Potpredsjednica HSS-a Petin: ‘Beljakovi zaokreti i promjene nisu dio Radićeve ostavštine’

Foto: Fah; fotomontaaž: Narod.hr

Već za mjesec dana bit će jasno hoće li HSS ostati u grupaciji europskih pučana. Odluku koju je za vikend donijelo prošireno Predsjedništvo stranke još treba potvrditi Glavni odbor, a pođe li sve po Beljakovom planu, HSS će nakon 15-tak godina prestati biti članica Europske pučke stranke, piše Jutarnji list.

> (FOTO) Ovo su kandidati Amsterdamske koalicije za EP: Na popisu aferama opterećena Mrak Taritaš, Beljak, ‘obožavani doktor’…

I dok neke takav potez nije iznenadio jer je u skladu sa novim smjerom stranke kojeg je Beljak odredio još prije dvije godine, u vrhu HSS-a ima onih koji ovo ne vide kao dobar potez.

‘Mislim da je ova odluka ishitrena. Beljak je već dugo govorio o tome da će HSS izaći iz EPP-a i ovo je bio povod’, kazala je za tportal potpredsjednica stranke Ana-Marija Petin, koja nije sudjelovala u donošenju odluke o napuštanju EPP-a.

Povod o kojem Petin govori je izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o ‘talijanskoj istri i Dalmaciji’. Upravo je nakon te izjave Beljak najavio izlazak iz EPP-a, a kao dodatan razlog naveo je i Aleksandra Vučića, Viktora Orbana, te ‘domaće izdajnike’ aludirajući pritom na HDZ.

‘Što se tiče Tajanijeve izjave, do nje nije trebalo doći, no on se ispričao. Međutim, HSS je oko EPP-a kontradiktoran. S jedne strane poziva da se Europska unija proširi na susjedne zemlje, a s druge strane izlazi iz EPP-a jer u njega ulaze neke stranke iz regije’, kaže za u razgovoru s Majom Šurinom za tportal Petin.

Da se Petin ne slaže s načinom na koji Krešo Beljak vodi stranku nije tajna. Još prije više od mjesec dana zatražila je njegovu ostavku, a kao krimen mu je navela i ulazak HSS-a u Amsterdamsku koaliciju.

Ulaskom u krug stranaka te koalicije HSS je definitivno raskrstio s demokršćanskim smjerom koji je tu stranku vodio posljednjih godina i u vrijeme prethodnih predsjednika stranke. Novi smjer stranke Beljak je najavio još 2017. kada je Glavni odbor prihvatio novu strategiju stranke koja se temelji na republikanizmu i liberalizmu.

No takav smjer, koji se očituje i u potezima poput sklapanja koalicije s lijevo-liberalnim strankama te odlazak iz grupacije demokršaćnskih stranaka neki vide i kao odmak od ostavštine Stjepana Radića. Već ranije takve je kritike iznosila bivša HSS-ovka Marijana Petir, a s njom se slaže i Petin.

‘Od Radićeve ostavštine su ostali članovi poput mene koji zagovaramo da se HSS vrati na radićev put. Ovakvi zaokreti i promjene nisu dio Radićeve ostavštine’, poručuje Petin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr/jutarnji.hr