U tišini donesen važan zakon o pitkoj vodi, slijedi tužba Ustavnom sudu

vodi
Foto: Fah

U tišini, gotovo neprimijećeno, prošao je još jedan važan zakon. Zakon kojim je država od lokalne zajednice preuzela raspolaganje pitkom vodom. Što će to značiti za građane? Što se krije iza takve odluke o čijoj će ustavnosti odlučivati Ustavni sud?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Voda ne bi smjela biti političko pitanje, voda je osnovna životna potreba, voda je ustavna kategorija, voda bi trebala biti dostupna svakom građaninu. Mi ne želimo biti sebični i reći da Jaska mora ostati sama kao otok. Svjesni smo toga da udruživanje, okrupnjivanje, može dovesti do nekih pozitivnih učinaka, ali ta povezivanja, okrupnjivanja i ta reforma mora biti temeljena na struci, na logici, i ne smije biti politički obojena, rekao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog za HTV-ovu emisiju Labirint.

Vladina uredba o uslužnim područjima stupila je na snagu početkom godine. Njome Hrvatska uspostavlja 41 uslužno područje s jednako toliko isporučitelja vodnih usluga. Tako ćemo umjesto dosadašnjih 190 imati njih – 5 puta manje, naizgled i pet puta manje administracije i direktora.

‘Ministar Ćorić nema u tome iskustva, i kad priča da mi spašavamo direktore ili nekakve fotelje, to uopće nije točno’

‘To nije tema od jučer. Mnoge vlade su krenule u taj proces i onda zbog upravo kompleksnosti i rekao bih težine odluke koju treba donijeti, odustajale od toga. Ova vlada je napravila novu pogrešku, a to je lomljenje preko koljena. Znači, rekli su ovako: uzmi, ostavi i idemo dalje. Ministar Ćorić nema u tome iskustva, i kad priča da mi spašavamo direktore ili nekakve fotelje, to uopće nije točno i ja mu kažem – neka proba sjesti u fotelju jednog direktora, radnu stolicu jednog direktora i neka nauči što znači upravljati vodoopskrbnim sustavom’, istaknuo je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodoopskrbni sustav nekadašnje jastrebarske općine građen je kao cjelina. A onda se 90-ih područje rascjepkalo na Grad Jastrebarsko, općine Žumberak, Krašić, Klinča Sela i Pisarovinu. Novim Zakonom o vodnim uslugama vodovodna se područja ponovno okrupnjuju, ali drugom logikom. Grad Jastrebarsko pripast će Zagrebu.

‘Nalazimo se na vodozahvatu Hrašća, to je izvorište u kojem arteški izvire voda iz 50 metara dubine i zahvaćamo 10 litara u sekundi vode koja se prelijeva u vodospremu i dalje opskrbljava grad Jastrebarsko i ostala naselja u okolici’, rekao je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko.

Ustavnosti odredaba Zakona o vodnim uslugama

Čini se da je upravo uredba o uslužnim područjima ispod površine najspornija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ispitivanje ustavnosti odredaba Zakona o vodim uslugama i Uredbe o uslužnim područjima proizlazi iz činjenice da smatramo da su odredbe tih akata neustavne i da, zapravo, ograničavaju prije svega pravo vlasništva jedinica lokalne samouprave odnosno naših vodnih isporučitelja, naših tvrtki, a i nečeg što je zapravo imovina koju su još davno gradili naši djedovi i bake’, naglasio je Novosel.

Iz Jastrebarskog je i potekla inicijativa da se Zakon o vodnim uslugama pošalje na ocjenu ustavnosti. Traže da se sporne odredbe ukinu, kao i da se uspostava uslužnih područja privremeno obustavi. Tako bi se izbjegle, kažu, potencijalno teške i nepopravljive posljedice.

‘Jedna mala Jaska, jedan mali gradić, upravlja s preko 500 kilometara vodovoda. Možete si zamisliti koja je to količina cijevi i problematike na tom području’, rekao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje vlasništva

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama potpisalo je još 15 gradova i općina različitih političkih opcija. Najspornijim smatraju pitanje vlasništva. Kako je uopće moguće da se – kad je riječ o tako vrijednoj imovini – ne pitaju oni kojih se to tiče.

‘Gradonačelnik će predati imovinu koja vrijedi ne 300 tisuća, nego možda i 300 milijuna kuna bez odluke gradskoga vijeća. To je u suprotnosti sa zakonom koji regulira raspolaganje gradskom imovinom. To je nelogično. Gradska vijeća bi trebala davati suglasnost da se takve transakcije dogode jer govorimo o stotinama milijuna vrijednosti imovine, koja je nastala i ulaganjima grada, ali nemojmo zaboraviti i ulaganjima samih građana jer su nekada vodovodi građeni vlastitim sredstvima naših građana’, naglasio je Novosel.

Održiv i uspješan model upravljanja

U Jastrebarskom tvrde kako imaju održiv i uspješan model upravljanja. Na žumberačkom području položeni su deseci kilometara novih cijevi, a pročistač voda sagradili su isključivo svojim novcem i korištenjem europskih fondova.

‘Povukli smo i novce iz europskih fondova i vezano za elektrifikaciju voznog parka, a trenutno sada radimo na aplikaciji koja će pratiti kompletno poslovanje Voda Jastrebarsko, u kojima se prikazuju radni nalozi i dodirom se otvara točno otvara radni nalog i pozicija kvara. Prednost malog Vodovoda je da sve sami možemo raditi, da smo vrlo snalažljivi, pokretljivi, vrlo brzo dolazimo do nekih rješenja i sve na korist građana’, rekao je Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘I što će to dovesti u konačnici, to mi ne znamo. I kako će se to reflektirati na cijenu. Vlada priprema sad novu uredbu koja bi trebala definirati kako će se cijena vode obračunavati, mi ni to ne znamo. Znači, ima previše otvorenih pitanja na koja nismo dobili odgovore da bismo se mi tom postupku prepustili tek tako’, naglasio je Novosel.

Uredba je stupila na snagu 8. siječnja i treba je provesti do 8. srpnja. Odluka o mogućoj privremenoj obustavi koju bi mogao donijeti Ustavni sud – još se čeka. Cijela je ova priča o vodi zasad pomalo u sjeni golemih računa za plin. No čini se da bi i računi za vodu u vrlo bliskoj budućnosti također mogli – eksplodirati.

Novosel želi odgovore na pitanja – hoće li voda biti dostupna, hoće li biti po fer cijeni i hoće li građani moći u konačnici to platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.