Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara: Medicinske sestre u ovim nemogućim uvjetima daju sve od sebe

Foto: snimka zaslona

Bolnice će bez sestara i liječnika postati mrtvačnice, poručeno je na prosvjedu medicinskih sestara i tehničara okupljenih u Inicijativi za boljitak hrvatskog sestrinstva. Prosvjednici nezadovoljni dogovorenim povećanjem plaća, prozivaju i ministarstvo i sindikat. Ministar odgovara – Vlada je dala maksimum, ako hoćemo liječiti pacijente, u ovom trenutku više novca nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti emisije Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić su Sanda Alić iz Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak, ravnateljica OB Pula Irena Hrstić i glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas.

Alić je istaknula kako zamjeraju ovoj Vladi, kao i svim prošlim Vladama, to što nisu učinili ništa da se poboljša stanje u zdravstvu, napose u sestrinstvu.

– Da su nešto učinili, nas tri “Heroine iz čajne kuhinje” ne bi osnovale svoju inicijativu. Inicijativa je krenula s nas tri, bez ikakve infrastrukture i logistike. U dva tjedna smo uspjele otvoriti Facebook stranicu, na kojoj imamo 14 tisuća članova, te organizirati ovaj prosvjed na koji su došle sestre iz svih krajeva Hrvatske, rekla je i dodala kako ih jučer nije bilo, danas su inicijativa, a sutra će biti sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Osnivamo novi sindikat i bit ćemo reprezentativni i pregovarat ćemo s Vladom. Daljnji su nam koraci da Vlada pristane razgovarati s nama, inače ćemo štrajkati u bolnicama te ćemo reći sestrama da rade samo poslove u okviru svojih kompetencija. Štrajkat ćemo svaki dan i zaustavit ćemo hladni pogon u svim bolnicama dok se ne ispune naši zahtjevi, naglasila je Alić.

Istaknula je kako se sestre susreću s teškim uvjetima rada i neplaćenim prekovremenim satima.

– Zatražili smo povećanje osnovice 25 posto i znam da za to ima novaca, ako je to mogla jedna Rumunjska, koja je digla sestrama osnovicu za 50 posto, možemo i mi. Bolnice će postati mrtvačnice, zato što u njima neće imati tko raditi. Neće biti ni sestara ni liječnika, rekla je Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kujundžić je rekao kako želi zahvaliti svim sestrama, koje su radile i rade u hrvatskom zdravstvenom sustavu, za sve ono što daju pacijentima i s te strane kao čovjek i liječnik razumije kako one žele veću plaću, no u ovome je trenutku učinjen maksimum, a to znači, da je u tri godine ove Vlade, sestrama povećana plaća 18 posto.

– Ako bude prilike, povećat ćemo im opet plaću, ali uistinu sada to nije moguće. Ova Vlada radi sve što je u njezinoj moći, naglasio je.

Alić se osvrnula na to što je ministar rekao i kazala je kako to ne odgovara istini, zato što, kako kaže, 18 posto nije bilo povećanje u zadnje tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović je rekao kako je SDP predložio konkretan prijedlog u Saboru, koji je odbijen, na koji bi se način plaće mogle povećati i time udovoljiti opravdanim zahtjevima medicinskih sestara, učitelja i vatrogasaca.

– Prijedlog je bio da se poveća osobni odbitak s 3800 na 5000 kuna i na taj bi način plaća narasla od 350 do 500 kuna i zajedno s ovim dodacima 3+4, plaće bi za sestre kumulativno narasle 13 posto, dok bi za liječnike rasla za 10 posto. Uz to, predlažemo Vladi da odustane od smanjenja opće stope PDV-a za 1 posto, zato što bi u sustavu ostalo 2,5 milijardi kuna koje bi se mogle usmjeriti u povećanje plaća, naglasio je Jovanović.

Ministar je naglasio kako SDP kada je bio na vlasti, ne da nije povećao plaće, nego ih je smanjio.

Jovanović mu je odgovorio kako u zdravstvu nikada nije bilo više novaca nego danas, a ljudi su nezadovoljni i liste čekanja su veće nego ikada. Ključni problem nije nedostatak novaca, već osiguravanje zdravstvenog sustava fiskalno održivim, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prašnjak je istaknula kako se o osnovici plaća još nije pregovaralo. O tome će se pregovarati sljedeći tjedan.

– Za temeljni kolektivni ugovor i osnovicu pregovara 11 sindikata u javnim službama, rekla je i dodala kako je žalosna što se ovaj prosvjed koji je trebao biti u ozračju zajedništva i sloge, da je došlo do razjedinjenja sestrinstva.

– Nekom je izgleda u interesu da podijeli sestrinstvo i da napravi nered u sustavu, naglasila je i zapitala se tko je platio sve ovo.

– Novac za prosvjed smo skupili između sebe na odjelu, pomogao nam je i Sindikat pravosudne policije i Sindikat javnih službenika i namještenika. Ovaj prosvjed nije razjedinio sestre, istaknula je Alić.

Ljubas je rekla kako je bila upoznata s ovim prosvjedom te kako je upozorila Sandu Alić da sve točke glede kojih žele prosvjedovati ne stoje.

– Sestara nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, ali ne zna se koliko. To su brojke kojima se manipulira. Kada je Hrvatska ušla u EU, nije se vodilo računa o tome. Zabranilo se zapošljavanje, a znalo se da će se otvoriti tržište rada i da će dio sestara otići, rekla je i dodala kako u zadnjih 4 mjeseca raspisuju se natječaji i dolazi do zapošljavanja i prelazaka unutar sustava. Dolazi do cirkulacije sestara unutar bolnica u Hrvatskoj.

Jovanović je istaknuo kako ova tema zaslužuje nacionalni konsenzus i kako ovdje ne bi trebalo biti “strančarenja”.

Hrstić je rekla kako se u pulskoj bolnici već godinama raspisuju natječaji za zapošljavanje sestara, ono što se bolnici dogodilo je to da su imali zaposlene sestre iz Slavonije te kako su započela zapošljavanja u Slavoniji, one su se vratile doma.

– Što se tiče javljanja na natječaje, u zadnjih godinu dana je manji odaziv, rekla je i naglasila kako se u pulskoj bolnici sestrama plaća svaki prekovremeni sat.

Hrstić je istaknula kako su veliki problem bolovanja i sestre međusobno popunjavaju smjene i tu dolazi do zamora i to je potpuno očekivano.

Alić je rekla kako u Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća sestara, a ima ih zaposlenih 30 tisuća, što znači da svaka sestra radi za dvije osobe.

– Problem je i u plaćanju prekovremenih sati, zato što mi radimo i poslije podne i noću, blagdanima, vikendima, a prekovremeni sati su nam plaćeni kao jutarnji rad, naglašava Alić.

– Naše sestre u ovim nemogućim uvjetima daju sve od sebe, kako bi se bolesnici osjećali sigurnim i kako bi dobili maksimalno dobru zdravstvenu skrb, zaključila je Prašnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.