Plenković tvrdi da su mediji objavili samo dio izjave o Africi, a stručnjaci kritiziraju cjelovitu premijerovu izjavu

Foto: fah

Iz Vlade RH reagirali su u ponedjeljak jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, u naslovima objavio samo dio premijerove izjave “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

“Predsjednik Vlade nije uspoređivao standard Hrvatske i Afrike, već govorio o demografskom izazovu koji se postavlja cijeloj Europi, pa i Hrvatskoj. S obzirom na to da dio medija prenosi u naslovima samo dio izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ‘U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj’ želimo upozoriti da se radi samo o dijelu izjave izdvojene iz cijelog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, dijelom, razgovaralo i jučer na neformalnom sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike”, ističe u priopćenju Vladina Služba za odnose s javnošću.

Predsjednik Vlade, dodaje se u priopćenju, “u svojoj cjelovitoj izjavi rekao je sljedeće: ‘Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt’.”

Jadno iznositi ovakve usporedbe

“Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”, kazao je Plenković i, rekli bi mnogi, ostao živ. Osim što je, u svrhu opravdanja i izlika, jadno iznositi ovakve usporedbe, premijer je očito zaboravio da su po BDP-u, prema podacima MMF-a za 2018., Hrvatsku koja je na 78. mjestu prestigle i neke upravo afričke zemlje: Nigerija (31. mjesto), Južnoafrička Republika (34.), Alžir (54.), Maroko (59.), Angola (60.), Kenija (67.) i Etiopija (68), piše Matijević za Večernji list.

Premijer je očito htio biti slikovit pa je odabrao primjer koji ne može objasniti baš ništa

“Kada se rade usporedbe, uvijek se moraju uspoređivati slične stvari, slične situacije ili slične zemlje. Premijer je očito htio biti slikovit pa je odabrao primjer koji ne može objasniti baš ništa, nikakve trendove u našoj depopulaciji. To što je rekao apsolutno je neusporedivo. U zemljama gdje su ljudi bogatiji pokazuje se trend povećanja broja djece u obiteljima, ali toga ima i u jako siromašnim zemljama. No te su situacije neusporedive. Premda su rezultati slični, stvar je u tome da je riječ o različitim kulturama, motivima i prevladavajućim vrijednostima u društvu”, ističe komunikologinja Smiljana Leinert Novosel za Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list