Split: poziv naseljima u kaštelanskom zaleđu da ne upotrebljavaju vodu

vrijeme kiša

Splitski Centar 112 pozvao je danas stanovnike naselja u kaštelanskom zaleđu – Primorskoga Dolca, Bogdanovića i Sitnog, koja se se vodom opskrbljuju iz šibenskoga vodocrpilišta Jaruge, da ne upotrebljavaju vodu jer je onečišćena zbog obilne kiše.

“Voda u ovim naseljima nije za uporabu dok ne budu poznati rezultati analize njezinih uzoraka”, rekao je poslijepodne Ante Rebić iz splitskoga Centra 112.

Istaknuo je kako na području Primorskog Dolca, Bogdanovića i Sitnog voda nije za piće, kuhanje, ni za osobnu upotrebu.

Po njegovim riječima, navodno se u vodi u tim naseljima osjeća miris nafte.

Naselja Primorski Dolac, Bogdanovići i Sitno pripadaju Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali se vodom opskrbljuju iz šibenskog vodocrpilišta Jaruga.

Naime, zbog obilnih oborina na šibenskome području, zamutilo se izvorište Jaruga, a na temelju prve analize Zavoda za javno zdravstvo, utvrđeno je da voda nije za uporabu, izvijestio je šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o.

Voda se ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu zbog neugodnog mirisa i mutnoće.

Voda se analizira, a prve informacije o rezultatima kemijske analize javnosti će biti dostupne sutra, 13. rujna, izvijestio je Vodovod i odvodnja.

Uzorci su poslani u Zavod za javno zdravstvo u Zadar, a istodobno se, kako je priopćila šibenska komunalna tvrtka, “poduzimaju mjere sanacije” pa se očekuje da će se stanje uskoro stabilizirati.

Dubrovniku traži dugoročno rješenje – pročistač na Ombli

Na današnjem sastanku dubrovačkoga gradonačelnika Andre Valhušića s kriznim stožerom u kojem su bili predstavnici Hrvatskih voda i dubrovačkog Vodovoda zaključeno je da se hitno treba početi graditi pročistač za vodu na rijeci Ombli kako bi se trajno riješio problem prekomjernog zamućivanja vode nakon obilnijih oborina.

U pripremi je dokumentacija za prijavu projekta za europske fondove, a dubrovački Vodovod raspisat će u međuvremenu natječaj za glavni projekt i izvođenje. Cjelokupan projekt vrijedan je oko 50 milijuna eura.

Dok traje redovita procedura, dogovorili su se sudionici sastanka, kao dio trajnog rješenja izradit će se montažni pročistač koji će kvalitativno i kvantitativno zadovoljiti potrebe građana u jesensko-zimskom razdoblju. Riječ je o projektu vrijednom oko 15 milijuna kuna, za koji će novac osigurati grad Dubrovnik, dubrovački Vodovod i Hrvatske vode. Potrebno je provesti postupak ubrzane javne nabave, a ako se dobiju sve potrebne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske, taj montažni tip pročistača mogao bi proraditi za tri do četiri mjeseca, kad se završi propisana procedura.

U sklopu konačnog rješenja, montažni pročistač ugrdit će se u cjelovit projekt na izvorištu Ombli i manjim izvorištima u Zatonu i Župi dubrovačkoj.

Dogovoreno je kako će se ispitati i utvrditi uzroci neuobičajeno visoke razine zamućenosti vode te u skladu s time učiniti što je potrebno kako ne bi bilo daljnjeg pogoršanja. Predstavnici Vodovoda izvijestili su gradonačelnika Vlahušića o dopisu poslanom Općini Ravnu od koje zahtijevaju prekid svih radova na bušotinama koji nisu usklađeni s Hrvatskim vodama i dubrovačkim Vodovodom. Cilj je utvrditi utječu li ti radovi na zamućivanje vode na gradskom području te u kojoj mjeri.

Ako se u međuvremenu voda ponovno prekomjerno zamuti, grad Dubrovnik i dubrovački Vodovod osigurat će cisterne s vodom za potrebe stanovništva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah