Pročitajte na koji način Tomašević i Možemo nameću LGBTIQ+ ideologiju

Tomislav Tomašević
Foto: fah

Na konferenciji za medije koje se održala u ponedjeljak u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Lovro Marković upozorio je na novu, prikrivenu, ideološki obojenu odluku koju gradonačelnik Tomislav Tomašević upućuje u proceduru u Gradskoj skupštini, a tiče se djece i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Most: Tomašević ponovno pokušava nametnuti djeci i mladima rodni koncept i vrši institucionalno nasilje

Nametanje ideologije i rodnog koncepta

Dolaskom na vlast, gradonačelnik Tomašević, u listopadu 2021. imenuje Povjerenstvo za izradu novog programa za mlade, u koje su, osim gradskih zaposlenika, imenovani i neki vanjski članovi, među kojima i članovi platforme Možemo i SDP-a. Novoimenovano „neovisno“ Povjerenstvo pristupa izradi novog Programa za mlade osam mjeseci nakon završenog javnog savjetovanja. Novopredloženi program za mlade dobrim se dijelom poklapa s prijašnjim prijedlogom, ima i neke novine, uglavnom ideološki obojene. Među novostima je uvođenje pojma „osobe koja menstruira“ kao vjerojatnu zamjenu za pojam žene, inzistiranje na kontinuiranim „edukacijama“ mladih o rodnim temama i osiguranje ravnopravne zastupljenosti mladih svih rodova i seksualnih opredjeljenja u svim tijelima mladih na razini Grada, objašnjavaju iz Mosta.

Ali ovo nije prvi put  da se nameće ideologija, to se čini sustavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević daje preko 3 milijuna kuna za LGBT aktivizam, integraciju migranata, udruge za ljudska prava

Podsjetimo, na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 9. prosinca 2021. godine izglasan je gradski proračun za 2022. godinu, koji je težak 15,1 milijardu kuna. Proračun koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, a u kojemu su ljudska prava značajna stavka, podržala je vladajuća većina koju čine ekstremno lijeva stranka Možemo i SDP, dok su protiv njega bili Most, HDZ, Domovinski pokret i HSLS.

Istovremeno, u Tomaševićevom proračunu se našlo prostora za povećanje izdavanja, odnosno donacija za nevladine organizacije. Prema “Programu financiranja udruga iz područja promicanja ljudskih prava u 2022.”, u ovoj godini će se za ljudskopravaške udruge izdvojiti 425.000 kuna.

Prioriteti financiranja

Prema istom Programu navodi se da su “u skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– ravnopravnost spolova
– zaštita prava LGBTIQ osoba
– suzbijanje rasne i druge diskriminacije te zločina iz mržnje
– integracija stranaca u hrvatsko društvo
– prava nacionalnih manjina
– sudionička demokracija kroz jačanje kapaciteta OCD-za zagovaranje ljudskih prava”.

Međutim, prema proračunu Grada Zagreba pod stavkom “Ostali programi povezani s promicanjem ljudskih prava” nalazi se dodatnih 2.519.000 kuna.  Opisuje ih se kao  “Aktivnosti socijalne zaštite koje nisu drugdje svrstane”. U to se ubrajaju i donacije iz sredstava EU-a.

Rada Borić za novoosnovano povjerenstvo dobiva i više od predviđenih 200.000 kuna

Pri tome je važno istaknuti da u proračunu postoje i druge stavke koje obuhvaćaju financiranje “aktivnosti vezanih uz ljudska prava”, odnosno LGBT aktivizam, rodnu ideologiju, prihvat migranata, tzv. “održivi razvoj” i slične aktivnosti kojima se bave nevladine organizacije iz  kojih su potekli ili su i dalje aktivni članovi političke stranke Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomaševićeva udruga u 5 godina od njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung primila preko 8 milijuna kuna

>Kako se Tomašević predstavljao kao voditelj Instituta za političku ekologiju, zapravo udruge povezane s Možemo?

Tako se u gorenavedenih 2,9 milijuna ne ubrajaju sredstva za rad novoosnovanog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na čijem je čelu Rada Borić. I u kojemu nema niti jednog muškarca. Podsjetimo, i to će se povjerenstvo baviti aktivnostima vezanim uz borbu protiv “homofobije” i “transfobije”, “seksizma” i “rasizma”, promicanje “rodno osjetljivog jezika”, a bavit će se i “rodno utemeljenim nasiljem” te promicanjem LGBT ideologije u zdravstvu i sportu.

Povjerenstvo je odlukom Tomaševića trebalo dobiti 200.000 kuna za svoj rad, no na kraju je osigurano čak 250.000 kuna. Isto tako, za udruge koje djeluju u području zaštite okoliša i održivog razvoja osigurano je 500.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo pod “ljudska prava” gura pobačaj, LGBT ideologiju…

Podsjetimo, ekstremno lijeva stranka u svom je predizbornom programu veliku pozornost posvetila ljudskim pravima. Opetovano su isticali kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”. Tvrde kako to Zagreb čini nesigurnim gradom.

Zalažu se i za “besplatan” pobačaj, odnosno pobačaj koji se financira novcem poreznih obveznika. Ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada” u kojima se većina ginekologa i medicinskog osoblja koristi prizivom savjesti.

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“.

Možemo je i u predizbornom programu tvrdio da “osim rodno ravnopravnih politika, Grad mora osigurati poticaje kroz resurse za samoorganizaciju i djelovanje formalnih i neformalnih organizacija koje svoj rad temelje na rodnoj ravnopravnosti, odnosno pravima svih žena i LGBTIQ+ osoba”. Zbog toga su između ostaloga najavili priuštive gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.