Predsjednica TIH-a Budimir: ‘Preletači iz ‘boraca protiv korupcije’ u političare primjer je sukoba interesa i zloporabe pozicije – tko je kontrolirao kontrolore?’

Foto: Fah,snimka zaslona, fotomontaža

“Kada izlaziš iz politike ograničen si zbog eventualnog sukoba interesa, a kada ulaziš iz civilnog sektora ili neovisnih tijela za prevenciju borbe protiv korupcije tada si privilegiran. Znaš gdje su koruptivni rizici i imaš povlaštene informacije koje ti je ta pozicija omogućila”, upozorava dr. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Kako ističe, najnovije istraživanje o stanju borbe protiv korupcije pokazalo je trend rasta korupcije u Hrvatskoj.

“Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godinu zadovoljili smo zakonodavni okvir, napisali zakone i formirala krhka neovisna tijela u prevenciji – prvenstveno Povjerenika za informiranje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Provedeni su natječaji i popunjene nove fotelje u tim tijelima. Pojedinci koji su tada izabrani bili su dio političkog dogovora u parlamentu, a ne neovisni pojedinci kakvim su prikazani u javnosti”, ukazuje dr. Budimir.

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

Dodaje da je rad institucija bio je otežan jer je postojao nedostatak materijalnih sredstava da bi ta tijela mogla biti učinkovita.

“Sjetite se samo apela tadašnje Povjerenice za informiranje čiji je godišnji proračun bio malo veći od milijun kuna,a morala je uspostaviti sustav u koji je trebalo implementirati više od 6000 tijela javne vlasti koja su obveznici zakona. Ili Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje nije moglo naplatiti i onako male kazne onima koji su izašli iz sustava”, podsjeća Budimir u komentaru objavljenom na web stranicama Transparency International Hrvatska.

U to vrijeme sve rasprave su bile usmjerene ka tome da se opravda zabrana povratka dužnosnika u realni svijet rada i života u razdoblju od godinu dana, prisjeća se predsjednica Transparency International Hrvatska

“To je bio svojevrsni „zlatni padobran“ bili su egzistencijalno zbrinuti u prvih šest mjeseci s iznosom pune plaće, a drugih šest mjeseci s polovicom tog iznosa. Sada imamo potpuno drugačiju situaciju o kojoj nitko ne govori, a odnosi se na obrnuti procces – ulaska u politiku, a ne izlaska iz nje”, primjećuje dr. Budimir.

> Zorislav Antun Petrović: Od ‘stručnjaka za antikorupciju’ do predsjednika ORaH-a u samo šest dana

Ističe kako tzv. neovisni borci protiv korupcije imaju povlaštene informacije.

“Odjednom su postali dio ekipe protiv koje su se borili s jednom bitnom razlikom – oni znaju gdje su koruptivni rizic  i imaju povlaštene informacije koje sada koriste za svoj politički angažman”, upozorava.

To je zabrinjavajuće, ističe, posebno s pozicije onih koji su bili profesionalno angažirani u preventivnim tijelima za borbu protiv korupcije.

“Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i njihovi savjetnici imaju pristup osobnim podacima dužnosnika i članova njihovih obitelji. Taj uvid uključuje informacije o bankovnim računima, registrima i povlaštenim podacima porezne uprave”, navodi.

> Slučaj Zelić pokazuje: Hrvatskoj treba novi izborni zakon

Također se osvrće na pitanje – kako možemo kao građani znati da novi politički akteri neće iskoristiti ta saznanja u borbi za političke pozicije na koje pretendiraju?

“S obzirom da nitko nije kontrolirao kontrolore nalazimo se u paradoksalnoj situaciji – dio onih koji traže prostor na političkoj pozornici kompromitiraju borbu protiv korupcije i sve one koji javni angažman kroz civilno društvo nisu shvatili kao odskočnu dasku za ulazak u politiku”, ukazuje dr. Budimir.

Razvijena demokratska društva imaju stabilne institucije i političe stranke koje su najvažniji regrutacijski kanal za ulazak u politiku, dodaje.

“Angažman kroz udruge jača političku kulturu građana i podiže kapacitete društva u cjelini kroz pozitivne društvene vrijednosti – volontiranja i odgovornosti. Pojedinci koji tako shvaćaju svoj angažman kroz udruge okrenuti su drugom sustavu vrijednosti – njihova moć proizlazi iz davanja i darivanja bez da zauzvrat dobiju neku materijalnu korist i privilegije”, zaključuje dr. Davorka Budimir.

> Invazija lijevo-liberalnih aktivista na političku scenu: Osniva se nova politička platforma, pogledajte tko se okupio oko nje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/transparency.hr