimir Planinić.

Unatoč svemu, optužnica je prihvaćena i podignuta, a slučaj se po sudu razvlačio do kraja 2018. godine, zbog čega iz udruge U ime obitelji upozorili: “USKOK je 4 godine od prošlog referenduma za promjenu izbornog sustava u političkom procesu udrugu U ime obitelji i dr. Željku Markić potpuno neopravdano stavljao u kontekst korupcije. Novac poreznih obveznika trošio se na diskreditiranje i zastrašivanje članova udruge civilnog društva s čijim se djelovanjem ni HDZ ni SDP ne slažu, umjesto da je USKOK istraživao i procesuirao gospodarski kriminal i spregu korupcije i politike koja iz državnog proračuna krade stotine milijuna kuna osiromašujući hrvatske građane”, napomenuli su te podsjetili na pet činjenica.

USKOK pritiskao Bandića zbog proceduralnog postupka na koji su ga sami natjerali

1. Izjašnjavanju građana o referendumu za pravedniji izborni sustav 2014. protivili su se i vladajući SDP i tada oporbeni HDZ. Glavni državni odvjetnik bio je g. Mladen Bajić, a ravnateljica USKOK-a gđa Tamara Laptoš, istragu je vodio g. Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

2. U 4 godine vođenja procesa optužnica je mijenjana 3 puta.

3. USKOK je po hitnom postupku, samo 3 dana nakon početka prikupljanja potpisa, a 2 dana nakon što je U ime obitelji na konferenciji za medije objavila da je Grad Zagreb preuzeo pokrivanje troškova za štandove, letke i plakate, od Grada Zagreba zatražio objašnjenje prihvaćanja.

4. Andrea Šulentić, posebna savjetnica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja je u njegovu Uredu sada zadužena za nepravilnosti, 5. listopada 2018. je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na suđenju gradonačelniku Bandiću za “aferu štandovi” rekla da su “isfabricirali” dopis Građanskoj inicijativi U ime obitelji jer na njemu nije inzistirala Udruga, već USKOK, za vrijeme dok je g. Bandića zamjenjivala gđa Sandra Švaljek. “Da USKOK nije inzistirao na odgovoru Udruzi, mi to ne bismo tada ni napisali, zato smo ga i antidatirali”, kazala je Šulentić.

5. Procedura donošenja Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva od 19. rujna 2014. te Zaključka o korištenju Sredstava proračunske zalihe u potpunosti je u skladu s propisanim standardima donošenja istih. Kao primjer, može se navesti Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva od 13. kolovoza 2013. za 6. Susret Lige antifašista jugoistočne Europe – “Dani balkanske ljubavi” te pripadajući Zaključak o korištenju sredstava proračunske zalihe od 23. listopada 2013. u iznosu od 111 240 kuna. Jednaka procedura provodi se i prilikom odobravanja pokroviteljstva ostalim udrugama i inicijativama za određene aktivnosti i događaje.

Proces završio tek krajem 2018. godine

Tek 19. listoada 2018., zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac su oslobođeni krivnje u slučaju štandovi.

Sudac Zdravko Majerović je u obrazloženju presude istaknuo je da je inicijativa U ime obitelji svakom gradonačelniku u Hrvatskoj uputila zahtjev da im pomogne oko ustupanja besplatnih štandova, tiskanja letaka i sličnih troškova organizacije prikupljanja potpisa za referendum.

Sudac je naveo da prema zakonu pokroviteljstvo može biti počasno i da gradonačelnik Grada Zagreba može samostalno odlučiti o dodjeli pokroviteljstva te da takvo pokroviteljstvo može imati financijsku i drugu potporu. Sudac je zaključio da je Bandić postupao sukladno ovlastima koje ima kao gradonačelnik.

“Gotovo 4 godine, od prvog referenduma za promjenu izbornog sustava, USKOK i zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković vodili su politički motivirani proces protiv U ime obitelji i mene osobno. Između 400 udruga koje su na isti način dobile novac u 2014. od Zagreba u iznosu od 7 milijuna kuna, oni su optužili jedino U ime obitelji, stavljajući nas u kontekst korupcije. Umjesto da DORH i USKOK novcem poreznih obveznika istražuju i progone one koji kradu stotine milijuna kuna iz državnog proračuna, diskreditirali su i zastrašivali udrugu civilnog društva koja se ne sviđa ni HDZ-u ni SDP-u. Zbog upliva politike USKOK i DORH su glavni zaštitnici korupcije, gospodarskog kriminala i ratnih zločinaca u Republici Hrvatskoj”, napisala je na Twitteru u nekoliko poruka dr. Željka Markić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr