Pokrenut postupak o sukobu interesa za Vesnu Pusić

Foto: Fah

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo je o pokretanju postupka u predmetima potpredsjednice Sabora Vesne Pusić, potpredsjednika Sabora Ante Sanadera, te saborskog zastupnika Milorada Pupovca, javlja HRT.

Donesena je odluka o pokretanju postupka jedino u slučaju Vesne Pusić za vrijeme dok je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova, i to zbog propusta da se izuzme iz donošenja odluke o dodjeli novca organizacijama civilnog društva.

Naime, novčana sredstva u iznosu 248.992, 80 kuna dodijeljena su udruzi Dokumenta Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba. Funkciju predsjednika Upravnog odbora udruge obavlja Zoran Pusić brat dužnosnice.

Nekima je dopušteno ono što drugima nije

Podsjetimo, u Ministarstvu vanjskih poslova s Vesnom Pusić na čelu nije se štedjelo, a izašno je financiralo i djelovanje organizacija civilnoga društva iznosom od 1.884.084,16 kuna početkom prosinca 2014. Među organizacijama čiji se projekti financiraju, uz Centar za mirovne studije, Gong, i BABE, našla se i Documenta-centar za suočavanje s prošlošću. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva kojim dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Predsjednik Upravnog odbora Documente je Zoran Pusić, brat bivše ministrice, a uz njega, članovi odbora su i Živana Heđbeli, Pero Jurišić te Goranka Lalić. Voditeljica Documente je Vesna Teršelič.

“Ministrica apsolutno nije u sukobu interesa jer je odluka donesena na temelju samostalne ocjene povjerenstva s unaprijed određenim kriterijima”, tvrdili su tada iz Ministarstva. Kazali su kako je proveden natječaj i da je projekte izabralo povjerenstvo iz raznih tijela državne uprave. „Odabrali su osam najboljih od 23 pristigla projekta, a nitko se nije žalio.“

pusic-obitelj

Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, iza sebe je ostavila brojne stvari po kojima ćemo je pamtiti. Neke od njih bile su u najmanju ruku razlog za ostavku ili smjenu, ali to se nije dogodilo. Radilo se o dvostrukim kriterijima, nekima je dopušteno ono što drugima nije.

> DVOSTRUKI KRITERIJI: Kad Vesna Pusić optužuje Hrvatsku za agresiju i žrtve silovanja šalje na gay paradu – nije problem…

> Krivotvorenje životopisa: Vesna Pusić lažno prikazala da je bila progonjena u komunizmu

> HNES: Kandidatura Vesne Pusić sramota za Hrvatsku

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt