Pregled tjedna: Petir o neradnoj nedjelji, Lauc o kontraproduktivnosti zabrana, veliki prosvjed u Zagrebu…

Foto: Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Iako traje saborska ljetna stanka, događaja na političkoj sceni nije manjkalo. Buru u javnosti podignulo je i novo postrožavanje mjera, a o svemu pročitajte u našem pregledu tjedna:

Slobodna nedjelja za zaposlene civilizacijsko je pitanje

U četvrtak, 22. srpnja 2021. održan je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu okrugli stol “Slobodna nedjelja za zaposlene civilizacijsko je pitanje”. Na okruglom stolu sudjelovala je i Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Petir je istaknula da podaci Porezne uprave ne potvrđuju tvrdnje nekih poduzetnika da je promet u trgovini najveći nedjeljom. Prema tim podacima promet u trgovinama na malo je najveći petkom, a u trgovačkim lancima subotom. Također se pokazalo da se promet trgovcima nije smanjio tijekom zatvaranja kada je rad nedjeljom bio zabranjen, nego se rasporedio na subote i ponedjeljke, dodala je.

„Iz svega toga jasno je da radno vrijeme trgovina nije čimbenik koji bi mogao utjecati na osobnu potrošnju građana. Na to utječe koliko oni ustvari imaju kapitala i novaca i koliko mogu potrošiti“, ustvrdila je.

„Nedjelja je dan za obitelj – upravo su to kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje naveli građani RH“ koji su sudjelovali u istraživanju koje je Petir provela kao zastupnica u Europskom parlamentu 2019. godine. Istraživanje je pokazalo „da više od 80 % hrvatskih građana podražava uvođenje slobodne nedjelje u trgovinama“. Prema drugom istraživanju koje je provela 2018. pokazalo je „da više od 50 % radnika u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je u sektoru trgovine“. U njemu radnici odrade 141 sat godišnje više od svoje satnice što znači da su zakinuti za jednu mjesečnu plaću godišnje pri čemu je država u gubitku zbog neplaćenih obveza poslodavaca.

„Takvo stanje je neodrživo“, naglasila je Petir. „Brojna znanstvena istraživanja koja nam je predočio Europski savez za slobodnu nedjelju … potvrdila su da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika, uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. Sve se to naravno negativno održava na međuljudske i obiteljske odnose. Stoga treba potaknuti poslodavce da poštuju ljudsko dostojanstvo svojih radnika“, ocijenila je zastupnica Petir koja je o navedenom govorila i za N1.

“Cilj je zaštititi radnike i omogućiti im da imaju jedan dan u tjednu slobodan koji je u našoj tradiciji uvijek bio nedjelja. Zakon koji je pred nama, a kojim se predlaže 16 radnih nedjelja dok su sve ostale neradne, rezultat je kompromisa. Osobno smatram da nitko osim žurnih službi ne bi trebao raditi nedjeljom.”, poručila je.

Treba li država prisiljavati na cijepljenje?

Znanstvenik i član Vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc Gordan Lauc komentirao je situaciju koja nas čeka na jesen.

“Imamo polovinu koja je cijepljena, gotovo polovinu koja je preboljela i u dobroj smo situaciji da vrlo vjerojatno nećemo imati veliki broj bolesnih na jesen. Ne možemo imati još jedan teški val. Cijepljeni ljudi teže razviju teške oblike bolesti. Cijepljenjem štitimo sebe od teškog oblika bolesti. postoje određeni rizici. Cjepiva imaju određeni rizik. Država ne treba nikog prisiljavati na cijepljenje, jer je to osobna odluka.”

Trebamo li strahovati zbog širenja nove varijante, Lauc odgovara.

“Za sve mlađe od 60 ovaj virus je umjereno opasan. Šanse teškog oblika bolesti i smrti kod mlađih su izrazito male. Ako se oni ne cijepe, neće se dogoditi ništa strašno. Mjere bi trebalo ukinuti. Naredbe i zabrane su jako malo učinkovite.”, poručio je Lauc.

Prosvjed u Zagrebu

U nizu zemalja diljem svijeta prosvjedovalo se jučer zbog nametanja mjera. U Zagrebu je održan prosvjed pod nazivom ”Krik za slobodu”. Protiv mjera, odluka Vlade i stožera te cijepljenja – od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića hodalo je više tisuća ljudi, s porukom – STOP NAMETANJU CJEPIVA I STOŽERSKE DIKTATURE.


Usred razgovora s Peternelom novinarki pozlilo

U HRT-ovom Dnevniku usred razgovora s Igorom Peternelom iz Domovinskog pokreta reporterki Mirjani Posavec je pozlilo i srušila se.

Posavec se javljala uživo iz prostorija Domovinskog pokreta, a prije nego se srušila vidjelo se da duboko udiše prije nego se zateturala, a na licu je nosila masku.

“Mirjana je sada dobro, odmah je zatražila čašu vode. Moguće je da je bilo zbog vrućina ili nečeg drugog, u ovom trenutku nemam takvu informaciju, ali najvažnije je da je ona sada dobro. Nažalost, ovo se događa.”, pojasnio je Igor Medić iz HRT-ovih Komunikacija.

Mirjana je za Jutarnji rekla da je u prostoriji iz koje se javljala bilo prilično vruće, iako je klima radila.

“Vrućina u kombinaciji s maskom za lice i umorom učinila je svoje. Pao mi je tlak i samo sam osjetila da mi izmiče tlo pod nogama.”, kazala je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr