Hrvatska daruje Vilu Idolu Porečkoj i Pulskoj biskupiji: Ispravljanje nepravde iz drugih vremena – država ne može vratiti ono što je oduzeto pa mora darivati

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša potpisali su u srijedu u zgradi biskupije u Poreču ugovor o darovanju nekretnine, odnosno darovnicu za Vilu Idolu u Puli s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, u kojoj će biti smješteni Biskupijski uredi.

Riječ je o sveukupno 5.016 četvornih metara ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna, na adresi Veruda 63.

Odluka kojom se, u konačnici, Vila Idola, kojom sad upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečkoj i Pulskoj biskupiji za smještaj Biskupijskih ureda donesena je ovog ljeta na sjednici u Kninu.

Formalno, riječ je o davanju prethodne suglasnosti na tu transakciju, odnosno odlučeno je da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine, te da će na kraju hrvatska država vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečke i Pulske biskupije.

Naglasivši kako je znakovito što se potpisivanje darovnice odvija baš na dan kada se prisjećamo žrtava svih totalitarnih i autoritarnih sustava, premijer Plenković kazao je kako će Vila Idola u Puli riješiti potrebe i biskupije i vjernika.

“Naša crkva njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, našu kulturu, našu baštinu. Okuplja naše ljude i stoga na ovaj način mislim da u jednom primjerenom obliku rješavamo pitanje za kojim već desetljećima se nastoji naći rješenje”, rekao je Plenković, dodavši da je ovo dobra poruka na tragu Vladine politike.

“To ćemo učiniti i u drugim situacijama kada to Vlada, država i državne institucije odluče. Tu posebno očekujem doprinos ministra državne imovine Gorana Marića koji ima jednu širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske koji imaju ne samo simboličku nego i važnu gospodarsku vrijednost”, poručio je premijer Plenković.

Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša kazao je kako na darovnicu gledaju kao na jednu veliku stvar koju je Vlada prepoznala. Njome je ispravljena nepravda prema biskupiji, jer, podsjetio je, pulska biskupija postoji od 6. stoljeća.

“Već 70 godina nastojalo se riješiti pitanje Biskupijskih ureda u Puli jer više od trećine vjernika biskupije živi u Puli. Mnogi su vjernici to tražili”, naglasio je biskup Kutleša.

Ministar državne imovine Goran Marić izrazio je zadovoljstvo današnjim činom istaknuvši kako Ministarstvo ne može vratiti ono što je oduzeto pa mora darivati da bi moglo nadoknaditi nepravde iz nekih drugih vremena.

“Želim da ova darovnica na prostorima Istre ne bude samo materijalna korist, nego da bude i duhovna svježina”, zaključio je ministar Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž