Uspješno završen prvi dan novog saziva Sabora: Petrov oduzeo riječ Pernaru

Foto: fah

Novi, deveti saziv Hrvatskoga sabora, izabran 11. rujna, okupio se u petak od 15 sati.

Sabor će zasjedanje nastaviti u subotu raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta, a potom i u ponedjeljak. U utorak ili srijedu očekuje se glasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.

Na prijevremenim izborima 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

Odluku o sazivanju prvog zasjedanja, temeljem ustavnih ovlasti, donijela je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Pratite kronologiju:

22,00 sati

Sabor je usvojio četiri prijedloga zakona koji se bave ustrojstvom Vlade. Objedinjeno je i u hitnom postupku raspravljao o izmjenama zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, o sustavu državne uprave, o Vladi, o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Sjednica će se nastaviti u ponedjeljak u 11 sati.

21,05 sati

Prva rasprava novog saborskog saziva o paketu zakonskih izmjena koje trebaju omogućiti sastavljanje nove Vlade i drugačiji ustroj državne uprave, ‘urodila’ je u petak navečer i prvom opomenom i oduzimanjem riječi jednom zastupniku – Ivanu Pernaru iz Živog zida.

Pernara je opomenuo, a potom mu oduzeo riječ predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov (Most) zamjerajući mu da se ne drži teme, nego govori mimo nje.

Pernar je, naime, ocijenio da će predloženom reformom uprave birokrata biti više, a ne manje, dok je prikaz u javnosti obratan. Požalio se i na loše iskustvo koje je imao s Ministarstvom uprave, koje je bilo “pod kontrolom Mosta”, a koje je odbilo, umjesto Živog zida, registrirati stranku Živi zid Ivan Vilibor Sinčić (uz obrazloženje da su im nazivi previše slični). Ministarstvo je dopustilo da se, uz postojeće stranke HSS i HSP registriraju HSS Stjepan Radić i HSP-AS, ali je ministrica uprave, odnosno njena zamjenica, to odbila u slučaju Živog zida, naveo je Pernar.

Ministarstvu je zamjerio i što Živom zidu, po uzoru na druge stranke nije izašlo u suret kad je predalo zahtjev za registracijom stranke Jedina opcija.

Petrov ga je više puta pozvao da se drži teme, no Pernar je ustrajao da su njegove primjedbe vezane uz upravu te da je Minsitarstvo uprave bilo pristano, a Petrovu poručio da ga njegova retorika prije i poslije izbora podsjeća na Orwelovu Životinjsku farmu. Petrov mu je izrekao opomenu, a kad je Pernar nastavio, izrekao mu je i opomenu s oduzimanjem riječi.

Sabor objedinjeno i u hitnom postupku raspravlja o izmjenama zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, o sustavu državne uprave, o Vladi, o obvezama i pravima državnih dužnosnika, sve ih je predložio Klub HDZ-a.

Taj paket usmjeren je na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave, intencija je da umjesto 20 imamo 19 ministarstava i šest središnjih državnih ureda, rekao je predstavnik predlagtelja Andrej Plenković (HDZ).

20,58 sati

U ime Kluba HNS-a govorila je Anka Mrak Taritaš te kazala kako bi problem u novom ustroju Vlade mogao biti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. “Imamo osjećaj kao da ste lisicu stavili u kokošinjac”, rekla je.

20,45 sati

“Mi kao oporba niti možemo niti želimo osporavati pravo vladajućima da prilikom formiranja Vlade urede pitanje ustroja ministarstava Vlade”, rekao je u ime Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin.

Dodao je da se ovi zakoni usvajaju “ad hoc”.

20,30 sati

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je predstavio prijedlog četiri zakona.

“Ovi zakoni su važna pretpostavka za formiranje buduće Vlade”, istaknuo je.

18, 25 sati

Nakon konstituiranja, Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu, a do kraja dana zastupnici bi trebali donijeti zakonske izmjene kojima će omogućiti sastavljanje nove Vlade, najavljeno za utorak ili srijedu.

Nova Vlada sastavit će se na temelju četiriju zakonskih prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi.

Predlaže se pripajanje Ministarstva poduzetništva i obrta Ministarstvu gospodarstva, a sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug. Posebnu pozornost dobit će problematika demografske obnove, zaštita obitelji i mladih te se – radi toga – ustrojava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osim toga, Vladini državni uredi transformiraju se u središnje državne urede, također, kao središnja tijela državne uprave za obavljanje poslova, vođenje i provedbu javnih politika od posebnoga strateškog značenja za učinkovitost rada Vlade. S obzirom na strateške i programske prioritete Vlade, osnivaju se i dva nova središnja državna ureda ovlaštena za pitanja športa i razvitak digitalnog društva.

Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest.

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici.

Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Predlagatelj svih zakona je klub HDZ-a.

Na dnevnom redu je i prijedog odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Nakon glasovanja o predloženome dnevnom redu, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov odredio je jednosatnu stanku kako bi se zakoni mogli raspraviti po odborima.

17,25 sati

Iz Živog zida su se pobunili zbog sastava odbora koja su pripala oporbi. Tamo nisu dobili niti jedno mjesto.

