Plenković poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama

Foto: Fah

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Osijeku poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama i smiri tenzije, naglasivši da Hrvatska neće dopustiti Srbiji da pomoću zakona o nadležnosti srbijanskih državnih tijela za procesuiranje ratnih zločina, njihovo tužiteljstvo i sudovi procesuiraju hrvatske državljane za kaznena djela na teritoriju Republike Hrvatske.

Na predstavljanju kandidata HDZ-a za 4. izbornu jedinicu Plenković je istaknuo kako je vrijeme da se Srbija suoči s vlastitom nedavnom prošlošću i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, a da sporni srbijanski zakon predstavlja “hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u međunarodnom kaznenom pravu”.

“Kada sam ovu situaciju tumačio kolegicama i kolegama u Europskom parlamentu, rekao sam – zamislite da Rusija na takav način proširi jurisdikciju na Ukrajinu, i nisu im trebala dodatna tumačenja”, kazao je Plenković.

Dodao je da za razliku od bivše SDP-ove Vlade koja nije napravila ništa kada su se definirala mjerila poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnom procesu Srbije Europskoj uniji, HDZ želi jasno poručiti javnosti kako kvalitetno i angažirano štiti hrvatske nacionalne interese, i vodi računa o pravnoj sigurnosti hrvatskih građana, a posebice hrvatskih branitelja.

Plenković: HDZ-ova Vlada temeljito će voditi računa o Slavoniji

Govoreći o programu HDZ-a, Plenković je kazao kako je siguran da će buduća HDZ-ova Vlada temeljito voditi računa o razvoju Slavonije. Naglasio je da je cilj ostvariti gospodarski rast Hrvatske od pet posto do 2020. godine te stopu zaposlenosti sa sadašnjih 60, povećati na 68 posto.
Najavio je donošenje novog zakona o poljoprivrednom zemljištu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te mjere koje mladim poljoprivrednicima pomoći pokrenuti svoja gospodarstva.

S obzirom da je odlazak mladih ljudi akutni problem ovoga dijela Hrvatske, najavio je i nacionalne mjere za zapošljavanje mladih, poput petogodišnjeg izuzimanja poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaće za zapošljavanje mladih do 35 godina te povoljnih kredita mladima, do 350 tisuća kuna, za pokretanje vlastitog posla.

Plenković je istaknuo da “obrazovna i kurikularna reforma ide dalje”, jer HDZ želi da naš obrazovni sustav iznjedri konkurentne mlade ljude, s kvalitetnim i širokim obrazovanjem, općom kulturom, poznavanjem naše povijesti i identiteta, kako bi na kraju obrazovnog procesa bili poželjni poslodavcima.

HDZ na ove izbore ide potpuno konsolidiran, vrlo jasno identitetski određen, svjestan naše prošlosti i međunarodnog položaja te usmjeren prema budućnosti, poručio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a u Osijeku je ponovio da ‘velike koalicije’ HDZ-a i SDP-a neće biti, jer za to nema potrebe, a suradnju s Mostom smatra kao “otvorenu mogućnost”.

Naglasio je da kao novi predsjednik HDZ-a ne osjeća odgovornost za nesporazume proteklih mjeseci, a da kvalitetnom i racionalnom komunikacijom buduću hrvatsku Vladu mogu učiniti funkcionalnom i usmjerenom na boljitak hrvatskih građana.

M. Tuđman najavio donošenje zakona o domovinskoj sigurnosti

Prvi na HDZ-ovoj listi za 4. izbornu jedinicu Miroslav Tuđman najavio je donošenje zakona o domovinskoj sigurnosti, jer postojeći sustav nije u stanju odgovoriti suvremenim izazovima, poput terortizma i cyber-kriminala te izgradnju novog sustava, koji će ljudima jamčiti sigurnost u današnjim novim okolnostima.

Kandidat s liste, tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić kazao je kako će do kraja ove godine Hrvatska iz EU fondova povući više od milijardu eura iz EU fondova, od čega će oko 300 milijuna doći u Slavoniju – za sustave vodoopskrbe i odvodnje, obnovu studentskih domova i projekte kulturne baštine, među kojima se uskoro očekuje i projekt obnove osječke povijesne jezgre Tvrđe.

Istaknuo je da će HDZ ostvariti “poseban operativni program za Slavoniju”, kako bi se za projekte u Slavoniji osigurala sredstva od dvije milijarde eura, s ciljem stvaranja uvjeta za ravnomjerni regionalni razvoj.

Marić: HDZ neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije

Nositelj liste HDZ-a u 6. izbornoj jedinici Goran Marić izjavio je u ponedjeljak u Sisku kako je HDZ svjestan u kakvom se gospodarskom položaju nalazi Hrvatska, posebno Sisačko-moslavačka županija i da HDZ neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije, te je naglasio kako stranka na izbore izlazi s temeljnom zadaćom zapošljavanja, kao dijela gospodarskog programa HDZ-a.

“Samozapošljavanjem se može odgovoriti na funkcionalne zahtjeve države i na odlazak mladih stručnih osoba s ovog područja. Jasno i javno ovdje obećajemo da nećemo dopustiti zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku zbog značaja za hrvatsko gospodarstvo i ovoga kraja. Prije ćemo se prestati baviti politikom nego dopustiti zatvaranje Rafinerije. Rasteretit ćemo gospodarstvo, borit ćemo se za poreznu stabilnost, pravnu sigurnost, revitalizaciju sela, jer se sve dosadašnje vlade mogu stidjeti što su napravile iz hrvatskog sela i poljoprivrede”, rekao je Goran Marić prilikom predstavljanja kandidata s liste HDZ-a u VI. izbornoj jedinici članovima gradskih i općinskih izbornih stožera.

U razgovoru s novinarima Marić je rekao kako je u gospodarskom programu HDZ-a dizanje standarda građana, smanjenje javnog duga i poreznih opterećenja, te porast plaća i mirovina.

Drugi na HDZ-ovoj izbornoji listi u 6. izbornoj jedinici, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, rekao je da su problemi tri administrativne jedinice u toj izbornoj jedinici, iako specifični, zapravo problemi cijele Hrvatske. Naglasio je da Velika Gorica, kao prosperitetni grad u usponu, može biti lokomotiva za cijelu 6. izbornu jedinicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, četvrti na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici, kao važnu zadaću naglasio je poboljšanje demografske slike županije, jer će prema nekim proračunima, 2030. godine u županiji biti 50.000 stanovnika manje. Najavio je i nastavak gradnje autoceste Zagreb – Sisak, na dionici od Lekenika do Siska.

Izvor: narod.hr/h