Potresna priča vatrogasca iz HE Plat: ‘U posljednjim trenucima birali su između dva zla. Znali su da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu’

Foto: Snimka zaslona

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović cijeli je dan gasio požar te sanirao vatrene jezičce u HE Dubrovnik nakon izbijanja havarije pokušavajući spasiti trojicu radnika koje je bila zarobila vatrena stihija, a onda je cijelu noć proveo tragajući za njima, koordiniravši obje akcije, piše Jutarnji list.

Vatrogasac Simović u ovom trenutku vjerojatno ima najjasniju sliku o tragičnim zbivanjima u HE Dubrovnik. Kronologiju događanja, detalje tragedije kao i neka svoja opažanja ispričao je za Jutarnji, a pronašao je odjeću i mobitele unesrećene trojice djelatnika HE Plat.

“Znao sam situaciju u HE Dubrovnik i bilo mi je odmah jasno da tu nema igre. Znači, u tom trenutku smo na terenu ja i 31 vatrogasac. Prvi kontakt uspostavljam sa šestoricom ljudi koja su se spasila. Bili su u šoku, ali smo od njih dobili neke korisne informacije. Osim toga, rekli su nam da su u postrojenju ostala još tri radnika, međutim, tada nitko nije znao gdje su oni točno”, ispričao je vatrogasac Stjepan Simović.

Od gustog dima, kaže, nije se vidjelo ništa, a vatrogasci su međusobni kontakt održavali držeći se za rukave vatrogasnih odora napredujući sitnim koracima. Zapravo se paralelno odvijala akcija gašenja i akcija spašavanja.

Kada su došli do kobnoga ulaza u vodeni kanal, vidjeli su dvije boce za zrak, koje vatrogasci u žargonu zovu “život” i odjeću trojice nestalih radnika.

>Potragu za nestalim radnikom HE Plat otežavaju jak vjetar i visoki valovi

“Tamo je bila odjeća sve trojice, cijela hrpa, pokraj tri para cipela, kao i njihovi mobiteli. Dva aparata su bila korištena, našli smo ih pored. Jedan aparat može dati kisik 30 minuta čovjeku s normalnim disanjem. A oni nikako nisu bili u normalnim okolnostima. Čak i vatrogasac, ako nije sto posto u glavi miran, može trošiti dvostruko više zraka nego inače. Ne mogu reći jesu li sva trojica koristila ta dva aparata, ali su samo ta dva aparata imali na raspolaganju. Pokušali su gasiti vatru, no to je u uvjetima u kojima su se našli bilo izuzetno teško.” procjenjuje vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Jutarnji.

Koliko je bilo veliko zlo koje im je prijetilo, najbolje govori ono drugo, u koje su odlučili skočiti smatrajući da su im šanse za preživljavanje možda malo veće.

>Požar u dubrovačkoj hidrorcentrali Plat: Tri osobe ozlijeđene, za tri se još traga

“To su dva rukavca koja se spajaju u jedan. Turbine njima izbacuju 45 litara vode u sekundi koja se poput tobogana spušta u more kroz kanal. On nije potpuno pun, međutim radi se o ogromnoj snazi. Pitanje jesu li se oni utopili ili ih je prije ta snaga vode izubijala.” kaže vatrogasac koji smatra da su radnici pokušali na tom dijelu izdržati što više, jer su i oni bili svjesni da je skakanjem u vodu upitno hoće li preživjeti.

“Uzroke požara će otkriti istražitelji, vatrogasci su im pokazali gdje je bilo njegovo izvorište. Je li mu prethodila eksplozija, trenutno nitko osim samih radnika ne može potvrditi, no nisu svi sigurni ni u to.”

Bila je ovo strašno zahtjevno, za njega osobno, kaže, jedna od najtežih akcija u kojoj je u životu sudjelovao, prenio je Jutarnji.

Izvor: narod.hr/jutarnji list