Politički ‘neuravnotežen’ GONG bi ‘uravnotežio’ ustavne suce ‘prema svjetonazoru’

Foto: fah

Danas i jučer je Odbor za Ustav razgovarao s kandidatima za Ustavne suce. Dok će sutra pred njih izaći posljednjih 13 kandidata koji se pokušavaju izboriti za jedno od 10 mjesta na koje će, u konačnici, biti izabrani javnim glasovanjem u Hrvatskom saboru, nismo mogli ne primijetiti da je uz članove Odbora i predstavnike medija, razgovorima prisustvovao i predstavnik GONG-a.

Naime, Dragan Zelić iz GONG-a, koji je prisustvovao i javnim razgovorima s kandidatima za izbor jednog suca Ustavnog suda 2011. godine, pet godina kasnije opet je zauzeo mjesto uz članove Odbora. “Odbor ističe da je postupak kandidiranja i predlaganja za izbor jednog suca Ustavnog suda Republike Hrvatske proveden potpuno transparentno, a sjednici Odbora i javnom razgovoru nazočili su predstavnici GONG-a i medija”, stajalo je u Odluci izbora Ustavnog suca objašnjenje prije pet godina, a ono vrijedi i danas.

Pritom kao da se nitko nije zapitao koliko su “objektivni” ti promatrači, koji bi trebali nepristrano nadgledati provođenje demokratskih procesa, iako su vrlo jasno u više situacija proteklih godina pokazali na čijoj strani stoje?!

Naime, GONG je na svojim stranicama objavio tekst naslova “Kakvi su svjetonazori budućih ustavnih sudaca”, povodom razgovora s kandidatima za to mjesto. Pritom su upozorili da građani imaju pravo znati kakvi su svjetonazorski profili kandidata, premda nigdje nisu spomenuli koliko bi “uravnoteženi” trebali biti sami “kontrolori” svjetonazora tj. oni koji provode razgovore s kandidatima i oni koji ih nadgledaju – točnije, oni sami.

“Ustav nije vrijednosno neutralan dokument. Ustavna načela uključuju određene vrijednosti, osjećaje pravednosti i političke odluke. Nužno je da pri njihovoj konkretizaciji u svrhu primjene ustavni suci uporabljuju i vrijednosne sudove. Politička usmjerenost suca dobar je vodič za otkrivanje tih vrijednosti i uspostavu uravnoteženog sastava suda prema poštovanju tih vrijednosti”, rekla je prof. dr. sc Biljana Kostadinov sa zagrebačkog Pravnog fakulteta na okruglom stolu GONG-a.

Neminovno se postavlja pitanje kako bi GONG “uravnotežio” svjetonazore sudaca Ustavnog suda, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ta organizacija, posebno u posljednje četiri godine, djelovala ponajprije u funkciji SDP-a i HNS-a.

Ako bi pak uzeli u obzir mišljenje građana pri uspostavi “ravnoteže”, bi li uzeli u obzir, primjerice, da za ustavnu kategoriju braka – kao zajednice muškarca i žene, ravnoteža iznosi 67:33 posto posto, kao što je iznosila na referendumu za brak?! Budući da su male šanse da bi se zalagali za tako nešto, što se kosi s njihovim svjetonazorima, ostaje nejasno koji bi točno elementi svjetonazora trebali biti uključeni pri odabiru potencijalnih sudaca.

Također, valja napomenuti da su se, ako već uzimamo u obzir svjetonazore potencijalnih budućih sudaca Ustavnog suda, mnogi kandidati prije i poslije referenduma o braku izjašnjavali protiv ustavne zaštite braka kao zajednice muškarca i žene. Zanima nas stoga kolika je šansa da se i to uzme u obzir pri odabiru najboljih kandidata? Još jednom, rekli bismo: mala.

Podsjećamo, skraćenica naziva „GONG“ dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić