Plenković: U pregovorima se “ništa ne nudi”, već se razgovara

Foto: fah

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković opovrgnuo je u petak medijske spekulacije da su prekinuti pregovori između HDZ-a i Mosta, istaknuvši kako se oni normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu.

“Nema nikakvog prekida pregovora. Oni se normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu”, kazao je Plenković novinarima uoči početka 8. konferencije “Dan velikih planova”, upitan jesu li točne informacije, koje je u četvrtak objavilo više medija, da su prekinuti pregovori s Mostom. Dodao je kako postoje kontakti s Mostom na stručnoj razini te za ponedjeljak najavio nastavak formalnih razgovora između dviju stranaka.

Inače, medijsku informaciju da su članovi Mostovog pregovaračkog tima iznenada prekinuli pregovore oko formiranje saborske većine i vlade s HDZ-om oštro su u četvrtak demantirali i iz Mosta, ocijenivši je neistinitom, netočnom i zlonamjernom.

U pregovorima s Mostom ništa se ne nudi, nego se razgovara

Plenković nije decidirano odgovorio na novinarski upit je li točna informacija da se čelniku Mosta Boži Petrovu nudi mjesto predsjednika Sabora, rekavši kako se “ništa ne nudi”, već se razgovara o mnogim pitanjima, pa tako i o ustroju vlade i podjeli dužnosničkih pozicija u Saboru. Ponovno je opovrgnuo tvrdnje da HDZ pregovara s HNS-om i HSS-om.

Vezano uz izjavu potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da u javnim poduzećima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina, poručio je kako HDZ želi da u sadašnjoj političkoj situaciji, kada glasovi zastupnika nacionalnih manjina nisu u situaciji da arbitriraju tko će biti na vlasti, stvori političku kulturu i praksu da vlade, prije nego stupe na dužnost, s manjinama dogovore hodogram važnih pitanja zaštite prava nacionalnih manjina, kako bi se u društvu kreiralo tolerantno ozračje.

Prirodnim smatra da u 2016. godini manjinski zastupnici podupiru rad vlade, a vlada omogući realizaciju njihovih prava i programa.

Junckeru sam kazao da oko “švicarca” ima na umu interese Hrvatske i njenih poreznih obveznika

Predsjednik HDZ-a kazao je i kako je u četvrtak u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. Pritom je istaknuo da je Hrvatska, po pitanju zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, sada u fazi korespondencije između EK i Vlade RH.

“DORH, ministarstva financija i vanjskih i europskih poslova vode vrlo detaljnu i analitičnu komunikaciju. Samo sam u razgovoru s Junckerom kazao da vodi računa o tom osjetljivom dosjeu i ima na umu interese i hrvatskih poreznih obveznika i države, a u kontekstu zakona koji je velikom većinom donesen u Hrvatskom saboru”, kazao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h