Petrov upozorava: ‘Hrvatskoj prijeti ovršni stampedo’

Zagreb, 19.10.2020 - Konferencija za medije Mosta nezavisnih lista na temu isticana moratorija na ovrhe građana. Na fotografiji Božo Petrov. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je na konferenciji za novinare upozorio kako danas, s istekom šestomjesečnog moratorija na ovrhe, počinje ovršni stampedo koji bi mogao krenuti i koji će imati negativne posljedice za sve sudionike u ovršnim postupcima.

„Vlada je izgubila ovih 6 mjeseci ne radeći ništa po pitanju uređenja ovrha osim što su odustali od novog Ovršnog zakona i najavili neke manje izmjene i dopune, za koje će ovim tempom kako Vlada radi, trebati najmanje godinu dana da se donesu. Važno je upozoriti da će u narednim mjesecima jako rasti pritisak vjerovnika da se ovrhe puste odmah, a ne u etapama kako je to najavila Vlada. Provođenje ovrha u etapama ipak je samo preporuka i vjerovnicima i javnim bilježnicima i ta preporuka nikog ne obvezuje. Vjerovnici su svjesni da će se zbog gospodarskog pada i povećanja nezaposlenosti smanjiti primanja dužnika pa su i vjerovnici u situaciji da se međusobno natječu tko će se prvi naplatiti. U takvoj situaciji, možemo očekivati da će vjerovnici raditi ozbiljne pritiske na javne bilježnike da puste ovrhe odmah, a ne u etapama“, istaknuo je Petrov.

„Most predlaže da se zakonski regulira prijelazni etapni režim koji bi obvezao i vjerovnike i bilježnike i Finu“

Naglasio je kako Most od Vlade traži konkretne i hitne mjere kojima će se urediti ovaj prijelazni period nakon isteka moratorija.

„Prije svega, smatramo da je Vlada trebala predložiti izmjene Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojima je određen moratorij na ovrhe. Tamo je trebalo propisati prijelazni etapni režim za nastavak ovrha koji bi obvezivao i vjerovnike i bilježnike i FINA-u. Umjesto toga, Vlada je na 2 tjedna zatvorila Sabor. Ostali su na neobvezujućim preporukama, koje nisu dovoljne u ovakvoj situaciji. Još nije kasno, Vlada može poduzeti odlučne mjere koje će pomoći ovršenim građanima i koje im sugeriramo, još uvijek nije kasno, mogu to učiniti još danas. Nužno je ne ostaviti na cjedilu stotine tisuća ovršenih, a Vlada je ta koja im može pomoći“, rekao je Petrov.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr