Plenković: Put uvođenja eura trajat će nekoliko godina

Zagreb, 08.07.2019. - Premijer Andrej Plenković prihvatio je ostavku ministra Lovre Kušćevića. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Premijer Andrej Plenković rekao je danas na sjednici vlade kako su dosadašnji politički i ekonomski temelji uvođenja eura dobro pripremljeni te da će put do njegova uvođenja trajati nekoliko godina.

Podsjetio je da je ovaj tjedan na sastanku euroskupine prihvaćeno pismo namjere vlade i Hrvatske narodne banke za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II, na kojem se, kako je rekao, radilo prilično dugo, analitično i pažljivo.

Plenković: Obradovala nas je ova vijest

“Spremali smo svaki detalj, šest područja, 19 mjera koje će nadležni resori ispuniti u godini koja je pred nama. To su vrlo realno postavljeni ciljevi koji će se realizirati i tu obavezu su preuzeli svi ministri kojih se to tiče, kao i dio obveza koji se tiču Hrvatske narodne banke”, rekao je Plenković.

“Budući da smo diplomatski i politički to pripremili jako dobro, obradovala nas je ova vijest, jer je na tragu naše politike provođenja strategije za uvođenje eura”, kazao je Plenković.

>Unatoč Vladinoj kampanji, većina Hrvata je protiv uvođenja eura

>Plenković ostaje sam: Nakon Češke i Poljska potvrdila da joj prioritet nije uvođenje eura

Dodao je da će aktivnosti na uvođenju eura trajati sljedećih nekoliko godina i da će i dalje sve biti temeljito pripremljeno, u interesu hrvatskoga gospodarstva i građana.

‘Dijelimo deveto i deseto mjesto od svih članica Unije kada je riječ o stopi gospodarskoga rasta’

Dotaknuo se i najnovijih projekcija rasta BDP-a Europske komisije rekavši da je to potvrda kako vlada nastavlja s dobrim postignućima. U tom je kontekstu spomenuo izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nepostojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža kao i povratak investicijskog rejtinga na kreditnu razinu te smanjivanje javnoga duga.

“Da smo na tom tragu, potvrđuju i ljetne projekcije rasta s kojima je jučer izašla Europska komisija. Hrvatska je među tri zemlje s najvećom pozitivnom korekcijom – proljetna projekcija rasta je 2,6, a od jučer je 3,1 posto, što je ohrabrujuće”, rekao je premijer.

“Vidjet ćemo za koji mjesec kakvi će biti podaci za drugi kvartal ove godine. No u svakom slučaju dijelimo deveto i deseto mjesto od svih članica Unije kada je riječ o stopi gospodarskoga rasta sukladno projekcijama EK-a i to je jako dobro”, dodao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina