Predsjednik kriznog stožera Bjelovara nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin

Foto: bjelovarac.hr

Jure Šimić, koji je tijekom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog stožera Bjelovara, u srijedu je na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin. Naime, Šimića se teretilo da je nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA.

Sutkinja Jesenka Kovačić u obrazloženju presude je među ostalim, navela da je optužnica izmijenjena u ključnom dijelu – na koji su način ubijeni oštećenici, odnosno da je u optužnici izostavljen bitan element o načinu stradavanja oštećenika, kao i da je sedmero vještaka utvrdilo da su uzrok njihove smrti eksplozivne ozljede, odnosno djelovanje minsko-eksplozivnih sredstava za što se Šimić ne tereti.

Sutkinja je istaknula da sud nije utvrdio da bi Šimić, u situaciji kada se pucalo po gradu, zbog nekih izgovorenih ili neizgovorenih riječi, počinio kazneno djelo te da svjedoci tvrde da je cijeli dan proveo u kriznom stožeru.

Suđenje Juri Šimiću za ratni zločin, za naredbu ubojstva trojice zarobljenih časnika JNA nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru u rujnu 1991., počelo je u lipnju 2015.. On je tada optužnicu odbacio u potpunosti najavivši da će iznositi obranu. Naglasio je da on tog dana nije niti bio u vojarni nakon njenog oslobođenja te da nije mogao zapovijedati niti jednoj vojnoj postrojbi ili vojnicima. Kazao je da njegova funkcija tada bila samo političke prirode te da je sudjelovao u pregovorima o predaji vojarne.

Prema optužnici, Šimića se tereti da je 29. rujna 1991. ušao u bjelovarski vojarnu »Božidara Adžije« oslobođenu nakon borbe tog dana, pri čemu je zarobljeno oko 60 časnika i 150 redovnih vojnika, koji su bili razoružani i odjeveni u hlače te potkošulje. Šimić je, stoji u optužnici, prozivanjem iz skupine izdvojio zapovjednika 265. mehanizirane brigade, stacionirane u toj vojarni, pukovnika Rajka Kovačevića te njegove pomoćnike potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića te naredio skupini vojnika, čiji se identitet ne zna, da ih odvedu sa strane i ubiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr