Predsjednik Srpske pravedne stranke želi promjene unutar svoje manjinske zajednice i poziva Pupovca na sučeljavanje

Foto: snimka zaslona

Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke i Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj, u priopćenju se osvrnuo na Novosti, zbog učestalim pozivima građana da se očituje o odnosu pojedinaca iz srpske zajednice prema većinskom hrvatskom narodu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osobito nakon natpisa u tjedniku Novosti, koji svojim sadržajem odudaraju od zamišljene programske koncepcije, a koja se pretvorila u politički bilten i služi kao obrambeno ‘oružje’ vodećim srpskim prvacima. Osobito u djelovanju putem Novosti pokušavaju se destabilizirati odnosi i u cijelosti postaviti drugi odnosi koji ne vode u pravcu stabiliziranja stanja u Republici Hrvatskoj.

Kao predsjednik imenovanih srpskih institucija, iznosio sam stavove i zaključke o osudi ovakovog verbalnog govora kroz tjednik Novosti i to javno iznosim u cijelosti. Zastupam sasvim drugu koncepciju gradnje, suradnje, povjerenja i stvaranje društveno političkih odnosa na razvoju i stabilizaciji Republike Hrvatske. Poremećeni odnosi unutar SNV- a, koje dozira ‘vožd’ za sada su najveća prepreka za ostvarenje naših ciljeva.

Od 2010. godine ističem u javnosti sve što se može smatrati osnovanom sumnjom u raspolaganju i korištenju novca iz proračuna Republike Hrvatske odnosno novca poreznih obveznika. Za sada neuspješno jer se pojednici nalaze i stavljaju se iznad Ustava, Zakona, Vlade RH, Sabora, sudova i ostalih institucija. Njihova – njegova zaštita nije locirana samo u navedenim institucijama već je ista i produkt nekolicine moćnih država, koje putem svojih instrumenata u Republici Hrvatskoj neprekidno – sukcesivno djeluju na destabilizaciji s ciljem čak i promjene unutarnjih odnosa, što je vrlo opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupam već poznate promjene unutar srpske manjinske zajednice, a koje je moguće provesti, za sada, samo na način da se koriste i drugi mogući načini kada to odbijaju sudbene institucije neprimjenjujući zakon.

Predlažem pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o pravnoj sudbini Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji je nakon 15 godina postojanja svojim više neprimjenjivanim odredbama ispunio svoju zadaću i potrebna je odluka o stavljanju van snage istoga. Osobito izmjenama i dopunama Ustavnog zakona od 18. lipnja 2010. godine u članku 1.,3. i 4. , utvrđuje pravne izvore i jamčenje prava srpskoj zajednici- SNV-u da još desetljećima ostvaruje pravo na tri saborska zastupnika.

Osobito članak 1. svojim jamčenjem pretvoren je u zakon koji je jedino srpskoj zajednici od velike koristi, a pojedinci to i vješto koriste. Članak 4. izmjenjenog zakona u točci 8.: ‘SNV – Srpsko narodno vijeće djeluje kao koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine za područje republike Hrvatske i ima pravnu osobnost’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni presedan na ovaj način učinjen je u cilju uspješne političke korupcije i ‘kupovanja’ tri zastupnička mandata, a koji imaju svoju izuzetno visoku cijenu, što porezni obveznici više ne mogu podnijeti. Ustavni zakon je na ovaj način derogiran i neodrživ na snazi, također i zbog niza drugih neprovedivih odredbi. Krajnje je zabrinjavajuće zašto jedna udruga građana stječe ustavnu kategoriju, a npr. traženje branitelja da se njihovi problemi riješe Ustavnim zakonom bilo je neprihvatljivo.

Odlukama institucija koje predstavljam, do sada sam podnio DORH-u ukupno sedam kaznenih prijava protiv Milorada Pupovca kao odgovorne osobe s osnovanom sumnjom na počinjenje niz kaznenih djela, zlouporabe položaja i korištenja novca poreznih obveznika (sredstva za socijalne programe, Tesla banka, gotovina s bankomata bez pokrića, dijeljenje novca udrugama i fizičkim osobama koje nemaju nikakove veze sa srpskom zajednicom, isplata visokih autorskih honorara na temelju sumnjivih odluka i ugovora, visoke plaće s preko 40 zaposlenih – primljenih bez javnog natječaja, za derneke širom Republike Hrvatske itd..)

Za pet kaznenih prijava DORH je dostavio obavijest da su zaprimljene, a za dvije još nije. Nakon šest mjeseci zatražio sam od DORH-a da me temeljem Zakona o kaznenom postupku izvijesti o sudbini prijava. Zaprimio sam kratku obavijest da se provode izvidi i da se ne mogu dati druge informacije. Prolazi osam mjeseci od dana podnošenja kaznenih prijava i drugih informacija nemam. Ovdje javno iznosim činjenice da smo sve prijave temeljili na zakonitim podacima ministarstava i drugih insitucija. Dokaz o neopravdano potrošenih više od tri milijuna posjedujem u originalu, on je neoboriv i neuništiv kao i mnogi drugi dokazi koje posjedujem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opisani način stekli su se uvijeti da se SNV-u obustavi daljnja doznaka novca i tvrdnja gospođe Željke Markić je osnovana, istinita i temelji se na činjenicama. Stav kluba zastupnika nacionalnih manjina je nepotpun i kao takav obmanjuje javnost jer je od osam zastupnika bilo prisutno njih šestero, jer albanski i mađarski zastupnik nisu prisustvovali. Dakle nema konsenzusa, kako to proizlazi iz priopćenja kluba.

Stav kluba miješa se s političkim djelovanjem, što je nedopustivo i za svaku osudu. Ja nemam što polemizirati sa Vladimirom Bilekom koji nije niti svjestan u što se upustio. U svojem nagonu za samoisticanjem sebi je učinio štetu obmanjujući javnost s nepotpunom informacijom. Predlažem u cilju velikog interesa javnosti da učinimo presudan korak i da se meni omogući istup na javnoj televiziji.

Ponovno pozivam i predlažem, po nekoliko puta, Milorada Pupovca da se sučelimo ‘jedan na jedan’ na HTV-u, na koji on može utjecati i to npr. u emisiji njegovog prijatelja Aleksandra Stankovića – Ace. Obzirom na važnost tematike i pravo građana da čuju istinu i što govore javne osobe, odgovorno izjavljujem da nestrpljivo očekujem poziv na navedeno sučeljavanje. Ako ima imenovani snage i političke volje, čekam i dobro mi došao Milorade. Ostale srpske opozicijske stranke (DPS, DSS, SNS i NS) ‘grobno šute’ zbog činjenice što su gotovo svi proizašli i bili u SDSS-u i imaju i dalje neraskidivu poveznicu s istima.

Poštovani građani Republike Hrvatske, činite i dajte svoj doprinos da javno progovorim i da vodeći dnevni listovi daju informaciju što se zapravo događa u srpskoj zajednici. Vaše mišljenje dat će mi još više snage, a onaj tko ima podršku građana taj i pobjeđuje. Ne pobjeđujem u ovom slučaju ja, već istina koju neprekidno iznosim”, stoji u priopćenju Nenada Vlahovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.