Plenković sa savudrijskim ribarima o graničnim pitanjima

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na susretu sa savudrijskim ribarima u srijedu navečer poručio je kako je politika Vlade i stajalište Hrvatske da želi razgovarati sa Slovenijom o graničnim pitanjima, na kopnu i na moru.

“Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti nju prihvaća iz poznatih razloga kompromitiranosti i tu je pozicija vrlo jasna i čvrsta. Isto tako otvoreni smo za dijalog, jer nam je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja te želimo pronaći rješenja koja će biti održiva i prihvatljiva za obje zemlje” – rekao je Plenković.

Kako je dodao, očekuje nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali, “a hrvatska će država znati zaštititi interese Republike Hrvatske kao i normalno poslovanje hrvatskih ribara. Naravno izbjegavat ćemo incidente i nastojat ćemo razgovarati i u dijalogu sa Slovenijom rješavati otvorena pitanja granice” – rekao je Plenković koji je potvrdio da slovenski premijer u rujnu dolazi u Zagreb.

Plenković je u razgovoru s ribarima ponovio kako oni kao i dosad trebaju obavljati svoju djelatnost.

“Radite sve i ponašajte se na moru kao i dosad. Arbitražna presuda za Hrvatsku nije važeća, ne priznaje je Vlada a imamo i jasnu poziciju hrvatskog Sabora. Granično pitanje je otvoreno, a dogovor je da nema jednostranih naglih poteza i da nema incidenata. Moramo biti zreli” , poručio je ribarima Plenković Dodao je da su hrvatska država i hrvatske institucije uz njih te da prate što rade.

Govoreći o statusu ribarstva istaknuo je kako se radi o grani koja ima velike preduvjete za razvoj i rast. “Imamo i poprilično sredstava, više od 350 milijuna eura iz Europske unije. Za sada smo na trećini apsorpcije, a nadležna uprava u Ministarstvu poljoprivrede ima zadaću raspisati natječaj i da se na taj način, kao dodana vrijednost pomogne hrvatskim ribarima. Želimo da ta grana bude dobro organizirana, da ribolov bude kontroliran, da se koriste oni alati koji su dopušteni i da generiramo dovoljno ribe za potrebe našeg tržišta i za izvoz” , zaključio je premijer Andrej Plenković.

Savudrijski ribar Danilo Latin premijeru je uručio kartu Savudrijske vale iz 1947.

“Kako je Savudrijska vala izgledala tada, s crtom razgraničenja na sredini vale, trebala bi izgledati i danas”, poručio je Latin, a i ostali istarski ribari ponovili su kako je za njih jedino prihvatljiva granica po crti sredine vale.

U pratnji premijera bili su ministri Davor Božinović, Tomislav Tolušić i Goran Marić.

Prije susreta s ribarima premijer se sastao s gradonačelnicima Umaga i Poreča.

S porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem razgovarao o odličnim rezultatima ove turističke sezone, o malom broju nezaposlenih u Poreču te o nedostatku radne snage u ugostiteljstvu i turizmu, kao i o mogućnostima pronalaska rješenja na nacionalnoj razini. Istaknutii su i brojni projekti u Poreču, kao i aktiviranje državne imovine, o čemu će, kako je rečeno, gradonačelnik Peršurić nastaviti dijalog s ministrom Marićem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž