FIFA-ine smjernice klubovima: ‘Ako klub izvrši obveze prema igraču makar i jednostrano, igrači ne mogu raskinuti svoje ugovore s klubovima’

FIFA je izašla s mjerama za vrijeme pandemije koronavirusa koje se odnose na klubove u Europi.

“FIFA je potvrdila da ovo stanje danas predstavlja višu silu, a slijedom čega do sada obligatorne odredbe FIFA-ina Pravilnika o statusu i transferima igrača striktno ne vrijede u ovom razdoblju pa shodno tome FIFA je klubovima dala opće smjernice i preporuke za njihovo postupanje u ovom razdoblju. Pod uvjetom da klub izvrši obveze prema igraču odabirom nekih od ovih smjernica pa makar i jednostrano, igrači ne mogu raskinuti svoje ugovore s klubovima”, kaže odvjetnik Davor Radić za Sportske novosti.

Što sve klubovi sada mogu poduzeti, a do sada nisu mogli?

– Po ovim smjernicama, ukoliko klub s igračem ne postigne sporazum, može se suspendirati međusobni ugovor te za vrijeme trajanja razdoblja pandemije plaćati igrača s minimalnom propisanom plaćom u Republici Hrvatskoj ili s prosječnim dohotkom u gradu gdje se klub nalazi. Ovo sve iz razloga što svi igrači u svojim ugovorima s klubovima imaju obveznu primjenu Zakona o obveznim odnosima koji u svom članku 373. kaže da se za vrijeme trajanja izvanrednih događaja (viša sila) obveze gase. Znači, nacionalnim pravom u Hrvatskoj su predviđeni izvanredni događaji poput ovoga, pa stoga klub igrača može staviti na minimalac za vrijeme trajanja ove pandemije. Međutim, apsolutno svi mi zajedno moramo biti zagovornici dogovora između klubova i igrača.

Koliko su igrači po ovom zaštićeni?

– Igrači mogu biti zaštićeni samo ako postignu dogovor s klubom, u svakom drugom raspletu čeka ih neizvjesnost, a oni poteze neće moći vući jednostrano.

Mogu li Dinamove mjere proći na FIFA-i?

– Smatram da mjere svakog nogometnog kluba u Hrvatskoj, pa tako i Dinamove, mogu proći na FIFA-i jer je jednostavno dokazati što FIFA traži s obzirom na činjenicu da svi klubovi u Hrvatskoj žive od prodaje igrača, a koje pravo im je uslijed ove pandemije uskraćeno. Prihodi klubova bit će bitno drugačiji, odnosno manji zbog pandemije, to će se jasno vidjeti u njihovim proračunima.

A kakav je stav Vlade Ivete, tajnika u HNS-u, također pravnika?

– Mi smo u stalnom kontaktu s FIFA-om, pa je naša preporuka klubovima i igrači odavno bila vrlo jednostavna: Sjednite i dogovorite se.

U Dinamu vjeruju da im FIFA-ine mjere daju za pravo, ali razgovori su ipak prva opcija

Mi smo mirni, jer smo svjesni nužnosti ovih mjera i pri njihovom donošenju smo se konzultirali s našim odvjetničkim uredima tako da je odluka pravno utemeljena i na Zakonima RH, ali i na praksi sportskih arbitražnih sudova. U kontaktima smo s odgovornim ljudima iz UEFA- e i FIFA-e, pozdravljaju ovakvu poslovnu odluku kluba u ovim trenucima krize – rekao je Krešimir Antolić, član Dinamove Uprave, u objašnjenju odluke o rezanju plaća i ugovora igračima, trenerima i radnoj zajednici, onoga dana kad je došla informacija da je svlačionica prve momčadi odbila odluku o kresanju troškova na način kako je to htio Dinamo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Sportske novosti