Premijer nije ispunio njihove zahtjeve: zaposlenici Croatia Airlinesa idu u štrajk, uprava: ‘Štrajk će uzrokovati gubitke’

Foto: fah, fotomontaža: narod.hr

Iako su sindikati Croatia Airlinesa početkom mjeseca, nakon razgovora s premijerom Plenkovićem, najprije odgodili najavljeni štrajk, njihovi zahtjevi nisu ispunjeni prije početka Vladinog godišnjeg odmora.

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su najavili da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu, 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sindikati u Croatia Airlinesu odgodili štrajk nakon razgovora s premijerom: Hoće li Plenković izvršiti obećanje?

Oglasio se i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu koji je priopćio da je Vlada odgovorna za stanje u Croatia Airlinesu, ustvrdivši kako je vjerojatan scenarij potpunog gubitka jedinog državnog avioprijevoznika, sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i gospodarstvo Hrvatske.

“Premijer nije ispunio svoju stranu dogovora”

“Nakon sastanka održanog s premijerom Andrejom Plenkovićem 6. srpnja, postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija gdje spada i Croatia Airlines”, stoji u priopćenju iz ORCA.

Slučaj Croatia Airlines: Kako je uspješna hrvatska kompanija došla pred propast?

Podsjećaju i da su tada odlučili odgoditi početak štrajka.

“Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro”, najavili su.

Pritom su naglasili da im je to “zadnja opcija”, ali da su primorani na taj korak nakon što ni posljednji dogovor nije urodio nikakvom reakcijom predstavnika vlasnika.

Ministar Butković tek nakon prijetnji štrajkom najavio da će se odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa znati brzo

Sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu: ‘Vlada je odgovorna za stanje u CA, moguć je scenarij potpunog gubitka jedinog državnog avioprijevoznika’

U Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu smatraju da je Vlada RH, kao vlasnik Croatia Airlinesa, neizvršavanjem svojih obveza i obećanja stvorila pretpostavke za štrajk pilota, stjuardesa i aviomehaničara koji su danas za 8. kolovoza najavili Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

Kao razlog naveli su da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi vladini postupci koje (ne) poduzima vezano za našeg jedinog avioprijevoznika”, tvrdi Samostalni sindikat.

U Samostalnom sindikatu smatraju da Vladi odgovara štrajk, jer bi u suprotnom, kažu, ispunila svoju zakonsku dužnost i postavila novu upravu s punim mandatom, a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara.

“Propustivši imenovati upravu isprovocirali su sindikat ORCA da obavi njihov prljav posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlinesa umanjujući time svoju vlastitu odgovornost”, navode u sindikatu.

Kažu i da će štrajk svakako smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak “strateškog partnera” koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti.

Smatraju kako Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlines nema Kolektivnog ugovora pa tako niti zaštite radnika, te poslodavac nije dužan isplatiti veću otpremninu od zakonske, a nema niti osiguranja od prekomjernog otpuštanja radnika u slučaju promjene vlasnika.

“Sindikat ORCA ne želi pregovarati oko novog Kolektivnog ugovora te postavljanjem nerealnih i nerazumnih zahtjeva za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, Vladi RH pruža alibi za jednostavno konačno rješenje a to je uništenje još jednog poslovnog subjekta u Hrvatskoj”, upozorava Samostalni sindikat.

U Samostalnom sindikatu smatraju da sindikat ORCA (piloti, stjuardese i aviomehaničari) ograničeno razumije situaciju i gleda samo svoje parcijalne trenutne interese te dopušta biti uspješno manipuliran od Vlade.

“Predstavnici pilota idu tako daleko da Radničkom vijeću Croatia Airlines predlažu dodatno otpuštanje radnika bez obzira na posljedice za Kompaniju kao i raspuštanje Radničkog vijeća što bi do kraja razoružalo radnike u obrani Croatia Airlines od propasti”, navodi se u priopćenju.

U samostalnom sindikatu smatraju da predstavnici sindikata ORCA ne shvaćaju da Croatia Airlines nije Swissair, a Hrvatska nije Švicarska te da se posao preoblikovanja kompanije ne može obaviti bez bolnih posljedica.

“Uostalom, propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike, a da za to nitko nikada nije niti će odgovarati”, zaključuju u priopćenju.

Uprava pozvala na na “duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku”

Uprava Croatia Airlinesa (CA) u petak je upozorila da će štrajk koji je sindikat ORCA najavio za sredinu idućeg tjedna uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te pozvala sindikate i zaposlene na “duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku”.

(VIDEO) Kuljiš: ‘Croatia Airlines sustavno je uništavana, osobito za vrijeme Milanovićeve Vlade, tj. ministra Hajdaša Dončića’

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su najavili da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu, 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

S obzirom na tu najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Arilinesa u današnjem priopćenju upozorava na “gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800 tisuća eura”.

Hrvatski sindikat prometnih pilota: Situacija je alarmantna, a izbor direktora debakl

Štrajk će, po podacima Uprave, utjecati na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

“Više od 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje”, navodi se u priopćenju.

Po podacima Uprave, “ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717 kuna”.

“Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479 kuna, a najviše 36.872 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522 kuna, a najviše 19.157 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368 kuna, a najviše 17.476 kuna”, navode iz Uprave Croatia Airelinesa.

Uprava tvrdi i da izjave da plaće nisu rasle nisu utemeljenje, “jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja”.

Također naglašavaju da “piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje”.

Uprava Croatia Airlinesa u priopćenju ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

Ističu i kako kompanija nama financijske mogućnosti da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi. “Sindikat ORCA u dva je navrata, naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine. Tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa”, tvrdi Uprava nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika.

U priopćenju također navodi kako nedavno objavljeno polugodišnje izvješće potvrđuje rast prometa i putnika, kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih.

“Cijela ova situacija izuzetno je negativna za kompaniju te se ovom prilikom ispričavamo svim našim putnicima čija prava u ovim okolnostima iznad svega moramo zaštititi. Sve informacije putnicima redovno ćemo ažurirati na kompanijskoj web stranici www.croatiaairlines.hr, a za sva pitanja na raspolaganju im je i kontakt centar”, zaključuje se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Inače, kompanija je i na svojim internet stranicama objavila da je sindikat ORCA, koji okuplja pilote, kabinsko osoblje i aviomehaničare, najavio je štrajk s početkom u srijedu, 8. kolovoza u 6 sati ujutro.

“U skladu s arbitražnom odlukom Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kojom je propisan određeni broj domaćih i međunarodnih linija koje se moraju obaviti, pripremit ćemo reducirani (izmijenjeni) red letenja za vrijeme trajanja štrajka. Štrajk će za putnike značiti samo djelomični poremećaj prometa te ćemo nastojati većinu putnika prevesti prema redu letenja”, naveli su iz Croatia Airlinesa na svojim internet stranicama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina