Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Foto: fah

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke i još tri osobe zbog niza kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

U priopćenju objavljenom na stranicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, koje ne navodi imena, stoji kako tužiteljstvo tereti Sirovatku da je od 20. siječnja 2010. do 30. travnja 2013., zajedno sa svojim suradnikom zaduženim za rukovođenje radovima studenata na pripremi i obradi ispitnog materijala, “napravio plan da se okoristi sastavljanjem fiktivnih ugovora o djelu studenata na tim poslovima i prisvajanjem novčanih sredstava isplaćenih na temelju navedenih ugovora”.

U taj je plan, navodi se u priopćenju, uključio i trećeokrivljenicu koja je u tu i svrhu pronašla 19 studenata, s kojima su sklapani fiktivni ugovori.

Nakon što bi im uplatili novac, studenti su ga podizali i davali okrivljenicima od kojih su dobivali deset posto provizije. Ukupno se radilo o gotovo 1,3 milijuna kuna, koje je, tvrdi tužiteljstvo, mahom za sebe zadržao drugookrivljeni Sirovatkin suradnik.

Tu je i optužba protiv bivšeg ravnatelja da je od 19. listopada 2010. do 6. rujna 2012. omogućio jednoj tvrtki da za Centar nabavlja sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala za državnu maturu bez provođenja propisanog postupka javne nabave, iako je vrijednost nabavljanih sigurnosnih vrećica veća od 70.000 kuna za pojedinu državnu maturu. S tom je tvrtkom, kako ga se tereti, sklopio šest ugovora o nabavi sigurnosnih vrećica ukupne vrijednosti od gotovo 700.000 kuna. Također je, prema sljedećoj točki optužbe, bez propisane provedbe javnog natječaja jednoj tvrtki iz Umaga, deset privatnih osoba i jednom obrtu “omogućio privilegirano obavljanje određenih naplatnih usluga za potrebe centra”.

Posljednja optužba protiv Sirovatke odnosi se na nezakonito zapošljavanje osam osoba na razna radna mjesta u Centru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž