Plenković smatra da stečaj za gubitaški Uljanik nije opcija

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković je u Barbanu, gdje se održava Trka na prstenac, komentirao je za N1 aktualna politička događanja.

Premijer Andrej Plenković komenitirao je situaciju u Uljaniku.

“Znate da se vodi kontinuiran dijalog s Upravom, to je privatna kompanija, uključeni smo što se tiče restrukturiranja i ono što se odnosi s Europskom komisijom. U siječnju smo dali jamstva od 96 milijuna eura, a što je omogućilo poslovanje Uljanika od Nove godine do sada. Važno je da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom. U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija je intenzivno uključeno u taj dijalog.

Damir Kajin za Narod.hr o skandalu Ivana Jakovčića: ‘Država bi za sanaciju Uljanika morala uplatiti 2,4 mlrd. kuna o čemu nitko ne želi progovoriti’

Vidjet ćemo hoće li biti moguće preko HBOR-a dati određena sredstva kako bi se završile narudžbe, nastavilo funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta i kompanija u njegovu sastavu”, kazao je Plenković.

Na pitanje je li stečaj tvrtke jedna od opcija, odgovorio je: “U ovom trenutku je odgovornost na Upravi, mislim da u ovom trenutku to nije jedna od opcija.”

Podsjetimo, unatoč Vladinoj injekciji od 96 milijuna eura Uljanik Grupa prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 113,3 milijuna kuna.

Također, ukupni su prihodi Grupe iznosili 838,2 milijuna kuna i smanjeni su 44 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji iznose 637,9 milijuna kuna i manji za 46 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Ukoliko se doista krene u ‘spašavanje’ Uljanika, ministar gospodarstva Darko Horvat 19. srpnja okarakterizirao je u emisiji Otvoreno problem ovog brodogradilišta “problemom u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora”.

O turističkoj sezoni

“Vidimo da se licitira s brojkama, moram reći da sad imamo precizne podatke prema kojima imamo za 5 posto povećenje dolazaka i tu smo negdje s noćenjima. U prva tri mjeseca imamo 14 posto veće prihode. Najave za podsezonu su dobre, završit ćemo godinu onako kako smo i predviđali s rastom od pet do sedam posto. Kako su se cijene povećale za ovu godinu, u hotelima bilježe rast prihoda iznad 30 posto”, kazao je Cappelli.

Što se tiče zadnjih kritika koje se odnose na najavljenu poreznu reformu, a koje su stigle i iz redova HNS-a, Plenković je pojasnio da u tijeku javno savjetovanje.

“Ljeto je, svi su živahni i skaču na prvi balon, polako, usuglasit ćemo se. Ako smo koalicijski partneri ne znači da misle svi isto kao mi, ono što će biti važno je samo zakonski tekst kad se usvoji na Vladi”, kazao je.

Dr. sc. Andrej Grubišić za Narod.hr: ‘Država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši’

Istaknuo je da je riječ o nastavku porezne reforme čiji je cilj rasteretiti i građane i gospodarstvo za šest miljardi kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1