Poljoprivreda za vrijeme koronavirusa – evo što je potrebno znati

Foto: fah

Pandemija koronavirusa i zatvaranje granica podsjetilo nas je koliko je važno imati samoodrživu poljoprivredu i imati mogućnost da država sama sebe prehrani, što trenutno u Hrvatskoj, nažalost, nije slučaj.

O toj se temi govorilo na saborskoj raspravi u ponedjeljak, na kojoj se raspravljalo o Vladinim mjerama za pomoć poljoprivredi. Tim bi se mjerama poljoprivrednicima pogođenima epidemijom omogućila odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, dugoročnija otplata po utvrđenim rokovima – umjesto do godinu dana na tri godine itd.

Posebno aktivan u raspravi bio je Mostov Miro Bulj koji je poručio kako su Vladine mjere „apsolutno nedovoljne“.

„Kriza je razobličila sve loše politike vođene prema selu i seljaku, uvozimo preko tri milijarde eura poljoprivrednih proizvoda“ rekao je Bulj ističući da je samo u Dalmaciji toliko neobrađenog zemljišta koje bi moglo prehraniti 11 milijuna ljudi.

“Vrijeme je da se zaore i zasadi do zadnjeg kvadrata” – dodao je Bulj.

“Poljoprivrednim proizvođačima treba podijeliti zemlju, osigurati radnu snagu i otvoriti kanale za plasman njihovih proizvoda. A Vlada se mora obvezati da će i nakon koronavirusa domaći poljoprivrednici imati kanale za prodaju svojih proizvoda. Ne smijemo dopustiti da se nakon epidemije na velika vrata vrate uvozni lobiji!” – poručio je Bulj ministrici poljoprivrede.

U raspravi je sudjelovao i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) koji je istaknuo:

„Treba zajamčiti otkup svega, no za to nam trebaju skladišta, sušare i hladnjače, u njih treba ulagati, treba dati povoljne uvjete za sjetvu.“

Što obuhvaćaju Vladine mjere pomoći poljoprivrednicima?

„Ministarstvo poljoprivrede predložit će primjenu mehanizma fleksibilnosti između fondova i prenamjenu 100 milijuna kuna za dodatnu potporu osjetljivim sektorima, odnosno uvođenje interventnih mjera uz prethodno odobrenje Europske komisije. Zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova pri izvozu proizvoda na zajedničko tržište Europske unije, predložit će se nove mjere državnih potpora i potpora malih vrijednosti.

U dijelu koji se tiče ribolova, financirat će se privremena obustava ribolova, što je posebno važno za kočarski i plivaričarski ribolov koji čini gotovo 90% ribolova. Na taj način nadoknadit će se gubici koje će sektor ribolova imati u narednim mjesecima. Dodatno, povećat će se sredstva za potpore malih vrijednosti za sektor ribolova i akvakulture, a od Europske komisije će se zatražiti i financiranje ambalaže za proizvode ribarstva.

Dodatna mjera rasterećenje sektora ribarstva i marikulture je i privremeno oslobađanje od plaćanja naknada za postojeće pristojbe, naknade i ostala davanja kojih su obveznici vlasnici plovila i vlasnici uzgajališta morske ribe i školjkaša, kao što su troškovi priveza, troškovi tehničkih pregleda te troškove koncesija uzgajivača u marikulturi.

U području šumarstva, odgodit će se rok plaćanja dospjelih obaveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente do 100 dana. Svim gospodarstvenicima kojima su dodijeljene potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja produžen je rok iskorištenja sredstava do kraja godine.

Predlaže se odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske to za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, omogućit će se interventni otkup viškova u stočarskoj proizvodnji, ratarskoj proizvodnji te voćarstvu i povrćarstvu, kao i nabava sjemenske robe za potrebe poljoprivredne proizvodnje u slučaju nedostatka.

HAMAG BICRO uspostavit će novi financijski instrument Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva“ – stoji na Vladinim stranicama koronavirus.hr u opisu mjera koje Vlada predlaže za pomoć poljoprivrednicima.

Kako se poljoprivredna proizvodnja odvija tijekom pandemije koronavirusa?

Dok mnoge djelatnosti imaju zabranu djelovanja, poljoprivredna se proizvodnja nastavlja uobičajenim tokom, a Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnim stožerom izdaje propusnice poljoprivrednicima.

„Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje.

Uzevši u obzir navedeno, poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima. Službenici Ministarstva poljoprivrede uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.“ – stoji na Vladinoj stranici Koronavirus.hr.
O tome kako ishoditi propusnicu može se pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrerde – ovdje i ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr