Slučaj Zelić pokazuje: Hrvatskoj treba novi izborni zakon

Pretrčavanje Dragana Zelića, već gotovo dva desetljeća visoko pozicioniranog dužnosnika i izvršnog direktora GONG-a, na mjesto izvršnog tajnika SDP-a, malo je koga iznenadilo, jer u javnoj percepciji GONG već odavno nije neutralan, već produžena ruka SDP-a.

A opet, mnoge je šokirao tako drzak izlazak iz ormara čovjeka koji je 17 godina “nadzirao neutralnost” izbora, da bi se “izautao” kao stranački čovjek. Svi se sad pitaju, tko nam je svih ovih godina nadzirao demokraciju?

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

Zelić je sad tajnik za politički sustav, informiranje i edukaciju SDP-a: imenovan je na sjednici Glavnog odbora stranke 24. ovog mjeseca, kao da je oduvijek član SDP-a! SDP i Zelić bili su dužni u najmanju ruku obavijestiti javnost od kad je točno Zelić član SDP-a, te kakve su do sad bile njegove veze sa strankom, jer ta njegova uloga stranačkog čovjeka očito je nespojiva s funkcijom u GONG-u, koji je oduvijek bio “nestranačka organizacija” koja se predstavljala kao neutralna, i time kvalificirana za nadgledanje izbora.

Ironija je da se u priopćenju sa sjednice Glavnog odbora SDP-a navodi kako je područje rada novog izvršnog tajnika izborni procesi, transparentnost rada tijela javne vlasti, borba protiv korupcije, civilno društvo i edukacija građana. Postoji li gori vid korupcije izbornih procesa od toga da jedna navodno neutralna, nestranačka organizacija zapravo bude izborno oružje u rukama jedne od dvije tradicionalne stranke u Hrvatskoj?

Postoji li išta manje transparentno od toga da je čelnik nevladine udruge koja se postavlja kao arbitar izbornog procesa u stvari tajni član, simpatizer SDP-a? Ovime su i Zelić i SDP nedvojbeno teško kompromitirali upravo tzv. “organizacije civilnog društva!”

I kako je moguće da politička stranka koja se hvali time da ima više demokratske standarde – unatoč svojoj totalitarnoj prošlosti – od konkurencije u najuže operativno tijelo imenuje osobu koja je do jučer na javnoj sceni figurirala kao predstavnik neovisne udruge građanskog društva, one koja je morala nepristrano suditi u izbornoj utakmici? A sad ispada da je sudac na terenu zapravo bio 12. igrač jedne strane! Niti u nogometu nije dozvoljeno da utakmicu sudi sudac koji navija za jednu od strana, kamoli član kluba!

I do sad se manje-više pretpostavljalo da GONG, nastao prije punu 21 godinu – 1997. – zapravo prikrivena ekspozitura tzv. lijevo-liberalne političke opcije, iako ona u stvarnosti nije nimalo liberalna. Nastao u vrijeme kad je HDZ praktički imao monopol na vlast i nije se nužno ponašao naročito demokratski – kako će se kasnije pokazati, ne posve bez razloga, jer su brojni htjeli demokratske institucije i procedure korumpirati i iskoristiti kao oružje ne ideološke već nacionalne borbe, i borbe za opstanak starih struktura moći u novom obliku, dakle željeli su demokraciju upotrijebiti protiv nje same – GONG je brzo, uz veliku potporu medija, stekao “ugled” kao nestranačka, nepristrana i neutralna organizacija.

No kako je tada HDZ bio svemoguć, bilo je teško razaznati ulogu GONG-a: je li on stvarno bio demokratski korektiv, tako potreban krajem devedesetih, ili samo sredstvo za uklanjanje HDZ-a s vlasti, snažno oružje u rukama oporbe? Potplaćeni sudac?

Takav GONG – “Građani organizirano nadgledaju izbore” – stekao je i podršku stranih centara moći i veleposlanstava, a Zelić se u javnim istupima prikazivao kao neovisni stručnjak i predstavnik građana. No ovo imenovanje pokazuje da GONG nikad nije bio neovisna organizacija civilnog društva. Kroz GONG se, za što postoje brojne snažne indicije, nastojalo utjecati na političke institucije pritiskom i korumpiranjem izbornog procesa, a sve pozivanjem na borbu za transparentnost i zaštitu istog!

U ovom imenovanju sporni su brojni momenti, a to ukazuje na nekoliko paradoksa u sadašnjim političkim strankama i njihovoj poziciji na javnoj sceni. Jedan od njih je da se Dragan Zelić nedavno prijavio na natječaj za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a onda kao kandidat i dospio na glasački listić (na prijedlog SDP-a!). Po zakonu, on nije mogao postati članom tog povjerenstva ako je član ma koje stranke: No očito je da je on tada već bio “kripto”-član SDP-a, odnosno u vezi sa SDP-om!

Postavili smo SDP-u pitanje kad je točno Zelić pristupio stranci, i u kojoj mjesnoj organizaciji, i dobili odgovor:

‘Poštovani, Dragan Zelić se učlanio u SDP 22. ožujka 2018., u Zagrebu, mjesna organizacija Trešnjevka jug.’

Dakle, u SDP je Zelić ušao DVA DANA prije nego što je imenovan na vrlo visok položaj u stranci! Veze SDP-a i Zelića zacijelo nisu od jučer, i sasvim je sigurno da ne možete doći s ceste i kandidirati se za visoku stranačku dužnost. Je li Zelić djelovao kao prikriveni agent SDP-a pozivajući se na vlastitu neutralnost? Sve upućuje upravo na to. A ako je bio interesno povezan sa SDP-om u trenutku kad je podnio kandidaturu za mjesto u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, a evidentno je da jest, onda je bio u – sukobu interesa!

A GONG “transparentno” šuti o svemu. Organizacija koja postoji radi, navodno, transparentnosti izbornog procesa!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr