Pravoslavni Božić – hrvatski policajac slikao se pored mladića s četničkom kokardom

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Nekadašnje središte srpske pobune protiv hrvatske države i poznato četničko uporište iz kojeg je četiri godine rušen grad Osijek – Tenja – našlo se ovih dana u središtu novog skandala.

> Izvješće SOA-e: Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, najmanje 7 pokušaja državno sponzoriranih kibernetičkih napada

Zbog fotografije na kojoj nosi kapu s četničkom kokardom na čelu, 24-godišnji N.U. iz osječkog prigradskog naselja Tenja prekršajno je prijavljen zbog kršenja javnog reda i mira. Mladić je, naime, napravio “selfie” na čijoj je pozadini još devet muškaraca, a među njima je i – hrvatski policajac. Riječ je, neslužbeno doznaje Večernji list, o D.S., zaposlenom u II. Policijskoj postaji Osijek. On će, pak, zbog sporne fotografije završiti na disciplinskom postupku, piše vecernji.hr

Hrvati u Tenji ponovno nakon gotovo 20 godina uplašeni su i ogorčeni jer su još uvijek živi svjedoci strašnih zločina koje su počinili tenjski Srbi u Domovinskom ratu. Još početkom rata u srpnju 1991. lokalni Srbi iz Tenje, u cilju izazivanja rata i zastrašivanja Hrvata, ubili su u Tenji četiri policajca i to poimence: Đuro Kiš, Zdravko Rittgaser, Damir Hornung i Franjo Jusup. Za njihovu smrt nikada nitko iz Tenje ili bilo kojeg drugog mjesta nije odgovarao. Osim toga pripadnici TO Tenja, od kojih su mnogi nosili kokarde na glavi, ubili su te ratne 1991. još 11 Hrvata civila čija tijela pronađena na lokaciji Betin Dvor.

> Vlada RH odgovorila je zastupniku Miri Bulju na pitanje o četničkim spomenicima u Hrvatskoj: Pročitajte što kažu!

“Oni su, kako smo čuli, na pravoslavni badnjak išli po hrast u Silašku šumu, i tada je nastala ta fotografija. Netko ju je objavio na društvenim mrežama, a iako je u međuvremenu skinuta, proširila se. Ogorčeni smo, pogotovo jer je na fotografiji i policajac. Tenja je teško stradala u ratu, još tražimo nestale”, priča jedan uplašeni Hrvat iz Tenje.

Policija je provela kriminalističko istraživanje “povodom objave fotografije na kojoj jedna muška osoba na kapi nosi neprimjereni simbol”.

> SOA objavila javno izvješće: Upozorava na jačanje četničkog pokreta među mladima

“Radi se o 24-godišnjaku, protiv kojeg je podnesen optužni prijedlog te je priveden prekršajnom sudu. Pošto je utvrđeno da se na fotografiji nalazi i policijski službenik PU osječko-baranjske, načelnik će protiv njega podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog postojanja sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti”, priopćili su iz te PU.

Reagirao je i HDZ-ov župan Ivan Anušić.

“Pod kokardom su nanesena najveća zla hrvatskome narodu, pobijeno je 15.000 ljudi, a najveća su se stradanja zbila upravo u istočnoj Hrvatskoj. Kao što se na koncertima sankcioniraju majice sa znakom “U”, što podržavam, očekujem da se sankcionira i nošenje kokarde. Sramota je što je na toj fotografiji hrvatski policajac. Volio bih čuti i kako Milorad Pupovac komentira tu fotografiju i čovjeka koji je hrvatski policajac”, rekao je za Večernji list župan Anušić.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/mladic-se-fotografirao-s-kokardom-na-celu-na-slici-i-osjecki-policajac-1219566 – www.vecernji.hr

Uplašeni i ogorčeni Hrvati Tenje i okolice Osijeka pitaju se ima li tko u Hrvatskoj – Vlada, policija, predstavnici manjina ili bilo tko drugi – snage i volje napraviti široku društvenu akciju da se stane na kraj ovakvim fašističkim pojavama i izljevima mržnje koje bude sjećanja na najstrašnije dane rata i genocida koje su počinili četnici u II. svjetskom i Domovinskom ratu nad hrvatskim življem.

> Bulj o Vladinom odgovoru na pitanje o četničkim spomenicima: ‘Jadna zemljo, napaćena…’

I kako je moguće da u hrvatskoj policiji rade ljudi koji su spremni se slikati pored fašističkih simbola koji su rušili i ubijali po Hrvatskoj? Zašto taj policajac nije priveo izgrednika koji širi fašističku ideologiju? Zašto nije pozvana pomoć, uhićenje i prekid skupa na kojem se očito širila fašistička ikonografija?

Ova i druga pitanja traže jasne odgovore, posebno jer su vezana i uz nezadovoljstvo građana odgovorima Vlade na pitanja Mire Bulja o četničkoj ikonografiji u Hrvatskoj, kao i upozorenja SOA-e posljednjih godina o bujanju četništva u našoj domovini.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr