Predstavljen projekt Franjevačkog samostana Vukovar vrijedan 15 milijuna kuna

Foto: wikimedia commons

Projekt “Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara” vrijedan 15 milijuna kuna, kojim će se kroz ulaganja u obnovu i revitalizaciju kulturnih dobara u sklopu toga samostana do kraja godine otvoriti novi turističko-edukativni potencijali Vukovara, predstavljen je u ponedjeljak u Franjevačkom samostanu.

Projekt provode Franjevački samostan, Grad Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izrazila je zadovoljstvo projektom obnove i revitalizacije kulturne baštine koji se financira i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Ukupna je vrijednost projekta 15 milijuna kuna, od čega 7 milijuna osigurava Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, a preostalih 8 milijuna kuna osigurano je kroz europski program”, rekla je Žalac naglasivši da je ovo jedan od primjera projekata kojim se može financirati crkvena ili samostanska obnova.

Dodala je da je kroz integriran program obnove kulturne baštine i kroz operativni program konkurentnosti kohezija, raspisan natječaj vrijedan 380 milijuna kuna no zbog velikog broja prijavljenih projekata, vrijednih više od 1,2 milijarde kuna, razmatra se da kroz izmjenu operativnog programa svi pripremljeni projekti budu financirani i provedeni.

“Ovo su i gospodarski projekti jer ne omogućuju samo obnovu već i obogaćuju turističku ponudu te osiguravaju nova radna mjesta”, rekla je Žalac dodavši da u Hrvatskoj postoje mnoga kulturna dobra koja treba staviti u funkciju održivosti i novih radnih mjesta.

“Od osnutka 1723. godine Franjevački samostan u Vukovaru bio je i ostao rasadište vjere, obrazovanja, kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta”, rekao je na predstavljanju projekta gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić te dodao da je samostan kroz povijest, prolazeći kroz nesigurna i teška vremena, ipak uspio sačuvati veliko kulturno i umjetničko blago te je po kompleksnosti i cjelovitosti baštine svrstan među najvrednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske i registriran kao spomenik kulture A kategorije.

Realizacija projekta počinje već ovoga mjeseca, a omogućit će, uz ostalo, otvaranje muzeja u sklopu Franjevačkog samostana u kojemu će biti predstavljeno sačuvano kulturno-umjetničko blago. Osim toga, najvećim dijelom samostanskih hodnika bit će izložene sačuvane oltarne slike, u samostanskom potkrovlju uredit će se i opremiti knjižnica u kojoj će se adekvatno zbrinuti fundus knjižnice fra Marka Kurolta, a neiskorišten samostanski podrum adaptirat će se u vinoteku i suvenirnicu, dok će se na samostanskom zvoniku urediti vidikovac.

Među najvrednijim samostanskim blagom fra Jagodić je istaknuo deset inkunabula, ali i rijetke hrvatske knjige i knjige koje su pisali vukovarski franjevci, od kojih još 318 vraćenih nakon okupacije čeka restauraciju. Tu su i kaleži iz doba renesanse, vrijedna misna ruha i drugo.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da će realizacija projekta značiti izuzetno mnogo u promicanju kulturno-povijesnog identiteta grada koji je u tragičnim zbivanjima 1991. godine narušen. “Ovaj će projekt omogućiti i nama Vukovarcima da sami o sebi spoznamo štošta što o našem gradu nismo znali, ali i svim posjetiteljima damo bogatu sliku grada. Projekt je lijep korak ka boljoj budućnosti Vukovara”, rekao je Penava.

Na predstavljanju projekta i njegovoj važnosti za Vukovar govorio je i ministar Hrvatske franjevačke provincije fra Ivo Vrdoljak, ravnateljica Gradskog muzeja Ruža Marić, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vzkovaru Zdenka Predrijevac, direktorica tvrtke Ars Illyrica Sandra Lončar i drugi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ZK
Photo: wikimedia commons