Počelo ponovno suđenje patolozima Bosnaru i Čokli zbog primanja i davanja mita

Foto: Fah

Suđenje riječkom patologu Alanu Bosnaru za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti, te njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita, počelo je ponovno u četvrtak na karlovačkom Županijskom sudu, nakon što je Vrhovni sud uvažio žalbu obrane i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ovaj je slučaj iz Rijeke prebačen u Karlovac jer su spomenuti patolozi Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku bili i sudski vještaci, dakle suradnici mnogih riječkih sudaca, pa je Vrhovni sud predmet delegirao karlovačkom sudu, kako 2015. godine, tako i u ponovljenim suđenju.

Prije početka dokaznog postupka Bosnarovi i Čoklini odvjetnici Željko Olujić i Nikša Staničević-Rokotov tražili su da se iz spisa izdvoji većina materijalnih dokaza, ocjenjujući ih “plodom otrovne voćke” odnosno da su proizašli iz nevjerodostojnih i nezakonitih iskaza ključnih svjedoka optužbe – patologa Dražena Cuculića i Valtera Stamberge koji su Uskoku prijavili da su bili prisiljeni svom šefu Bosnaru davati mito.

To je, ustvrdio je Staničević-Rokotov, “komplementarno kazneno djelo davanja mita”.

Nadovezao se i Olujić, ističući da je Vrhovni sud uvažio žalbu okrivljenika da svjedoci Stamberga i Cuculić nisu bili ispravno ispitani u svojstvu svjedoka, s obzirom na njihovu procesnu ulogu u ovom kaznenom postupku (9. travnja 2013. i 10. ožujka 2015. godine).

Odvjetnici: Lažni iskazi svjedoka jer su imali imovinsku korist od optužbi protiv Bosnara

“Njihovi su iskazi lažni jer su imali direktnu imovinsku korist od okrivljavanja svog pretpostavljenog Alana Bosnara za primitak mita, kako je konstruirano od strane Uskoka“, poručio je te za Stamberga i Cuculića kazao kako “nisu svjedoci, nisu čestiti građani koji nisu ogrezli u kriminalu da bi njihovi iskazi mogli poslužiti sudu”.

Stoga je zatražio da njihovi iskazi budu izdvojeni i zapečaćeni u posebnu omotnicu.

Sudsko vijeće je odbilo kao neosnovane zahtjeve obrane da se, kao nezakoniti, iz spisa izdvoje prikupljeni dokazi, uključujući i svjedočenja dvojice patologa, Uskokova pouzdanka Valtera Stamberge i drugog svjedoka optužbe Dražena Cuculića, te svih dokaza iz toga proizašlih, uključujući i fotodokumentaciju pripremanja novaca sa serijskim brojevima i davanja Bosnaru, koji je taj novac kao mito navodno i primio.

U obrazloženju se sudac Leon Kovačić pozvao na više članaka Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o kaznenom postupku, no obrana je najavila žalbu na njegovo nepravomoćno rješenje te je rasprava prekinuta, a nova će biti zakazana kada rješenje postane pravomoćno.

Uskok: Svjedoci tijekom istrage nisu znali da neće biti u svojstvu okrivljenika

Zamjenica ravnatelja Uskoka Margareta Bulog Grozdanić ustvrdila je da svjedoci, kada su prijavili Bosnara, tijekom istrage nisu znali da neće biti u svojstvu okrivljenika. Napomenuo je da je kaznena prijava za davanje mita protiv njih odbačena 2013., po “autonomnoj odluci ovlaštenog tužitelja koji jedini o tome može donijeti odluku, a ta je odluka utemeljena na ukupnom rezultatu izvida kako objektivne, tako i subjektivne odgovornosti Stemberge i Cuculića”.

Naime, Stemberga kao Uskokov pouzdanik i Cuculić potpuno su izbačeni iz optužnice, odnosno Uskok je odbacio kaznene prijavu protiv njih za davanje mita, kako bi razotkrili kaznena djela na Zavodu za sudsku medicinu, iako su i oni, kao i Čoklo, navodno pristali na Bosnarovu odluku da im dodjeljuje poslove obdukcije za dodatnu zaradu, a onda su dio tog novca navodno davali u ruke šefu Bosnaru.

Po njihovu svjedočenju, Bosnar je prestao raditi poslove obdukcije, ali je govorio da mu oni “moraju nadoknađivati jedan dio od naknada za izvršene obdukcije”.

Optužnica Čoklu tereti da je Bosnaru, kao pročelniku riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, dao 118.000 kuna mita da bi mogao raditi. Bosnar je optužen da je osim tog novca kao mito primio još 117.800 kuna od Cuculića te 101.000 kuna od Stamberge, ali i dodatnih 250.770 kuna s osnove zloporabe položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog dijela plaća djelatnika Zavoda, koji navodno nisu sukladni mjesečnim izvješćima o učinku.

Bosnar i Čoklo su na današnjem ročištu odbacili sve optužbe te poručili da se ne osjećaju krivima.

Inače, unatoč sudskom postupku Bosnar je u međuvremenu dobio trajno zvanje redovnog profesora na Sveučilištu u Rijeci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina