Tomaševićeva udruga u 5 godina od njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung primila preko 8 milijuna kuna

Tomašević
Zagreb, 05.02.2020. - Udruge "Zelena akcija", "Pravo na grad", i "Siget" te inicijativa "Zagreb te zove" organizatori su prosvjeda protiv, kako je najavljeno, "Bandićeve otimačine grada" prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP). Na fotografiji Tomislav Tomašević. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Kako smo već pisali udruga saborskog zastupnika Možemo Tomislava Tomaševića koja je u medijima bila predstavljana kao institut osnovana je u suradnji tri udruge i jedne zaklade s kojima je Tomašević povezan. Ta udruga u pet godina uprihodila je oko 12 milijuna kuna, a više od 8 milijuna je dobila samo od jedne njemačke političke fondacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj godini rada 99% prihoda činile donacije od inozemnih organizacija

Udruga Institut za politiku ekologiju (IPE) je u 2015. godini, kada je osnovana, ostvarila 1.197.045 kuna prihoda. Od navedenog iznosa čak 99% donacija odnosno 1.187.570 kuna pristiglo je od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija.

U 2016. godini, udruga IPE je više nego udvostručila prihode te je uprihodila 2.907.669 kuna. Od navedenog iznosa gotovo sve donacije, njih 96% odnosno 2.801.491 kuna ponovno su pristigle od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017. godini, udruga IPE je po uhodanom modelu uprihodila 2.696.069 kuna, od čega je 94% donacija, odnosno 2.543.834 kuna pristiglo od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija. U 2018. godini udruga je uprihodila 2.507.419 kuna, od čega 94% donacija, odnosno 2.379.364 kuna stiže od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija.

U prethodnoj 2019. godini udruga povezana s Tomislavom Tomaševićem i platformom Možemo uprihodila je 2.887.327 kuna, od čega 67% odnosno 1.957.002 kuna dolazi u obliku donacija od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija, dok 21% odnosno 610.256 kuna udruga ostvaruje iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kada se sve zbroji, udruga je prema dostupnim podacima između 2015. i 2019. godine uprihodila oko 12.195.529 kuna, od čega donacije od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija čine čak 89% odnosno 10.869.261 kuna. Udruga je također uprihodila sveukupno 529.934 kuna od institucija i tijela EU, 166.938 kuna od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba za EU projekte te 610.256 kuna iz državnog proračuna. Usporedbe radi, u istom razdoblju ova udruga je od donacija građana uprihodila samo 16.313 kuna što čini tek 0.1% ukupnih prihoda ove udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo od zaklade Heinrich Böll Stiftung udruga dobila 1,11 milijuna eura

Ako se vratimo na početak analize donacija koje je primila Tomaševićeva udruga, primjetit ćemo da je ona u samom početku svog rada primila 1.187.570 kuna od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija što je u tom trenutku činilo 99% sveukupnih prihoda udruge. Odgovor na pitanje čime je ova udruga odmah na početku svog rada privukla milijune kuna može dati uvod u biografije tadašnjih članova uprave udruge, Tomislava Tomaševića i Vedrana Horvata.

Njih dvojica imali su 2015. godine dugogodišnje iskustvo u radu za strane nevladine organizacije pa ih tako veže zaposlenje u zakladi Heinrich Böll Stiftung koja je inače osnovana kao politička fondacija njemačke Zelene stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je postao članom udruge IPE, novinar, sociolog i aktivist Vedran Horvat je od 2005. do 2015. vodio zagrebački ured Heinrich Böll Stiftunga, a od 2012. do 2017. bio je član upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prije nego što je postao programski voditelj udruge IPE Tomislav Tomašević je također radio u zagrebačkom uredu Heinrich Böll Stiftunga kao koordinator programa za ekologiju.

Te su činjenice vjerojatno pridonijele tome da udruga IPE u prvoj godini svog postojanja čak 92% svojih donacija dobije upravo od zaklade Heinrich Böll Stiftung, političke fondacije njemačke Zelene stranke. Nadalje, u izvješću o radu udruge ističe se kako je “za period od 2015.–2017. godine IPE dobio institucionalnu i programsku podršku Heinrich Böll Stiftunga kojom je pokrivao troškove svih operativnih i organizacijskih troškova te dobar dio projektnih aktivnosti. Ukupni iznos tih sredstava kroz 30 mjeseci rada IPE iznosio je 770.000 eura u kunskoj protuvrijednosti”.

Dakle, Tomaševićeva udruga je na samom početku svog rada dobila podršku političke zaklade ekstremno lijeve njemačke parlamentarne stranke u iznosu od čak 770.000 eura, a daljnjim uvidom u donacije za razdoblje od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2019. godine, udruge IPE je od ove zaklade dobila oko 1.114.970 eura!

Publikacije i ‘programi političkog obrazovanja’ u suradnji s Heinrich Böll Stiftungom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim novcem i često u suradnji sa ovom njemačkom zakladom udruga je organizirala konferencije, programe političkog obrazovanja te izdavala publikacije koje se dotiču hrvatskih institucija i hrvatskog javnog dobra poput vode i željezničkih usluga.

Primjerice, Tomaševićeva publikacija/istraživanje iz 2016. godine “Poruka u Boci” nastala je u okviru projekta „Povećanje transparentnosti u upravljanju vodom i prostornim resursima – INTRA WASP” kojeg je financirala EU, a vodila ga je odnosno naručila Zelena akcija. Taj projekt bio je sufinanciran i sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a studija je izrađena u suradnji između ostaloga s Heinrich Böll Stiftungom.

>Koalicija s Možemo se na izborima oglašavala na radijskoj stanici čiji je suvlasnik Emil Tedeschi

>Atlantic Grupa i Tedeschi osobno financirali su Zakladu Solidarna – među čijim su osnivačima glavni ljudi iz Možemo

Posebno se ističe publikacija “Zajednička dobra u Jugoistočnoj Europi: Primjeri Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije” u kojoj se naglašava “želimo zahvaliti sarajevskom uredu Zaklade Heinrich Böll, a posebno direktorici Marion Kraske i Jasminki Bjelavac, koje smo tokom našeg rada uvijek imali na umu, koje su s nama dijelile velik dio puta i dale svoj doprinos u jednom dijelu publikacije. Nije slučajno što smo kao zemlje u kojima ćemo proučavati značaj zajedničkih dobara odabrali upravo Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju. Posebnu zahvalnost dugujemo Walteru Kaufmanu, koji nas je podržavao i bio s nama u ključnim trenucima projekta, te glavnom uredu Zaklade Heinrich Böll u Berlinu, koji je ipe-u pružio institucionalnu potporu koja nas je ohrabrila u našem radu i unaprijedila ga”.

Također, u organizaciji Tomaševićeve udruge te podršku Heinrich Böll Stiftunga, Zelene Europske Fondacije i Inicijative otvorenog društva za Europu Georgea Sorosa, 2016. se u Hrvatskoj održala peta Zelena akademija, program političkog obrazovanja sastavljen od niza predavanja, diskusija i radionica.

Uz niz drugih publikacija, konferencija, suradnji i predavanja, zanimljiva je i rasprava koja se održala 2017. godine u Berlinu o “Solidarnost protiv desnog ekstremizma u akciji: aktivistička i filantropska inovacija iz Hrvatske”. Tu raspravu vodile su zaklada Heinrich Böll te s platformom Možemo povezani zaklada Solidarna i udruga Institut za političku ekologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.