“Oporba nisu samo SDP i HNS, a mi smo molili da se neka mjesta predaju nama. Ovdje nije niti jedan naš kolega naveden i mislim da to nije kolegijalno od kolega iz SDP-a”, rekao je Pernar.

“Niti jedan od nas sedam nema niti jedno mjesto. To je nekolegijalno”, poručio je Ivan Vilibor Sinčić.

17,20 sati

Ovako su zastupnici glasovali za izbor potpredsjednika:

Brkić – 134 za, 10 suzdržanih, 4 protiv
Jandroković – 136 za, 4 protiv, 9 suzdržanih
Reiner – 136 za, 4 protiv, 8 suzdržanih
Opačić – 132 za, 4 protiv, 8 suzdržanih
Vrdoljak – 130 za, 5 protiv, 10 suzdržanih

17,15 sati

Svi su prisegnuli i krenulo se u izbor potpredsjednika Sabora. Vladajući su predložili Milijana Brkića, Željka Reinera i Gordana Jandrokovića. Oporba je predložila Milanku Opačić i Ivana Vrdoljaka.

17,00 sati

Mandatno izborno povjerenstvo je utvrdilo da su se, sukladno članku 9. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, stekli uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata zastupnicima: Stjepan Kožić, Matija Posavec, Predrag Štromar, Slaven Dobrović, Anton Kliman, Miro Kovač, Milan Bandić, Vlaho Orepić, Tomo Medved, Lovro Kuščević, Zlatko Hasanbegović, Ivo Žinić, Zdravko Marić, Oleg Butković, Darko Horvat, Tomislav Tolušić i Danijel Marušić.

Sukladno članku 14. stekli uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata sljedećim
zastupnicima: Nediljko Dujić, Vladimira Palfi i Ivana Maletić.

Mladen Madjer, Bernarda Topolko, Božica Makar, Ljubica Ambrušec, Monika Udovičić, Martin Baričević, Željko Lacković, Natko Felbar, Marija Jelkovac, Mato Franković, Sanda Kulić Makar, Željka Josić, Ljubica Maksimčuk, Josip Borić, Nikolina Babić, Vesna Bedeković, Marko Šimić, Ivan Šipić, Branimira Bunjac i Damir Felak dolaze na njihova mjesta.

16,40 sati

Nastavljena je sjednica Sabora.

16,20 sati

Zoran Milanović nije se pojavio na sjednici Sabora i nije glasovao za izbor Petrova za predsjednika Sabora. To je komentirao Arsen Bauk za N1 televiziju.

“To ćete morati njega pitati”, rekao je Bauk i dodao da je zadovoljan govorom Bože Petrova te da je obećao da će prijedlozi dolaziti ravnopravno.

16,00 sati

Nakon konstituiranja 9. saziva Hrvatskog sabora, bivši predsjednik Sabora Željko Reiner u ponedjeljak je ključeve sefa s povjerljivim dokumentima predao svom nasljedniku Boži Petrovu.

Formalna primopredaja obavljena je u nazočnosti novinara u prostorijama ureda predsjednika Sabora.

Iako službenih izjava bivšeg i novog predsjednika nije bilo, Reiner je, na pitanje je li tužan što odlazi, uzvratio kako iz jednog ureda odlazi u drugi.

15,52 sati

Počela je stanka. Prije toga za članove mandatnog izbornog povjerenstva izabrani su Žarko Tušek kao predsjednik, Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Damir Perak, mislav Klarić, Mislav Šimić i Nada Turina.


15,45 sati

“Želim zahvaliti na izboru najvažnije državne institucije. Možete biti sigurni da ću pravodobno i ravnopravno uvrštavati vaše prijedloge na dnevni red sjednica. Budite uvjereni da ću se svesrdno zalagati da Sabor bude parlament u punom smislu te riječi i glavni jamac za ostvarenje državnih interesa. Pred ovim sazivom stoje veliki zadaci i izazovi”, rekao je novi predsjednik Sabora Petrov.

“Moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito”, dodao je.

Poručio je kako su prije svega ‘izabrani da služe narodu’ te da bi svi to trebali ‘s ponosom i odgovornošću obavljati’.

Njegov životopis pročitajte OVDJE.

15,33 sati

Glasovanje je završeno 132 zastupnika bilo je za, 12 suzdržanih i 1 protiv kandidature Petrova za predsjednika Sabora. Protiv je bio samo Ivan Pernar.

15,30 sati

Strenja Linić je izašla za govornicu nakon govora Željka Reinera te je pročitala životopis Bože Petrova, kandidata za predsjednika Sabora. Pozvala je sve da podrže prijedlog i izaberu Petrova za predsjednika.

15,15 sati

Evidentirana je nazočnost 145 zastupnica i zastupnika, kazao je Reiner, predsjednik Sabora na odlasku.

Rekao je kako je razdolje u kojem je vodio Sabor bilo turbulentno te da je bilo obilježeno lutanje u politici iako se tražila jasna slika i zajedništvo.

“Za mnogo toga mi je žao što smo propustili odlučiti”, poručio je.

Rekao je kako su učinjene i neke dobre stvari, te je radostan što su uspjeli vratiti sponzorstvo nad Bleiburgom.

Više pročitajte OVDJE.

15,10 sati

Počela je konstituirajuća sjednica Sabora. Na sjednicu su stigli bivši premijer Tihomir Orešković te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.