Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara: Medicinske sestre u ovim nemogućim uvjetima daju sve od sebe

Foto: snimka zaslona

Bolnice će bez sestara i liječnika postati mrtvačnice, poručeno je na prosvjedu medicinskih sestara i tehničara okupljenih u Inicijativi za boljitak hrvatskog sestrinstva. Prosvjednici nezadovoljni dogovorenim povećanjem plaća, prozivaju i ministarstvo i sindikat. Ministar odgovara – Vlada je dala maksimum, ako hoćemo liječiti pacijente, u ovom trenutku više novca nema.

Gosti emisije Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić su Sanda Alić iz Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak, ravnateljica OB Pula Irena Hrstić i glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas.

Alić je istaknula kako zamjeraju ovoj Vladi, kao i svim prošlim Vladama, to što nisu učinili ništa da se poboljša stanje u zdravstvu, napose u sestrinstvu.

– Da su nešto učinili, nas tri “Heroine iz čajne kuhinje” ne bi osnovale svoju inicijativu. Inicijativa je krenula s nas tri, bez ikakve infrastrukture i logistike. U dva tjedna smo uspjele otvoriti Facebook stranicu, na kojoj imamo 14 tisuća članova, te organizirati ovaj prosvjed na koji su došle sestre iz svih krajeva Hrvatske, rekla je i dodala kako ih jučer nije bilo, danas su inicijativa, a sutra će biti sindikat.

– Osnivamo novi sindikat i bit ćemo reprezentativni i pregovarat ćemo s Vladom. Daljnji su nam koraci da Vlada pristane razgovarati s nama, inače ćemo štrajkati u bolnicama te ćemo reći sestrama da rade samo poslove u okviru svojih kompetencija. Štrajkat ćemo svaki dan i zaustavit ćemo hladni pogon u svim bolnicama dok se ne ispune naši zahtjevi, naglasila je Alić.

Istaknula je kako se sestre susreću s teškim uvjetima rada i neplaćenim prekovremenim satima.

– Zatražili smo povećanje osnovice 25 posto i znam da za to ima novaca, ako je to mogla jedna Rumunjska, koja je digla sestrama osnovicu za 50 posto, možemo i mi. Bolnice će postati mrtvačnice, zato što u njima neće imati tko raditi. Neće biti ni sestara ni liječnika, rekla je Alić.

Ministar Kujundžić je rekao kako želi zahvaliti svim sestrama, koje su radile i rade u hrvatskom zdravstvenom sustavu, za sve ono što daju pacijentima i s te strane kao čovjek i liječnik razumije kako one žele veću plaću, no u ovome je trenutku učinjen maksimum, a to znači, da je u tri godine ove Vlade, sestrama povećana plaća 18 posto.

– Ako bude prilike, povećat ćemo im opet plaću, ali uistinu sada to nije moguće. Ova Vlada radi sve što je u njezinoj moći, naglasio je.

Alić se osvrnula na to što je ministar rekao i kazala je kako to ne odgovara istini, zato što, kako kaže, 18 posto nije bilo povećanje u zadnje tri godine.

Jovanović je rekao kako je SDP predložio konkretan prijedlog u Saboru, koji je odbijen, na koji bi se način plaće mogle povećati i time udovoljiti opravdanim zahtjevima medicinskih sestara, učitelja i vatrogasaca.

– Prijedlog je bio da se poveća osobni odbitak s 3800 na 5000 kuna i na taj bi način plaća narasla od 350 do 500 kuna i zajedno s ovim dodacima 3+4, plaće bi za sestre kumulativno narasle 13 posto, dok bi za liječnike rasla za 10 posto. Uz to, predlažemo Vladi da odustane od smanjenja opće stope PDV-a za 1 posto, zato što bi u sustavu ostalo 2,5 milijardi kuna koje bi se mogle usmjeriti u povećanje plaća, naglasio je Jovanović.

Ministar je naglasio kako SDP kada je bio na vlasti, ne da nije povećao plaće, nego ih je smanjio.

Jovanović mu je odgovorio kako u zdravstvu nikada nije bilo više novaca nego danas, a ljudi su nezadovoljni i liste čekanja su veće nego ikada. Ključni problem nije nedostatak novaca, već osiguravanje zdravstvenog sustava fiskalno održivim, naglasio je.

Prašnjak je istaknula kako se o osnovici plaća još nije pregovaralo. O tome će se pregovarati sljedeći tjedan.

– Za temeljni kolektivni ugovor i osnovicu pregovara 11 sindikata u javnim službama, rekla je i dodala kako je žalosna što se ovaj prosvjed koji je trebao biti u ozračju zajedništva i sloge, da je došlo do razjedinjenja sestrinstva.

– Nekom je izgleda u interesu da podijeli sestrinstvo i da napravi nered u sustavu, naglasila je i zapitala se tko je platio sve ovo.

– Novac za prosvjed smo skupili između sebe na odjelu, pomogao nam je i Sindikat pravosudne policije i Sindikat javnih službenika i namještenika. Ovaj prosvjed nije razjedinio sestre, istaknula je Alić.

Ljubas je rekla kako je bila upoznata s ovim prosvjedom te kako je upozorila Sandu Alić da sve točke glede kojih žele prosvjedovati ne stoje.

– Sestara nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, ali ne zna se koliko. To su brojke kojima se manipulira. Kada je Hrvatska ušla u EU, nije se vodilo računa o tome. Zabranilo se zapošljavanje, a znalo se da će se otvoriti tržište rada i da će dio sestara otići, rekla je i dodala kako u zadnjih 4 mjeseca raspisuju se natječaji i dolazi do zapošljavanja i prelazaka unutar sustava. Dolazi do cirkulacije sestara unutar bolnica u Hrvatskoj.

Jovanović je istaknuo kako ova tema zaslužuje nacionalni konsenzus i kako ovdje ne bi trebalo biti “strančarenja”.

Hrstić je rekla kako se u pulskoj bolnici već godinama raspisuju natječaji za zapošljavanje sestara, ono što se bolnici dogodilo je to da su imali zaposlene sestre iz Slavonije te kako su započela zapošljavanja u Slavoniji, one su se vratile doma.

– Što se tiče javljanja na natječaje, u zadnjih godinu dana je manji odaziv, rekla je i naglasila kako se u pulskoj bolnici sestrama plaća svaki prekovremeni sat.

Hrstić je istaknula kako su veliki problem bolovanja i sestre međusobno popunjavaju smjene i tu dolazi do zamora i to je potpuno očekivano.

Alić je rekla kako u Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća sestara, a ima ih zaposlenih 30 tisuća, što znači da svaka sestra radi za dvije osobe.

– Problem je i u plaćanju prekovremenih sati, zato što mi radimo i poslije podne i noću, blagdanima, vikendima, a prekovremeni sati su nam plaćeni kao jutarnji rad, naglašava Alić.

– Naše sestre u ovim nemogućim uvjetima daju sve od sebe, kako bi se bolesnici osjećali sigurnim i kako bi dobili maksimalno dobru zdravstvenu skrb, zaključila je Prašnjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt