Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Ured nije zaprimio nikakvu pritužbu u slučaju Lalovac, a ne možemo samostalno utvrđivati je li do nasilja došlo

Foto: fah

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je izvijestila da nije zaprimila pritužbu u slučaju bivšeg ministra financija i saborskog zastupnika SDP-a Boris Lalovac, kojega je supruga optužila za obiteljsko nasilje.

Ljubičić u priopćenju ističe da ne može samostalno utvrđivati je li do nasilja došlo, ali ima nadležnost nadzirati ispravnost i učinkovitost postupanja onih tijela koja su ovlaštena postupati po pritužbama, što se prvenstveno odnosi na policiju i centre za socijalnu skrb, te da na svoju inicijativu može zatražiti očitovanje policije i državnog odvjetništva.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nije zaprimila pritužbu u konkretnom slučaju od supruge Lalovac, niti ima službenu informaciju je li prijava podnesena nadležnim tijelima tj. policiji ili državnom odvjetništvu. U tom smislu vrlo je nezahvalno upuštati se u raspravu o konkretnom slučaju”, naglašava Ljubičić.

Obzirom na činjenicu da je Lalovac putem medija iznijela optužbe o obiteljskom nasilju, Ljubičić napominje da je njena tvrdnja postala javna te stoga postoji obveza nadležnih tijela da postupe sukladno postojećem pravnom okviru o suzbijanju nasilja u obitelji. Ukazala je na Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji koji precizno definira koje su obveze i ovlasti državnih tijela u takvim situacijama (policije i državnog odvjetništva).

“Ovlasti Pravobraniteljice u takvim situacijama su jasne. Pravobraniteljica ne može samostalno utvrđivati je li do nasilja u obitelji došlo. No, Pravobraniteljica ima nadležnost nadzirati ispravnost i učinkovitost postupanja onih tijela koja su prema Protokolu ovlaštena postupati po pritužbama radi nasilja u obitelji, što se prvenstveno odnosi na policiju i centre za socijalnu skrb. Pravobraniteljica to učestalo radi onda kada joj se žrtve nasilja u obitelji prituže jer smatraju da ta tijela ne poštuju svoje obveze i time ugrožavaju učinkovitost zaštite od nasilja u obitelji”, kaže se u priopćenju.

Ljubičić poručuje da javne osobe imaju posebnu odgovornost te se od njih očekuje da svojim postupcima ni na koji način ne dovode u pitanje jamstva ravnopravnosti spolova, bez obzira radilo se o njihovim javnim nastupima ili ponašanju u sferi koja naizgled nije izložena oku javnosti.

“Stoga, kada se pojavi sumnja da su svojim ponašanjem povrijedili jamstva ravnopravnosti spolova, takve osobe moraju biti spremnije od ostalih građana i građanki tolerirati interes javnosti da nadležna tijela utvrde opravdanost takve sumnje”, istaknula je.

“Temeljem informacija koje smo saznali iz javnosti, možemo na svoju inicijativu zatražiti očitovanje policije i državnog odvjetništva, obzirom na navode gđe. Lalovac da je prijavila nasilje policiji koja je prijavu proslijedila DORH-u”, stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Policija i DORH potvrdili su da je Tončika Anastazija Lalovac podnijela prijavu zbog obiteljskog nasilja protiv supruga, nekadašnjeg ministra Borisa Lalovca. Prema njenim riječima prijavu je podnijela u rujnu prošle godine.

(VIDEO) Bujica razotkrila: Supruga optužila bivšeg SDP-ovog ministra za nasilje: Ovisi li zaštita žena u Hrvatskoj o tome tko je zlostavljač?

Boris Lalovac negira sve optužbe i kaže da će dokazati nevinost. Iz policije su potvrdili da prijavu nisu odbacili već je proslijedili DORH-u koji “poduzima daljnje potrebne radnje iz svoje nadležnosti radi donošenja meritorne državno odvjetničke odluke”.

DORH o slučaju Tončike Lalovac: “Nadležnom državnom odvjetništvu dostavili smo obavijest o slučaju” – od prijave nasilja do danas prošla 4 mjeseca!

SDP odobrio povlačenje Lalovca, prvi komentar podrške od Ostojića

Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Udruga  U ime obitelji je proslijedila zahtjev pravobraniteljici kojeg potpisuje predsjednica udruge dr. Željka Markić u kojem, između ostaloga, navode:

“Tražimo od Vas kao državnog tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, a posebice nasilja nad ženama, da zatražite sljedeće:

Izjašnjavanje dužnosnika SDPa, za koje gospođa Lalovac tvrdi da ih je izvijestila o cijelom slučaju, da navedu što su učinili kako bi istražili slučaj, te utjecali na sprječavanje daljnjeg obiteljskog nasilja.

DORH-ov izvještaj o koracima koje su poduzeli da istraže slučaj,  s obzirom da je od prijave slučaja do danas prošlo 4 mjeseca, te kako bi se ustanovilo je li zbog visoke političke pozicije njezinog supruga izostala zaštita gospođe Lalovac.

Očitovanje udruge B.a.B.e. o njihovim protokolima postupanja u slučaju anonimnih prijava zlostavljanja te načinu dokumentiranja anonimnih prijava , s obzirom da se udruga B.a.B.e. financira iz javnih izvora, te da pojasne kakav oblik suradnje imaju sa odvjetnicom Natašom Pećarević i drugim odvjetnicima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina